06-07-2024

Celstructuur raatbouw

Het bijenvolk in de boomstamkast bezet inmiddels bijna 20 ronde ramen. Het blijft een wonderlijk fenomeen om een 2-rands miniplusvolkje uit te zien groeien tot een volwaardig sterk en gezond volk en dat alles in twee maanden tijd. Alle raten zijn gebouwd als natuurraat, beginnend aan een "verkeerd" geplaatst stukje voorbouw met 4,9 mm cellen. Door met een mal de strookjes voorbouw uit een vel kunstraat dat in "portrait stand" voor me lag, uit te snijden, staat niet het puntje van de hexacel, maar de horizontale zijde naar boven. 

De bijen nemen op alle ramen deze structuur over tot de onderkant van de raten, zoals hieronder goed te zien is. De cellen worden als kleine cellen (4,9 mm) uitgebouwd, behalve uiteraard de darrencellen. 

Inmiddels heb ik ook de laatste ronde ramen bijgeplaatst en zal het volk welllicht doorgroeien naar 25 ramen. In augustus zal ik de mijtenbesmetting meten via de schudmethode om op een verantwoorde manier het volk onbehandeld of behandeld te laten overwinteren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Karin

    30-06-2024 om 17:53

    Dag Ben,

    Kun je een buckfast volk verenigen met een huis, tuin en keuken bijenvolkdank alvast voor je reactie.

    Dag Karin, in principe moet het wel kunnen. Ik neem aan dat het bastaardvolk minder bijen bevat dan het bf-volk? Anders zou het toch een wissel kunnen leiden. Groet, Ben
    ps verenigen in mei t/m juli is altijd risicovoller dan in de maanden met R

  • Mark

    30-06-2024 om 22:30

    Ha Ben en volgers, in het filmpje van de boomstamkast was de gemerkte koningin goed in beeld precies rond minuut 5. Bijzondere kast en bijzonder mooi volk.

  • Peter

    06-07-2024 om 12:33

    Prachtig werk van de timmerman!
    Complimenten!

  • maanden zonder R ???

    06-07-2024 om 13:08

    Uw antwoord op Karin:
    ps verenigen in mei t/m juli is altijd risicovoller dan in de maanden zonder R

    met R dus.....
    groet, Ben

  • Gerrit

    06-07-2024 om 17:57

    Het is een fantastisch mooi beeld hoe de bijen het uitbouwen. Wat ik mij afvraag is de warmte huishouding in de kast. Als de kast geopend wordt zijn meteen alle ramen voor de helft blootgesteld aan de buitenlucht. Dat lijkt mij een nadeel van dit type kast. Hoe zie jij dat?
    Groet Gerrit

    Ha Gerrit, dat nadeel hebben de meeste kasten, muv de tbh. Je krijgt bij deze kast nog wel een plastic koepel die het mogelijk maakt de raten en bijen te bekijken zonder afkoeling. Groet, Ben

  • Willem

    08-07-2024 om 07:52

    Goedemorgen Ben,

    Ik heb een goed volk, bezetting 2 normale hk met volle spek honingraten, onder 1 bk met 10 ramen hoofdzakelijk broed. Al met al een dik volk.
    Ik wil proberen om dit volk op eigen honing te laten overwinteren.
    Kan ik het geheel zo laten staan en moerrooster wegnemen?
    Hoe zou dit aanpakken?
    Dank voor het advies.
    Willem

    Ha Willem, ik zal er een blogbericht over schrijven. Groet,Ben

  • Rob W. le Mair

    08-07-2024 om 10:20

    koningin op 4 minuut 32 sec rechts onderin ca 2 cm van de rand. witte stip.

  • PimS

    08-07-2024 om 16:55

    Hallo Ben,
    Ik heb 1 broedkamer met daar op 3 volle honingkamers.
    Ik wil binnenkort slingeren en een uitlaat bord op de broedkamer zetten.
    Is er wel ruimte voor alle bijen in de broedkamer?
    Honingkamers zitten namelijk vol bijen. Ik heb in juni en Juli de honing kamers er op gezet om ruimte te geven. (En voor de honing natuurlijk)

    Ha Pim, ik zou er één hk op laten staan met onverzegelde ramen, want het duurt nog ruim een maand voor je gaat inwinteren. Bij te veel baardvorming, kun je een geslingerde hk onder terug zetten. Baardvorming is overigens niet erg en verdwijnt met een paar weken. Groet, Ben

  • Werry

    08-07-2024 om 18:03

    Ha Ben, leuk die boomstamkast.
    En goed om te horen dat kunstraten in portrait ook goed verwerkt worden door de bijen.
    In mijn bungalowkasten heb ik de spaarkastraten alle in portrait staan. Collega imkers voorspelden mij daar problemen mee te krijgen. Maar ik heb er nooit problemen mee gehad. Bijen bouwen die prima uit.
    En jij bevestigd dat.
    Met vriendelijke groet, Werry

  • Hero

    08-07-2024 om 21:34

    Ben heb hier 3 buckfastlijnen, en vele broedafleggers gemaakt van deze 3 lijnen, maar 1 lijn, de old lady line haar nateelt geeft hagelschot broed en vervolgens worden een paar wisselcellen aangezet, Zou het beter zijn om hier andere moeren in te voeren of zal de wisselcel moer wel goed zijn? Sommige broedafleggers zijn al behoorlijk groot, ze zitten op 10 ramen spaarkast en bezitten zo,n 4 ramen met verzegeld broed, hebben ze wel genoeg ruimte ? of zullen ze gaan zwermen? als ik ze niet meer ruimte geef? Groet Hero.

    Ha Hero, waarschijnlijk zijn de bevruchtingsomstandigheden slecht geweest. De wisselcellen kunnen wel goed aangepaarde moeren geven. Je bent echter wel weer een generatie verder, dus meer verdunning met diverse vreemde darren.
    Bij de tienramers met jonge moeren hoef je niet bang te zijn voor zwermen dit jaar. Groet, Ben

  • Jesse

    08-07-2024 om 23:30

    Ha Ben,

    Mijn vraag ligt enigszins in het verlengde van die van Willem, hierboven. Wil je die ook meenemen in je blog?
    Ook ik wil mijn volken het liefst laten overwinteren op eigen honing.
    Eind juli start ik met de varroabehandeling. Enkele volken hebben meerdere Honingkamers, maar nog onverzegeld. De HK die ik nog wil slingeren afnemen en na de behandeling (mierenzuur) weer terugplaatsen? Hoelang dan na de behandeling? Of raad je dit zondermeer af? In principe wil ik elk volk met 1 HK eigen honing, zonodig aangevuld met suikerwater, laten overwinteren.
    Alvast dank voor je reactie.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.