11-06-2023

Broedbeperking

Broedbeperking

Op de foto een Topkast, speciaal voorzien van een verlaagd onderstel voor rolstoelgebruikers. Doordat er niet getild hoeft te worden met honingkamers blijft onze mooie hobby ook mogelijk voor imkers met rugproblemen of tilbeperkingen.  

Bij het eenbaksimkeren leggen we de bijen een broedbeperking op van één broedkamer, waarin elf simplexramen passen. Dit levert voordelen op bij de warmtehuishouding en remt hiermee de mijtenvoortplanting enigszins af. Bij negen ramen broed levert dat nog altijd een kleine 50.000 cellen op. Nog steeds een redelijk omvangrijk broednest, dat veel voer vergt voor het open broed. Aangezien de bijen die over twee weken de lindedracht moeten binnenhalen op dit moment al geboren zijn, heeft het instandhouden van een groot broednest begin juni niet de prioriteit. 

Mocht je de focus van broednestverzorging willen verleggen naar het aanleggen van grotere voervoorraden, dan kun je de grootte van het broednest beperken via sluitborden in een dadant- en spaarkast of via een moerrooster in een Topkast. Verklein zo'n twee weken voor de lindedracht het broednest, daarmee verklein je de behoefte aan nectar en vergroot je de aantallen vliegbijen, want het broednest vergt minder huisbijen. Zo verleg je de taken van broedzorg naar nectar halen. 

Doe dit vooral tijdelijk, want in juli moet het broednest weer terugkeren naar zijn normale grootte. Vanaf eind juli worden namelijk de langlevende winterbijen geboren en dat kunnen er niet genoeg zijn. In de volgende video leg ik de beperking uit van de broednesten in een Topkast. 

Vorig jaar heb ik het moerrooster wel geplaatst en dat leverde zeven volle BK-ramen honing op (bijna 15 kilo). Dit jaar gebruik ik de Topkasten vooral voor de koninginnenteelt en laat ik de bijen zelf de verhouding tussen broednest en honing bepalen. Medio juli ga ik de laatste series koninginnen telen voor de vervanging van de overjarige moeren. Deze worden eind augustus en begin september vervangen. 

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobby-imker

PS bij prepareerwinkels kun je de prepareernaalden kopen 

Deel dit bericht

Reacties

 • Claria

  11-06-2023 om 17:45

  Ben,
  Ik ga miv morgen 3 weken met vakantie. Tussentijds kan ik er dus géén ramen meer bij plaatsen. Kan het last als ik er nu extra plaats?
  Groet, Claria

  ha Claria, zeker verstandig om nu nog 4 of 5 ramen kunstraat toe te voegen. Kan nooit kwaad. groet, Ben

 • Jab.

  11-06-2023 om 21:14

  Hoi Ben, als de topkast he-le-maal vol zit haal je dan uitlopend broed eruit om het in een andere kast te hangen? Gr. Bianca.

  ha Bianca, dan haal je er volle ramen honing uit. Ik neem aan dat er geen 24 ramen broed inzitten. Bij veel broedramen zou je ook het moerrooster kunnen plaatsen, zodat er ruimte vrij komt voor honing. Je kunt ok overwegen een broedaflegger te maken en die ramen te vervangen door kunstraat. Groet, Ben

 • François

  11-06-2023 om 21:49

  Hoi Ben, darrenraat = 100% raszuivere darren. Dat is omdat de moer raszuiver is?

  ha Francois, een F1 (dochter van raszuivere ouders) is zelf 100% raszuiver, alleen ze is standbevrucht aangepaard met willekeurige darren. Indien zij onbevruchte eitjes legt, zijn deze raszuiver want ze komen exclusief van haarzelf. Dus geeft een F1 100% raszuivere darren. Groet, Ben

 • Dewi

  27-06-2023 om 21:34

  Hoi Ben....
  Ik ben van plan om de topkast aan te schaffen. En ik heb wel wat vragen daarover.
  Wanneer kan ik het beste de volk verplaatsen naar de topkast?.
  Als ik de kast kopen zit er dan ook de ramen er bij?
  Moet de kast dan ook eerst behandelen met olie voordat gebruiken?
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  P.S.. ik heb je boek ook al gelezen om me zelf meer duidelijkeheid te geven

  Mvg
  Dewi

  Ha Dewi, je kunt een spaarkastvolk op ieder moment overhangen in de Topkast. De standaardprijs van de Topkast is zonder ramen.
  Je mag de kast aan het buitenkant behandelen met olie, maar dat hoeft niet. Het is maar wat jij mooi vindt.
  De binnenkant behandelen de bijen zelf met propolis. Veel succes met de bijen. Groet, Ben

 • Hinke

  06-02-2024 om 19:02

  Dag Ben, in de topkast zit veel meer ruimte onder de ramen dan in mijn andere spaarkast. Daardoor bouwen de bijen er telkens raat onder. Waarom is die ruimte zo groot?
  Vriendelijke groet, Hinke

  Dag Hinke, er zijn meerdere versies van Topkasten in omloop. Nu is de afstand 7 cm volgens mij.
  Je kunt eens proberen meer kunstraat te geven achterin. Zolang ze kunnen bouwen via kunstraat, zullen ze minder darrenraat bouwen. Ik laat het in een voorkomend geval gewoon zitten. Niet alle volken doen het en ruimtegebrek is vaak de oorzaak. Groet, Ben

 • Claria

  16-05-2024 om 15:19

  Hi Ben,
  Ik heb geen goed sluitend moerrooster voor de topkast. Kun je de methode van broed beperking ook doen door een raam volledig verzegeld voer te plaatsen, waar je anders het moerrooster zou plaatsen?

  Nog een vraag: vorig seizoen werden de ramen kunstraat voor de honing maar voor een deel uitgebouwd en verzegeld. Ieder raampje werd steeds minder naar de onderkant toe uitgebouwd. Al het uitgebouwde werd wél gevuld en verzegeld. Herken je dit?
  Groet, Claria

  Ha Claria, het moerrooster heeft niet zo heel veel zin in een Topkast, kijk binnenkort maar naar mijn laatste video over de Topkast. Een raam honing kun je proberen, maar je begrijpt dat de moer er langs kan.
  Dat beperkte uitbouwen vorig jaar had te maken met de beperkte dracht. Bij extreme dracht gaat het bouwen en vullen veel beter. Het hangt ok samen met de verhouding huisbijen en vliegbijen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.