21-03-2020

Broednest temperatuur meten?

Broednest temperatuur meten?

Afgelopen week kreeg ik van de Imkershop.nl twee temperatuursensoren in bruikleen aangeboden, om deze uit te testen in mijn volken. Na het bekijken van enige You Tube video's van de firma Broodminder.com heb ik de sensoren in twee verschillende polystyreen Frankenbeute-kasten geplaatst. Na wat aanloopprobleempjes met de communicatie naar de Cloud lijkt het nu goed te werken.

De sensoren registeren zelfstandig ieder uur (optioneel vaker) de binnentemperatuur onder de dekfolie. Door de sensoren via bluetooth ter plaatse bij de bijenkasten uit te lezen metje smartphone, kun je deze gegevens uploaden en vervolgens via een app grafisch laten presenteren (zie onder).  De goedkoopste sensoren registreren uitsluitend de temperatuur, duurdere registreren ook de vochtigheidsgraad van het binnenklimaat.

Er is ook een digitale weegschaal van hetzelfde merk te koop. De data worden geintegreerd gepresenteerd. Zo'n weegschaal is natuurlijk handig voor verder afgelegen bijenstanden, zodat je online kunt zien wanneer de nectarstroom op gang komt. Dan kun je snel de honingkamers plaatsen. Deze lijkt me zeer zinvol in relatie tot het plaatsen van kunstraat en honingkamers. Deze staat dus zeker op mijn verlanglijstje.   

Voor het op afstand uitlezen van de gegevens heb je wel een extra gsm-hulpmiddel nodig, die op afstand contact kan maken. Anders moet je er eerst naar toe rijden. 

Gezien de grote invloed van omgevingsfactoren op het gedrag van bijenvolken kun je niet volstaan met het plaatsen van een enkele broodminder sensor, je mag niet concluderen dat alle volken van één stand broedloos zijn, wanneer de temperatuur van een volk met sensor onderuit gaat. Toch is een steekproef een handig hulpmiddel om te kunnen bepalen wanneer je kunt oxalen in de late herfst. 

In deze grafische presentatie zie je onderaan de buitentemperatuur en bovenaan twee grafieken van twee kasten. Je kunt bij de blauwe lijn zien wat er gebeurt met de temperatuur wanneer je een volk inspecteert. Op die middag heb ik bij de andere kast de sensor tussen het broed gehangen. Dat geeft daarna een mooie constante temperatuur van ruim 35 graden. De sensor die op de toplatten onder het dekfolie ligt, geeft een temperatuur van ruim 29 graden aan. Waarbij de temperatuur fluctueert met de dagtemperatuur. Blijkbaar hebben de randen van het broednest een lagere temperatuur. 

Voorlopige conclusie: voor imker/tech-liefhebbers een leuk kado.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan Struik

    21-03-2020 om 18:41

    Het is zeker leuk en nuttig om de interne temperatuur te meten . Ik heb zelf een digitaal systeem gemaakt dat naast de interne temperatuur, de externe temperatuur en het gewicht meet. Grappig is te zien dan nu het gewicht een beetje toeneemt. Daarnaast wordt een aantal gegevens van het weerstation ingemengd. Voor meer informatie zie www.janstruik.nl

    Jan, heel interessant. Heb je ook een integrale grafiek van de laatste 12 maanden? groet, Ben

  • Gait

    21-03-2020 om 18:57

    Wat is het nut als je de wisselende temperatuur in het broednest weet. Naar mijn mening moeten we meer bij het ambacht imkeren blijven en niet allerlei wezenvreemde gadgest in onze bijenschuur halen.

    Gait, de vakkennis, die we nu hebben, is gebaseerd op onderzoek. Het kan toch geen kwaad om nieuwe kennis op te doen? Ik vind het bijvoorbeeld interessant om te meten of volken op grote en kleine cellen een andere broednest temp hebben. Groet, Ben

  • Simon janssen

    22-03-2020 om 00:17

    Temperatuurmeting in de winter in de bijenkast is vrij zinloos. Naarmate het kouder wordt isoleert het volk zich beter en is de kast temperatuur met enige delay vrijwel de buitentemperatuur. Tevens verplaatst het volk zich en de sensor niet. Waardevolle informatie zou je kunnen krijgen als je de sensor midden in het volk kunt houden. Ik heb het uitgebreid geprobeerd. Zinloos. Groet Simon janssen

    Simon, de wintertros zit in november, december en januari meestal voor in de kast en op de middelste raten. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. In de wintertros blijft het altijd > 10 graden en < 25 graden, tenzij er nog broed in zit.
    Broedloosheid is dan toch te meten? Groet, Ben

  • Roswitha

    22-03-2020 om 07:40

    Wat goed! Mooi om te lezen hoe deze techniek wordt toegepast in de bijerij. Data verzamelen geeft inzicht en wetenschap voor de toekomst.

  • Erwin Lankheet

    22-03-2020 om 08:29

    Zelf gebruik ik twee digitale systemen van Jan Struik die gekoppeld zijn aan mijn weerstation
    De bijen zijn nu kleine temperatuur wondertjes
    Na 16/03/2020 Buitentemperatuurverschillen tussen de 0.6 en 16.2 graden en dan binnen in de bijenkast temperatuurverschillen tussen de 33.8 en 34.8 graden .
    Grafieken kun je terug vinden onder: www.weerstationhaaksbergen.nl onder 'Bijenkast 42 uur'

    Erwin, tot mijn verbazing blijft mijn broednest temp tussen de raten boven de 35 graden. Interessant om volken te vergelijken. Ook verschillen tussen de kern en de buitenranden lijkt me interessant. Groet, Ben

  • Arnoud

    22-03-2020 om 12:32

    Ben kun je als nu de temperatuur wat gaat stijgen kin je dan verenigen zonder een krant te gebruiken?

    Arnoud, je kunt straks de volken zonder krant verenigen. Soms worden er wat bijen afgestoken, wellicht zijn dit zieke of oude bijen. Groet, Ben

  • Jan Struik

    22-03-2020 om 19:24

    Hi Ben, ik heb het systeem vanaf april 2019 min of meer operationeel. Ik zal wat grafieken toevoegen aan de website. Groeten, jan.

    Dank je Jan. Ik vind het interessant of je kunt zien wanneer het volk broedloos wordt en hoeveel weken die broedloosheid duurt. Groet, Ben

  • Fenna

    23-03-2020 om 13:37

    de bijen vliegen geweldig vandaag, zij komen met veel stuifmeel thuis in de kleuren witgeel tot oranje tot
    donkerrood, kasten staan met het vlieggat naar het zuiden gericht en in de luwte, de thermometer staat bij de kasten nu om half 2 uur op 17 graden, zie ze op de helleborus en de paardenbloem, verder bloeien bij ons in Drenthe de wilgen, sleedoorn en vroege pruimen. groeten Fenna

  • Herman

    23-03-2020 om 19:37

    Dag Ben,

    Zélf heb ik niet zoveel met dit soort gadgets, maar als het je informatie oplevert is het prima toch ? Zolang het maar niet schadelijk is voor het volk, is alle info meegenomen. Laat wel weer zien dat je een échte man bent, want die houden doorgaans erg van apparaatjes en nieuwe snufjes :-)
    Ik ben blij met jouw enthousiaste manier van imkeren; leer er een hoop van.

    Herman, dank je. Ik hoop er met deze speeltjes achter te komen hoe de bijen het volledige broednest op temperatuur weten te houden, zowel de randen als de kern. Zoals je weet, is 32 graden de beste temperatuur voor kinderrijke varroafamilies. De kern van het gemeten broednest is nu steeds > 35 graden. Ben benieuwd naar de randen.....Groet, Ben

  • Leo Hazelzet

    24-03-2020 om 11:14

    Grappig is te zien, hoeveel mensen toch stappen maken met nieuwe technologie. In december vroeg ik nog in deze blog wat het nut is om temp, RV,geluid, beweging en massa te meten. toen was het nog meer voor professionele imkers kreeg ik terug.
    Nu zitten we met zijn allen al in the Cloud. Mooie ontwikkeling! kennis opdoen door te meten.

  • Han Holdijk

    28-03-2020 om 18:47

    Zelf heb ik een nare ervaring met het verenigen zonder krant voor de zekerheid gebruik ik in het vervolg toch maar een krant. Dat is bij mij altijd goed gegaan.

  • Peter

    17-01-2021 om 10:28

    Dag Ben
    Zou je een idee hebben hoeveel het verschil in temperatuur is tussen broednesten met grote cellen en kleine cellen?
    Mvg Peter

    Peter, de broednesttemperatuur blijft gelijk ongeacht de celgrootte (wetenschappelijk onderzoek). Echter bij compacte broednesten in 1 bk is de temperatuur wel makkelijker op peil te houden dan in 2 bk's. Vooral aan de randen van het broednest bestaat er een grotere kans op afkoeling (onderzoek Hayo Velthuis).

    Conclusie: met 4,9 mm raat heb je vanwege de kleinere raatafstand en kleinere cellen veel meer broedcellen en is 1 bk dus voldoende, dit is beter warm te houden door de bijen dan bij 2 BK's. Minder inspanning, minder stress. Minder wintersterfte (onderzoek Tom Seeley).
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.