Broedstop in de herfst en weer een broednestje in de winter
Reacties
-
Jans
24-10-2022 om 16:18Hallo Ben, afgelopen dagen was het overdag warm ook de nachten waren niet koud, luchtvochtigheid hoog genoeg, ik heb 1 bijenvolk wat nog heel veel varoa mijten telde, behandeld met mierenzuur, omdat de temperatuur nog oké hiervoor was, ik hoor nu van ervaren imkers dat dit echt niet meer kan, maar waarom niet, het volk heeft nauwelijks broed dus toch alleen maar goed, dacht ik, wat is dan het nadeel volgens jou.
Ha Jans, je kunt met 20 graden nog wel met mierenzuur behandelen, echter behandelen heeft geen zin meer. Waarom niet?
De zomerbehandeling richt zich op de vele mijten, die op de kortlevende zomerbijen en in het laatste zomerbroed zitten. Zodat de laatste generatie jonge zomerbijen ontdaan worden van mijten. Die laatste zomervoedsterbijen moeten namelijk de nieuwe langlevende winterbijen voeren.
De meeste winterbijen zijn inmiddels geboren. De winterbijen geboren zonder mijten worden langlevend, echter met mijten worden ze kortlopend. Door in oktober te behandelen span je het paard achter de wagen. Je verandert aangetaste bijen niet meer. Belast met mijten zijn ze voor 1 januari al dood. Afhankelijk van de mate van besmetting met mijten en virussen zal het volk wel of niet overleven.
Conclusie: bestrijd eind juli dan helpt het, later helpt de bijen niet echt terwijl de mijten wel dood gaan. Maar de schade is al aangebracht. Groet,Ben -
Kees
24-10-2022 om 20:13Hi Ben, wanneer je niet behandeld hebt op tijd in juli, heeft behandelen met oxaalzuur in suikeroplossing (druppelmethode op wintertros) eind november/ december dan nog zin? Of verzwakt dit de tros alleen maar?
Ha Kees, de zomer- en winterbehandeling zijn zeer verschillend. De tijdige zomerbehandeling werkt curatief en de winterbehandeling werkt preventief. De winterbehandeling "geneest niets meer" en is derhalve niet van belang voor de overwintering. Dat is de tijdige zomerbehandeling wel. De winterbehandeling zorgt ervoor dat je met een extra lage mijtenbesmetting het voorjaar in gaat. Je ontneemt hiermee overigens wel de bijen de kans om te laten zien dat ze zelf iets kunnen uitrichten tegen de mijten. Groet, Ben -
Frauke
24-10-2022 om 21:47Door de recente warme dagen vliegen de bijen "vrolijk" rond voor de kasten. Dat zal hen veel energie en dus ook voer kosten.Ik maak me dus zorgen. Wanneer is het zinvol de voervoorraad te checken en te bezien of bijvoeren noodzakelijk is?
Groetjes
Ha Frauke, het aantal vlieguren blijft gering en het aantal vliegende bijen is ook niet zo groot. Ik zou me geen zorgen maken als de kast nog lekker zwaar was eind september. een relatief groot broednest kan nog wel veel voer vergen, maar dit komt minder vaak voor. Groet, Ben
-
Henk
25-10-2022 om 09:18Hallo Ben, ik heb een topkast gemaakt en wil daarin met kleine cellen imkeren(4.9).
Moet er volgend seizoen dan een zwerm in, of is er een andere manier.
Groeten Henk
Ha Henk, de allerbeste en snelste manier is een 4,9 volk kopen. Als tweede goedkopere optie kun je proberen gebruikte 4,9 miniplus of simplex-raampjes over te nemen en in deze miniplus een schudzwerm te huisvesten. Na 7 weken zijn er 2 generaties kleine bijen ontstaan. Door de miniplus 2 m te verplaatsen, vliegen de grote oude haalbijen af en heb je je eerste 4,9 volkje klaar. Vanaf dat moment kun je ze 4,9 mm kunstraat geven.
In het voorjaar daarna overhangen naar de topkast.
PS met een zwerm gewone bijen krijg je 5,2 of 5,1 mm cellen. Van nature worden de broedcellen uiteindelijk wel kleiner, maar dat duurt wel 5 of 6 jaar.
Groet, Ben
-
Olivier Visser
30-10-2022 om 17:11Dag Ben,
Wasmot heeft een ware ramp aangericht in mijn honingraampjes. Acht honingkamer met 80 raampjes zitten vol wasmotlarven en eitjes. Uit voorzorg heb ik ze uit de schuur gehaald en buiten gezet.
Ik heb aan paar vragen:
- zijn de raampjes nog te redden of moet ik ze allemaal weggooien?
- kan ik volstaan met alleen het uitsnijden van de was of moet het hela raampje de vuilnisbak ik?
- op de vloer van de schuurvlieiring liggen wasmoteitjes. Hoe pak ik die aan?
- Hoe de lege honingkamers te behandelen?
- walnootblad heeft niet geholpen. Hoe kan ik het in het vervolg aanpakken om een aanval van wasmot te voorkomen?
Ik zie je antwoord graag tegemoet. Alvast hartelijk dank.
Groet, Olivier Visser
Ha Olivier, om de wasmoteitjes en -larven en wasmotten te doden zou je de ramen moeten invriezen. Bij deze temperatuur blijven ze namelijk actief.
Mocht de schade beperkt zijn, dan herstellen de bijen de schade wel weer. Maar met te veel schade of te veel spinsels van de rupsen of poep van de rupsen zou ik alles omsmelten in een stoomwassmelter en de raampjes schoon krabben en voorzien van nieuwe kunstraat.
Maar hoe kon het zover komen? Waren de ramen deels al bebroed of zat er veel stuifmeel in?
Heb je ze nat geslingerd of droog opgeslagen?
Groet, Ben -
Olivier Visser
30-10-2022 om 20:59Dag Ben,
Dank voor je reactie.
Er zat geen broed in de raampjes, ook geen stuifmeel. Na het slingeren heb ik ze nat opgeslagen, met walnootblad.. Dat doe ik al vele jaren. Dit heb ik niet eerder meegemaakt.
Ik ga de was handmatig uitbreken en dat gaan de raampjes de stoomketel in.
Is er een preventief middel, zodat ik me er volgend jaar tegen kan wapenen?
Groet,
Olivier
Ha Olivier, er is geen preventief middel. Misschien heb je gewoon pech gehad. De opslag van onbebroede ramen heeft het beste effect. Je zou nog een schaaltje ijsazijn in een bovenste hk kunnen zetten. Dat doodt een deel van de larven. Is eigenlijk bedoeld tegen NOSEMA sporen. Waarschijnlijk hebben de wasmotten bij jou al op de vliering gezeten. Dus de hk's goed afsluiten. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.