15-05-2017

broedafleggers maken

Het maken van een broedaflegger dient meerdere doelen. Gisteren heb ik een broedaflegger gemaakt in een TBH, maar het principe is voor alle kasttypen hetzelfde. Deze week volgen er nog vele broedaflegggers.

Het primaire doel is het temperen of verhelpen van de zwermdrift. Door het afnemen van broed en bijen en vervolgens het terug geven van nieuwe ramen loopt de overbevolking terug en krijgt de koningin weer ruimte om te leggen en kunnen de voedsterbijen weer hun taken uitvoeren. Het tweede doel is vooral de opkweek van nieuwe volken met vaak nieuwe (raszuivere) koninginnen. Juist nu de voorjaarsdracht afloopt, is het een mooi moment om de zwermdrift in te perken en nieuwe volken op te zetten voor komend jaar. 

Door twee ramen met vooral gesloten broed en opzittende bijen over te hangen in een nieuwe schone kast, aangevuld met een voerraam en twee ramen met kunstraat heb je een prima uitgangspunt voor een nieuw volk. Het  beste kun je het geheel enige kilometers verplaatsen om afvliegen te voorkomen. Doe je dit niet sla dan nog 1 of 2 ramen met extra bijen af in de broedaflegger. Over negen dagen hebben zich redcellen gevormd en is al het open broed gesloten. Na negen dagen kun je de redcellen breken en vervangen door een net uitgelopen jonge (raszuivere) moer.  Je moet de aflegger goed blijven voeren.

De video werd na 12 minuten verbroken vanwege het vollopen van de geheugenkaart. Het afvegen van 2 extra ramen bijen in de aflegger en het plaatsen van een pak apifonda ontbreekt dus.

 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • freek furstner

    15-05-2017 om 10:49

    krijg de melding: video is niet beschikbaar.
    wat gaat er mis ?
    met groet, freek

  • Mirjam

    15-05-2017 om 12:47

    de video is privé wordt aangegeven Ben

  • Meta Last

    15-05-2017 om 13:29

    We kunnen de video niet bekijken. Erg jammer.

  • Louis

    15-05-2017 om 16:43

    Als er geen koningin ingevoerd wordt, is het dan ook noodzakelijk doppen te breken? Met andere woorden, gaat een klein volkje van twee broedramen zwermen als er meerdere doppen uitlopen? Ik dacht namelijk dat bij kleine volkjes er van zwermen afgezien werd.

  • Tanja

    15-05-2017 om 16:59

    Bedankt Ben.
    Wat de oorzaak ook moge zijn het is blijkbaar verholpen.Mooie video ik kon hem wel zien

  • Ben de blogger

    15-05-2017 om 18:17

    Louis, indien die aflegger van twee ramen broed in een zesraams kast zitten, zullen ze niet gaan zwermen, maar stop je die twee ramen in een drieramer, zoals ik eens deed, dan kan er vanwege de overbevolking toch een zwerm afkomen. Ruimtegebrek is de belangrijkste drijfveer voor zwermen.

  • Anneke

    15-05-2017 om 21:24

    Dag Ben,

    Als "jonge" imker is het haast onmogelijk om de koningin te vinden als je een veger wilt maken....Ik heb vorig jaar voor het eerst een zuigeling gemaakt.
    ( https://oosterhesselen.bijenhouders.nl/hoe-voorkom-ik-zwermen-in-de-zomer )
    Dat maakt het voor een beginnend imker een stuk gemakkelijker ! Ik lees niet/nauwelijks over deze mogelijkheid....zitten daar (zoveel ?) nadelen aan ?

    Het is een prima methode, zeker in combinatie met koninginnenteelt of het gebruik van een raam met raszuivere eitjes/larven.

    Een andere methode zonder het vinden van de moer is het hoofdvolk laten afvliegen op een kast waarin een raam hangt met raszuivere eitjes/jonge larfjes, aangevuld met een honing-, stuifmeelraam en de rest kunstraat.

    Het zal allemaal splitsingsmethoden.

    Om het issue van het vinden van de koningin op te lossen, moet je haar eind maart - als er nog weinig bijen zijn - al opzoeken en merken. In maart is dat een appeltje/eitje, mits het weer voldoende warm is.......

  • Mathijs

    15-05-2017 om 22:09

    Dag Ben,
    Klinkt het raar als ik zeg dat mijn TBH veel voller is qua bijen? Ik zit in een carnica omgeving., maar het zijn lokaal aangepaste bijen al generaties lang Ze bezitten 16 latten op warmbouw, de eerste 3/4 ramen zijn voer en heel veel stuifmeel, dan wat werksterbroed, dan niks, dan darrenbroed en helemaal op het einde allemaal nieuwe raat weer werksterbroed. Ik dacht dat Buckfast, en zeker F1 hele grote volken maakten. Ik wil deze juist laten zwermen, maar al mijn volken hebben geen zwermneiging. Op de tweede stand alleen maar doppen met eitjes, daar zijn de vegers al gemaakt.
    Groeten Mathijs.

    Reactie Ben: je beschrijft de situatie alsof je 2 gescheiden broednesten hebt? Bij verschillende Buckfastlijnen zie je ook een verschil in de voorjaarsontwikkeling. Dit geldt ook voor de volksomvang. De volken worden normaal gesproken groot, maar heeeel groot is visserslatijn.

  • Ano Nimus

    16-05-2017 om 01:10

    Als je geen overtollig voerraam met honing/stuifmeel in de kast hebt zitten om aan de aflegger te geven, maar je kan de aflegger wel op een andere stand zetten, is het dan ok om enkel bij te voeren met een pak apifonda? De haalbijen kunnen dan toch stuifmeel halen, of niet...?

    Reactie Ben: als er geen voldoende voer in de kast zit, zou ik ze eerst flink voeren en het maken van de broedaflegger een paar dagen uitstellen. Dat maakt de bijen ook vriendelijker. Vervolgens kun je wel de aflegger bijvoeren met apifonda.

  • Mathijs

    16-05-2017 om 09:48

    Dag Ben,
    Dat van het gescheiden broednest klopt. Mogelijk zitten er wel wat eitjes of larfjes in het midden, dat weet ik zo niet, ik ga ze binnenkort weer nakijken om te zien of ze al willen zwermen. Maar gescheiden broednesten kwam ik ook tegen met het voeren afgelopen winter. Raam 4 en 5 broed, raam 6 voer en dan raam 7 en 8 weer broed. Is hier een verklaring voor, zowel nu als met het voeren? Verder maak ik mij er niet druk om, ze moeten alleen even zwermen. ;-)
    Groeten Mathijs.

  • Ano Nimus

    17-05-2017 om 12:42

    De broedafleggers bijvoeren met suikerwater is dat om problemen vragen (roverij), of is dat toch ook nog een mogelijkheid ipv apifonda? Als ik ze enkele km verder zet en de vliegspleet verklein...? Ik kan ook wel een dadant honingraam geven, maar ik heb momenteel geen grote ramen met voedsel in de kasten. Een honingraam naast een broedraam is dan mss ook niet zo goed, ik bedoel als er lege plaats naast het broed zit...? Ofwel zo: raam stuifmeel, raam broed, raam kunstraat en dan honingraam?

  • Anoniem

    17-05-2017 om 17:57

    hoi Ben en anderen,
    Wat gebeurt er als je een raam met broed en bijen een raam stuifmeel en honing splitst van het hoofdvolk in een andere kleinere kast en de red-cellen NIET breekt . en ook GEEN koningin F1 invoert.. Wel met apifona bijvoert.

    maw dat gesplitste volkje maakt dat met een red-cel een koningin aan toch? deze wordt dan weer bevrucht....

    Ik lees je blog graag en leer ervan. heb al 10 jaar bijen maar er valt waar ik woon weinig te halen voor ze. een verloren zwerm ook zo jammer...



  • Ben de blogger

    17-05-2017 om 18:21

    Van Broedafleggers en vegers moet je altijd de vliegopening beperken tot 1 a 2 cm. Dat vergemakkelijkt de bewaking. Met suikerwater kun je ook voeren, maar pas op met morsen en voer vooral tegen de schemering. De volgorde van ramen maakt niet zo heel veel uit, maar honingvoorraad zit altijd aan de buitenkant en stuifmeel tegen het broednest. Aan de andere kant van het broednest hang je 1 of 2 ramen kunstraat.
    Als je open broed meegeeft, dan trekken de bijen inderdaad redcellen op. Daaruit komt een jonge moer.

  • Davy Petit

    18-01-2018 om 10:35

    Dag Ben wat is de beste periode om afleggers te maken of op hoeveel ramen moeten je bijen zitten om er twee weg te nemen zonder risico dat het moedervolk er hinder van ondervindt. Thx D

  • Ben de blogger

    18-01-2018 om 11:09

    Davy, de beste tijd is na het ontstaan van beginnende zwermdrift, dus nadat er belegde zwermcellen aanwezig zijn. Dat zegt namelijk ook dat het volk voldoende sterk is. Op dat moment kun je 2 ramen gesloten broed met opzittende bijen afnemen. Breng ze naar een plek 3 a 4 km verderop dan behouden ze de vliegbijen. Geef ze ook een raam honing/stuifmeel en 2 of 3 ramen kunstraat. Leg er voor de zekerheid een pak apifonda op. Als je ramen met belegde doppen kiest, dan maken ze hun eigen nieuwe K. Eventueel kun je ook een week later doppen breken en een raskoningin invoeren.

  • Marieke

    26-06-2019 om 18:57

    Gisteren hebben we (volledig volgens Speelzieks aanraden) 13 dagen na het maken van een kunstzwerm (veger) de oorspronkelijke kast opengemaakt in de avond om zwermen proberen te voorkomen. Tot onze verbazing troffen we een stuk of 20 open en enkele nog gesloten, premature moeren. Gezien toch een duidelijke afname in omvang van het volk zijn er waarschijnlijk een of twee koninginnen gaan zwermen.
    Mijn vader (met wie ik dit deed) heeft vaker op deze manier na 13 dagen een kunstzwerm gemaakt. Mijn vraag is nu; kan het komen door de hoge temperaturen dat de natuur sneller is dan verwacht, en het gros van de moeren al gereed waren voor het hele tuut-en-kwaakfestijn? Of is het logischer dat er oudere eitjes gebruikt zijn voor de meeste moeren? Of misschien is er nog wel een andere verklaring?

    Marieke, de tuter loopt in de regel op dag 12 al uit (=16 dagen - 3 dagen ei - 1 dag larf). Blijkbaar hebben de warme dagen het proces versneld en waren er meerdere jonge moeren rijp. Wellicht heb je de kunstzwerm in de directe omgeving van het volk laten staan, waardoor er nog steeds sprake is van overbevolking. Onder normale omstandigheden waren de kwakers nog niet rijp geweest, maar nu wel. Vandaar de nazwermen....(zwermen met jonge moer(en)). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.