November is bij uitstek de maand om de mijtbesmetting in de volken vast te stellen. Hiervoor gelden twee redenen:
- door de dalende temperaturen zullen de mieren en oorkruipers minder actief zijn en de vallende mijten met rust laten;
- door het krimpende of verdwijnende broednest zullen de mijten met name op de bijen zitten en niet meer in het broednest.
Echter.....de 14-daagse temperatuur voorspelling laat vooral hogere temperaturen zien en de maand oktober was op zich al warm genoeg om de aanwezige broednesten te handhaven. Uiteraard bestaan er grote verschillen tussen bijenrassen v.w.b. de broedstop en Limburg kent andere hogere temperaturen vergeleken met Groningen en Friesland.
Wellicht moeten we daarom de mijtenval check later in november uitvoeren. In onderstaande video laat ik zien hoe je deze check eenvoudig kunt uitvoeren.
Bij een mijtenval gedurende 3 tot 5 dagen van een gemiddelde van 1 mijt per 2 dagen (0,5 mijt per dag) kun je de decemberbehandeling met oxaalzuur gerust achterwege laten. Controleer nog wel de doorlatendheid van je gaasbodems, dit is overigens goed te zien aan het mul dat op de schuifladen hoort te vallen.
Op fora lees je vaak dat er afgeweken wordt van het 3-gangen menu, men past een 4-gangen menu toe of nog erger: men herhaalt de behandelingen net zo lang tot er geen mijt meer valt. Hiermee worden sterke mijten geselecteerd en geteeld. We zullen er aan moeten wennen dat bijen en mijten onlosmakelijk bij elkaar horen. De mijten krijgen we gewoon niet meer weg. We zullen bijenvolken moeten selecteren en telen, die weten om te gaan met een zekere mijtenbesmetting. De volken moeten in de toekomst zelf in staat zijn om de mijtenbesmetting te beperken.
Controleer daarom de mijtenval gedurende het jaar, maar vooral in november. Teel volgend jaar van je volken met een zeer geringe mijtenval jonge moeren, zij hebben mogelijk de goede genen in huis. Uiteraard heb je daar ook darren met goede genen voor nodig, het is dus zaak dat heel veel imkers meer aan selectie gaan doen.
Zie ik jullie op de studiedag 10 november in Breda? In Merkelbeek was het heel gezellig met vooral heerlijke Limburgse vlaaien!
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt