15-09-2016

check op wintervoorraad dadant kast

check op wintervoorraad dadant kast

Vanmiddag heb ik enige kasten gecontroleerd op volkssterkte, voedselvoorraad, stuifmeel en broednest. Bij dit volk in een Dadant US kast (een Frankenbeute) was de aangelegde wintervoorraad voldoende, broednest en volkssterkte waren ook voldoende. Zelfs de moer uit 2013 was nog goed aan de leg.

Het blijft echter oppassen met de volkssterkte, vooral bij de volken met een ernstige mijtbesmetting. Ongeveer 5% van mijn volken liet o.b.v. de zomerbehandeling een ernstge mijtbesmetting zien. Die kunnen tengevolge hiervan sterk in omvang afnemen. Alsnog verenigen met een reserve volk kan dan de oplossing zijn om de achteruitgang in sterkte een halt toe te roepen. Hou de komende 6 weken de omvang van de ingewinterde volken dus goed in de gaten, vooral die volken, die extreem veel mijten lieten vallen of waarbij je veel bijen op de grond voor de kast ziet kruipen. De kruipende bijen zijn meestal het gevolg van een verlammingsvirus of ze hebben het verkreukelde vleugeltjes virus (DWV). 

Beide verschijnselen zijn gerelateerd aan een sterke varroabesmetting. 

Op 1 november is de langlevende winterpopulatie nagenoeg gevormd. Op dat moment moeten de volken in de regel nog over meer dan 5 straatjes en voldoende voer beschikken om probleemloos de winter door te komen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  16-09-2016 om 08:14

  graag nog een vraag n.a.v. de varroabestrijding. Ik heb 2 weken geleden de door jou beschreven/getoonde behandeling beevital clean afgerond: 3 x met week tussenpauze. Er vielen daarna dagelijks nog zo'n max 10 mijten op de schuifla. Nu is dat gestopt, maar er staat nu tijdelijk een volkje naast die van mij, waarvan ik vermoed dat ze veel mijten hebben. Eigenaar behandelt namelijk nauwelijks. Ik heb de fles beevital vorig jaar gekocht, in onwetendheid, dus eigenlijk is de houdbaarheidsdatum al voorbij, maar ik heb nog een halve fles over... :-(. Ik las in je vorige blogbericht dat je de bijen na de heide opnieuw een varroabehandeling gaf vanwege mogelijk nieuwe besmetting door andere volken. Is het een goed idee dat ik dit ook met mijn volk doe, als ik het 'besmette' volkje weer heb teruggebracht, is vanavond? Of is er dan kans op een 'overdosis'?

 • Hester Praet

  16-09-2016 om 08:17

  Goedemorgen Ben,
  Zomaar nieuwsgierig, heb jij dit keer een hoofdcamera gebruikt? Het is veel onrustiger kijken, het beeld beweegt en de ramen lijken wel rond. Ik geniet normaal erg van je opnames en leer er veel van.

 • Gerard

  16-09-2016 om 08:19

  Wat noem je extreem in aantallen?

 • Ben de blogger

  16-09-2016 om 08:32

  Anoniem ;-), je kunt gerust nog wel een of twee behandelen met hive clean, maar beter is het om de dagelijkse mijtenval te monitoren. Blijft die onder de zes mijten per dag in september, dan is er niets aan de hand en kun je de volgende behandeling in december uitvoeren als ze broedvrij zijn.
  Hester, ik heb inderdaad een Go Pro camera gekregen voor mijn verjaardag. Ik moet inderdaad hier nog beter mee om leren gaan. De raamcontroles zijn wel goed te zien zo, maar het begin van de video kan ik beter met de vaste camera filmen.
  Gerard, extreem veel mijten vind ik 2000 tot 8000.

 • H Bongers

  16-09-2016 om 22:47

  Dit heeft niets met het onderwerp boven te maken.
  Wat ik dit jaar met heideoogst heb mee gemaakt honing niet te oogsten cementhoning gekristalliseerd
  ik denk dat de afrikaantjes de oorzaak hier van zijn zij worden in mijn omgeving grootschalig geteeld als bestrijder van aaltjes bij de lelieteelt 40 ha omgeving Beilen Drenthe.

 • Ben de blogger

  17-09-2016 om 12:34

  Ik heb geen bijzondere vermeldingen kunnen vinden ove Tagetes (afrikaantjes), maar je zou natuurlijk gelijk kunnen hebben. Een bekende oorzaak van betonhoning is de honingdauw van Larixbomen. Staan die in jouw omgeving?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.