02-07-2017

broedplaats voor mieren

Bijenkasten hebben blijkbaar een grote aantrekkingskracht op mieren. Vooral de randen van polystyreen kasten of de dekplank of het folie zijn favoriete plekjes, die blijkbaar een continue warmte geven aan het broednest van mieren. Mieren en bijen zijn overigens als sociaal levende dieren verwant aan elkaar.

Mieren verspreiden blijkbaar een voor de bijen irritante geur bij het binnendringen van de kast, heftige wapperend met de vleugels maken de bijen zich uit de voeten. Waarschijnlijk worden ze door de mieren belaagd met mierenzuur. Het is dus zaak de mieren en hun eitjes/larven met een stoffer of ganzenveer voor het openen van de dekplank/folie te verwijderen.

Overigens hebben de mieren binnen enkele uren hun broednest weer hersteld en zitten ze weer op dezelfde plaats in de bijenkast. In de nazomer verdwijnen ze vanzelf weer. Ze richten geen schade aan.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Leo

  10-08-2017 om 22:41

  Mieren kunnen inderdaad wel wat vernielen aan EPS (Segeberger) kasten: ze knagen paden waar ze onvoldoende loopruimte hebben en in de binnenkant van de deksel vind ik vooral in de hoeken toegangsgaatjes naar wie weet wat voor paleizen ze binnenin het materiaal maken. Ze hebben wel voorkeur: er zijn altijd maar een paar kasten waar ze intrekken en (bij mij) zijn dat altijd de buitenste kasten op de stand (toeval?). Ik smeer de hoeken in de deksel in met vaseline en zet de kasten op pootjes die ik ook insmeer met vaseline. Dat vertraagt de terugkeer van de mieren na schoonvegen, maar niet meer dan dat. Ik zoek nog een effectiever, duurzamer middel om de pootjes mee in te smeren.

 • jan alfers wesrik

  11-06-2018 om 11:20

  leg eens een stuiver op de afgdekplaat

 • Ben de blogger

  11-06-2018 om 12:36

  Al geprobeerd met eurostuivers. Geen succes.

 • Jasper

  16-05-2023 om 13:17

  Zouden de mieren met hun mierenzuur niet ook een positief effect kunnen hebben op varroa?

  ha Jasper, de mieren zitten buiten de kast, dus hebben geen invloed. Bovendien de mierenzuurbehandeling duurt vaak 5 dagen met 100 tot 200ml mierenzuur 60 of 80%. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.