13-01-2016

Broed zichtbaar op schuiflade

Broed zichtbaar op schuiflade

Deze strepen met wasmul duiden zonder twijfel op de aanwezigheid van broed. Vaak is de kleur donkerder vanwege de leeftijd van de raat. Dit volk zit op nieuwe raten (toevallig in warmbouw in een klein teeltkastje), die ze van juni tot september 2015 uitgebouwd hebben. De witte of cremekleurig witte kleur mul duidt op voedselopname. De wasdekseltjes van de honingraat worden open geknaagd.

Kom je witte harde korreltjes tegen op de schuiflade dan zijn dat 'suikerkristallen', die ontstaan bij het kristaliseren van honing of wintervoer. Op zich kan dit geen kwaad. Ik kom ook nog steeds pissebed uitwerpselen tegen, kleine lange zwarte poepjes.

De voedsel behoefte in januari is nog niet zo groot, maar neemt wel toe vanwege het aanwezige broednestje. Door het broednestje is er ook weer behoefte aan water om het wintervoer te verdunnen en op te nemen, want de larven moeten weer gevoerd worden. Bij betrekkelijk lage temperaturen zie je toch bij de volken met broed af en toe een bij de kast verlaten, soms nemen ze het water direct op van het gras voor de kasten.  

 

 

Op deze foto links zitten de bijen naast en onder een pak suikerdeeg van 2,5 kg, die ik op de broedkamerramen gelegd heb. Helemaal links zie je een stukje van de binnenkant van een lege honingkamer, die ik er omheen gezet heb. De bijen zitten rustig tussen de straatjes en op de toplatten, de lege honingkamer heeft geen enkel effect op de raatzit van de bijen. Overigens zag ik vanmorgen toch nog gesloten wintervoer aan de achterkant van de wintertros tussen de ramen zitten. De kast was wel licht ten opzichte van de andere kasten, maar er was zeker nog reservevoer. Dus over de andere kasten hoef ik me geen zorgen te maken.

Ondertussen zie je overal de hazelaar, de kerstroos, de viburnum en de toverhazelaar bloeien. De bijen moeten nog maar even geduld hebben, dat geldt overigens ook voor de imkers.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • annet

  19-01-2016 om 11:02

  Beste Ben, kan het zijn dat je dit bericht 7 keer verstuurd hebt. Ik krijg het 7 keer.

 • Blogger Ben

  19-01-2016 om 11:40

  Excuses, door een fout in de programmatuur worden er van 1 bericht meerdere mails verstuurd.

 • Myriam

  19-01-2016 om 19:43

  Ik lees je mails heel graag maar 7 maal .......haha
  Het is voor mij zo n geweldige manier om mijn eerste leerjaar als imker te bleven. Alle vragen komen wel aanbod en anders stel ik ze en krijg meteen antwoord. Het lijkt de LOI wel.
  Ben er blij mee, ga zo door Ben.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.