27-02-2021

Broednesttemperatuur van oktober 2020 tot maart 2021

 

De eerste twee foto's zijn van hetzelfde volk met een sensor in het broednest. Bij de derde foto van een ander volk ligt de sensor op de toplatten.  

Toch heel bijzonder om te zien hoe de temperatuur in herfst en winter in het broednest verloopt. Tot eind oktober hield dit volk de broednesttemperatuur in de kern op vlak 34,5 tot 35.5 graden Celcius. Half november daalde de buitentemperatuur naar 10 graden of minder en verloor de broednesttemperatuur haar vlakke niveau en daalde de broednest temperatuur tussen de 15 en 25 graden.

In de winter is er een hele duidelijke relatie tussen de buiten- en binnentemperatuur, zelfs de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur zie je terug in de temperatuur in het broednest. Rond de kerst piekte het broednest voor de eerste keer weer aan de dertig graden, mede door een hogere buitentemperatuur. Het lijkt of die losse tros en de hogere temperatuur in het broednest het begin was van het opgang komen van de eileg productie. 

Dat schept biologische verplichtingen voor het bijenvolk, de kern van het kleine broednestje moet op temperatuur gehouden worden. 

Zelfs de week met nachttemperaturen van 12 of 13 graden onder nul hadden geen invloed op de broednesttemperatuur, deze bleef keurig tussen de 25 en 30 graden schommelen. Opvallend is wel dat vanaf de temperatuurstijging van vorige week met lenteachtig weer de broednesttemperatuur weer vlak rond de 34 graden is ingesteld. Ook gisteren met 12 graden buiten bleef de temperatuur vlak 34 graden in het broednest. 

Op grond van de variatie in temperatuursverloop op de derde foto zie je dat de buitenste rand van het broednest nog niet continue op 34 graden verwarmd blijft. Vooral de randen van het broednest zijn dus interessant voor de voortplanting van de varroamijten, die 32 graden als ideale temperatuur hebben. 

Uit berichten van andere nieuwsgierige imkers blijkt dat er nu zo'n 2, 3 of 4 ramen broed in de volken zitten. Blijkbaar heeft dit broed voldoende massa om samen met de verwarmingsbijen voor een constante broednesttemperatuur te zorgen.

Dit broednest vraagt wel veel wintervoer. Op dit moment komt er vrijwel uitsluitend stuifmeel binnen en zullen de bijen bij een groeiend broednest een behoorlijk beroep doen op de voerreserves, zo'n 4 kilo per maand bij een sterk volk.  Houd daarom het gewicht van de kasten in de gaten. Het tillen van de zijkanten van de kasten geeft voldoende zekerheid, de kast hoeft hiervoor niet open. Bij nood: een vol raam voer overplaatsen of een 2,5 kilo pak suikerdeeg met flink gat erin op het voergat geeft ze de komende 3 weken weer voldoende lucht. 

Zowel winterverliezen als mooie uitwinteringscijfers zijn medio maart weer te melden in de NBV-uitwinteringsenquete via Imkernieuws. Bij mij staat de teller op 2,4% winterverlies, vorige winter was het 3%. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Henk P.

    27-02-2021 om 15:59

    Beste Ben, afgelopen week heb ik de heidevolken ca. 6kg suikeroplossing in de voerbak gegeven. In het najaar was ik te laat om deze volken volledig in te winteren.
    Ik verwacht geen problemen gezien het feit dat het sterke volken zijn. Een klein volk (3-ramer) heeft een jampotje van suikeroplossing gekregen en neemt het ook goed op.
    Waarom toch altijd die reclame voor suikerdeeg in het voorjaar?

    Ha Henk, dat komt omdat een suikerwateroplossing veel meer prikkelt tot het overmatig aanzetten van broed dan suikerdeeg terwijl er in februari en begin maart geen of zeer weinig stuifmeel beschikbaar is. Het gebrek aan stuifmeel genereert kortlevende voorjaarsbijen.
    Afgelopen week hadden we geluk met het weer, maar de kwaliteit van hazelaar- en elzenstuifmeel laat ook te wensen over. Nog een weekje en dan komen de boswilgen echt in bloei in het zuiden van Nederland. Groet, Ben

  • Tomer

    27-02-2021 om 17:57

    Dag Ben, hier midden België zag ik vandaag de eerste mannelijke boswilgen al in bloei staan. Alle volken zijn goed uitgewinterd, ééntje heeft geen broed, wel een koningin.

    Ha Tomer, komende 2 weken komt de boswilg hier ook in bloei, eindelijk verse nectar. Die laatste moer van jou gaat waarschijnlijk ook wel weer aan de leg wanneer de temperatuur omhoog gaat. Groet, Ben

  • Frauke

    27-02-2021 om 18:26

    Dag Ben, ik heb maar een volk dat heel sterk uit de winter is gekomen. Het staat op 1 BK en 1 HK, op eigen honing, 8 straten zijn bezet. Voor alle zekerheid heb ik extra suikerdeeg bijgevoerd. Wanner zou ik een voorraad- en broednest controle mogen doen?
    Geduld is ene schone zaak, geldt ook ook hier neem ik aan.....

    Ha Frauke, realiseer je je dat je nu suiker en honing door elkaar krijgt in de HK? Jammer, maar het zal wel nodig geweest zijn, voor eigen consumptie is het ook niet zo erg.
    Je kunt je volk vanaf midden maart wanneer het zonnig is en > 15 graden checken op voer en moergoedheid. Dus inderdaad geduld........ Groet, Ben

  • Wim Van Dingenen

    28-02-2021 om 08:09

    Te veel voederen heeft zo ook zijn nadeel hoor .
    Stel , stel dat alle ramen gevuld zijn met suikerwater , bij stevige winter gaat dit te koud zijn .
    tegenover er nog vrije ruimte is , kunnen de bijen hier mooi hun tros maken tussen de lege ruimte en de koningin kan leggen .

    Wim, ja, het volk heeft voor de winter ongeveer 5 ramen met handgrote vlakken lege cellen nodig voor de winterzit van de tros. Groet, Ben

  • Anna

    28-02-2021 om 15:52

    Ha Ben,
    Om via tillen de voerreserves in te schatten vind ik moeilijk. Daarom heb ik een unster gebruikt. Nu woog bijvoorbeeld een kast aan de rechterzijde 8 kilo. En aan de linkerzijde 7,5 kilo.
    De BK, HK, de ramen, deksel, bodem en bijen schat ik op 10 kilo.
    Hoeveel kilo voer zit er dan nog in de kast? Hoe berekenen je dat?

    Ha Anna, je mag links en rechts optellen, dat is dus samen 15,5 kilo. Minus de 10 kilo, die jij schat, maakt dus 5,5 kilo wintervoer. Dat is dus voldoende. Met 4 kilo kun je nog een maand vooruit. Groet, Ben

  • Geert

    02-03-2021 om 11:21

    Een grafiek met het gewicht erbij zou het plaatje compleet maken.

    Geert, helaas te duur zo'n digi weegschaal.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.