08-05-2024

Broedaflegger en zwermcontrole

Broedaflegger en zwermcontrole

Nu de voorjaarsdracht achter ons ligt en de zomerdracht nog in het verschiet ligt, staat ons een drachtarme periode van een paar weken te wachten. Met een beetje geluk profiteer je nog van de nu bloeiende paardenkastanjes en de mogelijk komende dracht van de pseudoacacia. Alhoewel deze dracht veel mitsen en maren kent, hoop ik dat de bijen nog een graantje meepikken, want de voorjaarsdracht stelde hier in de Achterhoek weinig voor. 

Alle volken zitten dik in de bijen en kunnen soms best iets missen. Met het overschot aan bijen kunnen we jonge volken opzetten. In principe kun je in mei met een raam gesloten broed en een raam voer een mooi volk opbouwen. Een dergelijke klein gemaakte broedaflegger - meestal maak je ze met 2 of 3 ramen broed - heeft uitstekende kansen mits je haar tenminste 4 km verplaatst, zodat huis- en vliegbijen in de aflegger blijven. 

In de video maak ik een dergelijke broedaflegger (zonder moer uiteraard, anders heet het een koninginnenaflegger) en controleer ik drie eenbaksvolken op belegde zwermcellen. Gelukkig is daar geen sprake van. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • RobH

  08-05-2024 om 20:53

  Met gesloten broed een broedaflegger?

  Ha Rob, op een raam gesloten broed zit vrijwel altijd ook wel open broed, echter ik voer altijd een jonge F1 in na 9 dagen. Het levert mindere koninginnen op door in zo'n kleine broedaflegger redcellen te laten uitlopen.
  Het gesloten broed geeft het volkje een boost met 5000 jonge bijen binnen 12 dagen.
  Groet, Ben

 • Erik

  08-05-2024 om 23:25

  Hallo Ben.
  Ik had 5 volken in 1 baks broedkamers met 11 ramen.
  De volken groeien als een gek, en ondanks broedafleggers,doppen breken en 2 honingkamers, zijn er al 3 zwermen vertrokken.
  Dit 6 dagen nadat de doppen weg zijn gehaald.
  Misschien nog meer honingkamers er op?
  Gr. Erik

  Ha Erik, 2 hk's is voor sterke volken absoluut veel te weinig. 2 hk's komen overeen met 1 bk. Een volk op 2 bk's krijgt vaak 2 hk's. Dus samen 3 bk's. Dit zijn ongeveer 6 hk's.
  Dus met 1 bk is bij sterke volken 3 hk's heel normaal. Daarnaast spelen de genen natuurlijk ook een grote rol. Groet, Ben

 • Gert

  09-05-2024 om 08:42

  Goedemorgen Ben,
  Ook bij onze kasten in Zeeland is erg weinig honing in de honingkamers opgeslagen. Weinig dracht, maar volgens mij vooral te koud, te nat en te winderig, waardoor er weinig vlieguren gemaakt zijn.
  Ik heb een vraag over het aantal ramen broed dat je de aflegger mee kan geven. In jouw filmpje maak je een kleine aflegger met 1 raam broed, vaak is 2 of 3 ramen meer standaard bij een broedaflegger. Maar stel ik hang 4 of 5 ramen broed over in een nieuwe kast. Is daarmee de zwermdrift niet meer beteugeld of zijn daar bezwaren tegen?
  Mvg
  Gert

  Ha Gert, daar is geen echt bezwaar tegen. Je neemt in potentie natuurlijk wel veel toekomstige haalbijen weg. Tijdens de zomerdracht zou je die kunnen missen. Groet, Ben

 • Edwin

  09-05-2024 om 09:31

  Hoi Ben,
  Wat doe je met de raampjes uit de onderste honingkamer aan het eind van het seizoen, wanneer je die HK er afhaalt?
  Door de stuifmeel gaat dat schimmelen wanneer je die na het slingeren nat weghangt.

  Ha Edwin, indien ik aan het eind van het seizoen raampjes met bijenbrood overhou, dan hang ik die samen in een hk en die plaats ik onder een bk. In de herfst worden ze leeg gegeten. Groet, Ben

 • Annelies van Woudenberg

  09-05-2024 om 14:42

  Dag Ben, Je schrijft dat de dracht van de paardenkastanje en de pseudoacacia veel mitsen en maren heeft.
  Ik ben benieuwd welke dat zijn. Kun je daar wat over vertellen? Dank

  Dag Annelies, alleen de acacia is twijfelachtig. Die heeft zomerse temperaturen nodig om te honingen. Met 20 graden zoals nu heb je er niets van te verwachten. Groet, Ben

 • Cees

  09-05-2024 om 15:28

  Dag Ben,

  Hier in zeeland was de voorjaarsdracht op de meeste locaties ook minimaalof zeg maar gewoon slecht.

  De laatste weken van mei wordt inderdaad altijd van een dracht arme periode gesproken. Maar klopt het dat er hier in zeeland nog wel iets in de bloei staat waar de bijen best nog wat van kunnen halen? (ik dacht dat jij dat vorig jaar weleens in een blog had vermeld).

  Ik slinger altijd de eerste week van juni en heb het idee dat de HKs altijd nog wel gevuld worden eind mei.... Met mooi weer natiurlojk:).

 • Willem

  09-05-2024 om 16:40

  Als je de broedaflegger 2 dagen koud thuis plaats kan de aflegger dan wel terug plaatsen naast het volk waar het broedraam uit gehaald is.
  Ik sta namelijk in een verenigingsstal en verder geen ruimte.

  Ha Willem, hou liever 3 dagen/nachten binnen en dan in de avond voor het eerst open zetten. Koel tussen 15 enn18 graden en in het donker neerzetten. Groet, Ben

 • Sander

  09-05-2024 om 22:28

  Ha Ben,

  Momenteel ben ik koninginnen aan het telen, in een moerloos volk. Dit volk wil ik opdelen in meerdere kleine volkjes, met elk een koningin. Deze volkjes komen binnen 3 km te staan. Adviseer je dan ook 3 dagen en nachten dicht te zetten? Moet ik ze nog een raam water mee geven die ze kunnen verdampen, of is dat niet nodig? Vorige keer wel gedaan, ze beginnen dan behoorlijk te brommen.

  Groet,
  Sander

  Ha Sander, nee bij > 2 km hoef je ze niet op te sluiten. Water meegeven hoeft ook niet. Groet, Ben

 • Henk

  10-05-2024 om 21:20

  Ik imker in topkasten. Zou ik daar een spaarkastformaat honingkamer op kunnen zetten bij een groot volk? Is dat weleens geprobeerd? De bijen krijgen dan meer ruimte en ze kunnen de honing beter kwijt.
  Of zouden de bijen niet omhoog willen in een topkast? En wat zou dan beter zijn; aan de voor- of achterzijde plaatsen? Ik moet natuurlijk dan wel voor een halve bovenkap zorgen.

  Dag Henk, ik zou gewoon verzegelde ramenhoning vervangen door kunstraat. Echter bij extreme dracht slepen ze ook wel een bovenruimte vol. Maar dit tast het niet-tiillen van bakken aan.Groet, Ben

 • Jeffrey Veldwijk

  11-05-2024 om 08:22

  Hoi Henk ik heb ook een topkast van het merk beefun van imkershop ik kreeg er toen 2 honingkamers bij ik heb ze dit jaar erop gezet en ze lopen allebei mooi vol met honing

 • Frauke

  11-05-2024 om 08:32

  Ben, deze blog heb ik nu reeds voor de vierde keer in mijn mailbox gevonden.....

 • Randolf

  11-05-2024 om 09:27

  Ik pas 3 maal! Ik lees je blogs graag hoor maar één maal is toereikend!

 • Jab.

  11-05-2024 om 12:49

  Dubbel holt better....zeggen ze in de Achterhoek

 • Johannes

  11-05-2024 om 18:59

  Het lijkt als reacties worden ingezonden, dat na een (on-)bepaalde tijd de mailing opnieuw wordt verzonden.

  thhx, het moet nu weer goed werken. groet, Ben

 • Huub

  13-05-2024 om 06:27

  Dag Ben ,
  Ik ontvang dit blogbericht met steeds dezelfde inhoud dagelijks. Het betreft alleen ‘Broedafleggers en zwermcontrole’.
  Groet,

  Thnx, is inmiddels gestopt. Ben

 • Dennis

  13-05-2024 om 08:05

  Dag Ben,
  Ik heb een na zwerm ter grootte van een hele flinke grapefruit ondergebracht in een ps zesramer is het verstandig deze te versterken met een raam voer en een raam broed?
  Of misschien raam broed met opzittende bijen toevoegen?
  Groet,
  Dennis

  Ha Dennis, een raam broed met bijen is een beetje riskant voor de nieuwe K. Wacht hiermee tot de nieuwe K gesloten broed heeft. Dan kun je dat raam wel geven. Groet, Ben

 • sanne

  13-05-2024 om 08:28

  Hallo Ben,
  Ik heb een vraag over een bijen korf.
  Bestaan er ook bescherm hoezen voor de winter?
  Groetjes Sanne

  Ha Sanne, nee die zijn er niet. Een dakje of golfplaat kan ook misschien helpen om je korf droog te houden. Groet, Ben

 • Roel

  13-05-2024 om 08:43

  Hallo Ben,

  Moet een vlieger gemaakt worden tijdens goede dracht of alleen bij goed vliegweer?

  Andere vraag, ik gebruik 1 BK(spaarkast) met 11 ramen(4,9mm) en sommige met een 12e raam als sluitbord. Nu heb ik een enkel volkje wat heel veel stuifmeel opslaat in de BK, maar ook wel nectar, dus echt minder cellen ter beschikking voor broed. In je boekje geef je aan om een HK onder de BK te zetten. Is dat voor dit soort volken dan een uitkomst zodat de Q genoeg ruimte heeft?
  Bij andere volken lijkt me dat niet nodig en ik zie het jou ook niet standaard doen toch?

  Groeten Roel

  ha Roel, je kunt altijd met mooi weer een vlieger maken. Maar met dracht bouwen ze uiteraard beter.

  Ik vind het geen probleem wanneer de moer zich tijdelijk moet inhouden door veel dracht. Dat is de natuur nu eenmaal. Zorg voor een 3e hk dan brengen ze de nectar wel weer in de nacht naar boven. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  13-05-2024 om 09:50

  Hallo Ben,
  Ik had ook een broedaflegger gemaakt maar heb die -noodgedwongen- binnen een straal van 2km van de hoofdkast geplaatst. Toch gaat deze aflegger als een speer, de ingesmolten raampjes zijn al uitgebouwd en druipen van de nectar. Ook heb ik een flink aantal mooie doppen gezien, wat kan ik nu het beste doen? Het de aankomende koninginnen het laten uitvechten of 2 of 3 doppen laten zitten. Ik heb op dit moment geen behoefte en ruimte voor nog meer volkjes.
  Groeten uit Schagen, Ed
  Ps. De voorjaars dracht in de kop van Noord-Holland verliep heel grillig, ik ken een paar imkers hier die hun bijen bij moesten voeren terwijl ik nu al volle bakken honing heb.

  Ha Ed, ik zou ze het gewoon zelf laten uitzoeken. De kans op een nazwerm is beperkt. Mocht je die echt 100% willen terugdringen, dan moet je ze op één dop zetten. Groet, Ben

 • Sraar

  14-05-2024 om 08:43

  Hallo Ben, wij imkeren op segenbergerkasten DN
  Ik heb alle kasten op 1 broedbak zitten met veel ruimte door middel van honingzolders boven t koninginrooster. Er is weinig zwermneiging. Nu is er 1 kast die flinke baardbvorming toont. Een grote mop bijen voor tegen de kast. Begon eergisteren toen het 25 graden was. Moet ik.iets doen.

  Ha Sraar, ik zou de schuifla er tijdelijk uithalen en nog een hk er bovenop plaatsen. Dan gaan ze na de volgende nacht wel naar binnen. Groet, Ben

 • Ramon

  22-05-2024 om 00:02

  Hoi Ben,
  Ik heb een aflegger gemaakt op 20 april. Op 6 mei zijn er zeker 3 doppen uitgelopen/ 1 open geknaagd aan zijkant (5 mei was alles nog gesloten). Kon niet de koningin vinden. Nu keek ik op 20 mei. Volkje is rustig en een knoepert van een gesloten koninginne cel midden 1/3 van boven) op het broedraam. Ik kan met mijn verstand hier niet bij. Tenzij de koningin toch in die korte tussentijd bevrucht is, maar volk vind het toch niet ok en voert stille moerwissel uit ? Hoe zie jij dit ? Zag geen andere eitjes, maar weer was slecht dus moeilijk zichtbaar.

  Ha Ramon, indien de jonge moer uitgelopen is op 5/6 mei, kan zij op zijn vroegst op rond 11/12 mei aan de leg zijn gegaan. Indien de bijen direct op 11/12 mei een wisselcel verzorgd hebben, dan is deze na 8/9 dagen gesloten, dus op 20/21 mei. Het kan zijn dat er vanwege de aflegger een oude werksterlarf gepromoveerd is tot redcel. Die (te kleine) moer is afgekeurd en daardoor de wisselcel.

  Het zou ook nog kunnen zijn, dat je bij de controle op 5 mei toch een uitgelopen redcel in een hoekje over het hoofd gezien hebt. Dit overkwam mij zelfs nog met 4 ramen broed ;-). Groet, Ben

 • Joost

  22-05-2024 om 11:10

  Hoi Ben,

  Ik heb 1 broedaflegger gemaakt en 1 veger.

  In de broedaflegger heb ik een raam met een mooie bijna gesloten dop meegegeven ( dit is een fijn rustig volk/DNA). Als het goed is loopt er nu een nieuw Q in dit volkje.

  De veger die ik heb gemaakt is een argresief steeklustig volk, de Q in dit volkje ga ik komende dagen dood knijpen. Een week later verwijder ik dan alle redcellen.

  Daarna wil ik deze 2 volkjes verenigen. Bijde volken zitten in een 6 ramer (veger met 2 sluitblokken) totaal dus 10 ramen.

  Hoe kan ik deze verenigen? Gewoon raampje om raampje of eerst de 6 van de afleggen (met Q) en dan de 4 van veger?

  Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd

  Ha Joost, ik zou je plannetje enigszins aanpassen. De status van beide volken kan beter hetzelfde zijn. Dus beiden moergoed of beiden moerloos. Je kunt wellicht beter de vervelende moer even handhaven en wekelijks - nadat de betere jonge moer gesloten broed heeft - twee ramen met bijen en broed overhevelen naar de broedaflegger met de nieuwe moer. Zodra je bijna klaar bent met overhevelen dan kun je de moer doden en de laatste ramen overhangen/ Groet, Ben

 • Monique Swagemakers

  23-05-2024 om 13:06

  Beste Ben,

  Met een broedaflegger krijg je er een gezond volk bij. Maar wat doe je met je oude volk? Bij mij is zelden wintersterfte. En ik wil niet teveel volken (Max. 8).
  Bedankt voor een reactie.

  Dag Monique, half augustus en eind maart kun je altijd dergelijke volken verenigen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.