18-01-2018

Code rood ook voor bijenkasten

Zelfs zware 28 mm dikke houten Top Bar Hives blijken niet opgewassen tegen deze storm. Twee van mijn TBH's waaiden hier thuis vanmorgen om. Ik hou mijn hart vast voor de andere bijenstanden. Blijkbaar zijn de TBH's topzwaar vanwege de smallere bodems. Op de vierkante Dadant US kasten heeft de storm blijkbaar minder vat. Die blijven gewoon staan. 

Morgen inspectie uitvoeren van alle buitenstanden en zo goed als mogelijk de schade herstellen.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Harry

    18-01-2018 om 12:51

    Oei Ben. Wat een ellende. Idd hebben de TBH's een smalle onderkant en tegelijkertijd een groot windoppervlak.
    Afgelopen zomer is bij mij een feesttent op mijn bijenstand gewaaid en zijn verschillende Segebergers op de grond en uit elkaar gevallen. Wonder boven wonder kon ik de boel weer op elkaar zetten, kapotte dele ter plekke lijmen. Volken deden binnen een uur net of er niets was gebeurd.
    Maar goed dat was in de zomer. Wat denk je dat de gevolgen voor een volk kunnen zijn met deze lage temps?

    Groet H@rry

  • Ben de blogger

    18-01-2018 om 13:05

    Harry, bijen kunnen wel tegen een stootje, ook kou kunnen ze wel goed handelen. Grootste risico is het pletten van de koningin en bijen.

  • Serge Berkhout

    19-01-2018 om 08:06

    Mijn US Dadant kast op het schuurdak (vijf stenen erop) is gewoon blijven staan.
    Was wel spannend om te zien.

  • Kris

    22-01-2018 om 17:03

    Dag Ben, In een kast vol met bijen op 1 bk begint, vrees ik, het voer op te raken. In een andere kast, waarbij ze op 2 bk staan, zitten de bijen nog onderin met bovenin veel voer. Kan ik uit die volle 'voerkast een of twee raampjes halen en die overhangen in de kast met weinig voer.'Dan haal ik daar 2 raampjes uit en hang daar nieuwe ramen met voer in. Of is dat teveel 'gerommel'?

    Kris, overhangen van voerramen gaat heel goed. Gewoon lege kantramen eruit en nieuwe volle uit een andere kast erin. Zie: https://youtu.be/l29Cvtzhqok uit een ander BLOG-bericht.

  • Susanne Ramselaar

    22-01-2018 om 17:25

    Ik gebruik spanbanden en daar waar ik een bank heb staan, die met zijn ijzeren poten de grond in gaan, zitten ze hier aan vast. Zag in een Duits imkerblad een foto van een bijenstand die op zijn kop was gewaaid, maar door de ratel/spanbanden waren 4 van de 5 nog dicht en konden gered worden.

  • Cor van den Berg

    22-01-2018 om 20:08

    Twee Segebergers in open terrein omver, één ervan lag open, de bijen op een tros zichtbaar. Beide kasten recht gezet, verwacht geen problemen.

  • Rob W. le Mair

    22-01-2018 om 21:29

    Mijn toplatkasten hebben een rechthoekig front en achterkant (de korte kanten).
    Dat is dus breder dan de lengte van de latten die ik aan de onderkant van jou omgewaaide kast zie zitten. Die zou je kunnen verlengen. Maar de toplatters kitten de zaken meestal goed vast zodat alles op zijn plaats kan zijn gebleven. Mijn andere kasten hebben het hele jaar de reisriem erom. Tegen vandalisme en omwaaien. Zo blijft altijd alles stevig bij elkaar.
    Op hoop van zegen dan maar.
    Rob W. le Mair.

  • Rudolf Fontein-Hubregtse

    22-01-2018 om 23:00

    Voor mij was de nacht van 4 op 5 januari de code rood. Ik kreeg de melding dat het beter zou zijn als ik maar even kwam kijken naar mijn twee bijenstands (twee stellingen hardhouten palen met steigerpijp daarop) waar op 9 bijenvolken overwinterden (2 x daarvan Segeberger 6 ramer, 2 x 10 Spaarkast en 5 x Segeberger /10), de meeste meerdere BK's.
    Een ongelofelijk bizar grote tak van een oer-oude kastanjeboom was afgebroken en was op de muur gevallen die zich achter mijn rug bevindt als ik met de volken aan het werk ben. Een deel van de tak was op de stand terechtgekomen en had alle 9 kasten omver gegooid.
    Van de 9 waren er twee zo beschadigd dat er niks meer van over was. Het verbaasde me dat er niet veel dode bijen tussen het puin lagen. De volgende dag bleek een naburig pannendak en dakgoot bezaaid met duizenden dode bijen, verkleumd op de pannen en gedeeltelijk in de goot gewaaid.
    Een hel van een job om de restanten weer stuk voor stuk, met tussen pauzes, (stekende bijen!) op elkaar te zetten en enkele dagen later de stand weer op te bouwen.
    Veel geleerd. Belangrijkste: als het onder de 7 graden is en je moet de kasten een paar meter verder zetten, wees dan niet bang dat bijen zouden kunnen vervliegen. Ik was dat wel en sloot ze op, allen open bodems, kon geen kwaad dacht ik. Volgende dag een hele hoop gebruis. Bang voor warmlopen maakte ik de toch de vlieggaten open. De spaarkast gaf het meeste volk dat naar buiten op de voorkant kwam, 50 minuten later zat alles weer binnen Zie voor een foto impressie van dat wat ik aantrof: http://bij-verdienste.nl/bij-verdienste.nl/?page_id=437
    Een van de twee kasten (2 BK's met HK er tussen) had een Keld Brandstrup Buckfast koningin.
    Ben benieuwd wat straks zal blijken bij eerste mogelijkheid binnen te inspecteren, hebben de koninginnen het overleefd? Of zijn ze omgekomen en zijn de bijen redcellen gaan trekken. De meeste volken waren behoorlijk beweeglijk.
    Rudolf, wat een drama zeg. gr. Ben

  • ton van wijk

    23-01-2018 om 07:46

    ik had mijn kasten vast gezet met spanbandjes

  • Fred Van hoof

    23-01-2018 om 09:22

    Ik heb gelukkig geen schade, mijn bijen staan beschut.
    Groetjes Fred

  • Teake brouwer

    23-01-2018 om 09:58

    Ook mijn bijenstal, waarin 3 kasten stonden is met de eerdere storm helemaal over het hekwerk in de slootkant gewaaid.
    De stal stond op zijn kop in de sloot en de kasten dus ook op de kop. We hebben snel de kasten eruit kunnen halen en ja dan heb je dus tweemaal dat je rammelt en schud met je kasten omdat alles op zijn plaats valt. De bijen waren niet blij natuurlijk.
    Er lagen wel dode bijen in de sloot en rondom de kasten. Maar zo als het later met behulp van collega imker, de kasten hebben opnieuw ingedeeld, leek de schade mee tevallen. We hebben in iedergeval een koningin kunnen zien. Maar omdat het koud was,snel gehandeld en dicht gedaan.
    We hebben segeberger kasten en maar aan eentje een beetje schade, we hadden ze ook vast aan de bodem van de stal met spanbanden
    Nu de stal in de grond vast gezet en met spanbanden nog een keer extra een steun gegeven.
    Een heftruckwerkzaamheden moest hem weer uit de sloot halen.

  • Kees van den Burg

    23-01-2018 om 10:51

    Valt stormschade en schade door vandalisme onder de verzekering die hoort bij het lidmaatschap van de verschillende bijenhoudersorganisaties? Als dat het geval is goede kans op acceptatie van de claim gezien de schade?

  • Silvia Coolen

    23-01-2018 om 11:10

    Hier hetzelfde, bijenstal heeft het flink te voortduren gehad, de korf en de kast (met buckfast) staan nog, maar ook onze tbh is om gegaan. Heb alle bijen zo snel mogelijk terug gedaan, maar alle raten zijn afgescheurd :-(

  • Ben de blogger

    23-01-2018 om 11:20

    Kees, volgens mij bestaat er bij de NBV en/of ABTB een soort WA-verzekering voor het geval je eigen WA-verzekering niet dekkend is. Maar stormschade valt daar niet onder, wel onder je eigen woonverzekering en op voorwaarde dat de kast in de eigen tuin staat. Vaak geldt er een eigen risico van 200 euro (CB).

  • rick warnar

    23-01-2018 om 14:43

    1 Segeberger deksel gedeeltelijk afgewaaid. Snel weer gesloten. geen zichtbare schade.

  • Hans

    23-01-2018 om 16:30

    Dak van bijenstal lag 20m verderop...

  • Theo Poortinga

    23-01-2018 om 17:43

    Ik woon in Noord Oost Friesland en daar waait het doorgaans behoorlijk. Niet voor niets heb ik al mijn kasten verankerd met sjorbanden. Op de daken van de gebouwen waar mijn kasten staan heb ik extra verzwaring aangebracht. Bij mij is geen kast omgewaaid of deksel afgewaaid. Gewoon goed vastzetten en er kan niets gebeuren.

  • Marjolein

    23-01-2018 om 22:14

    Ben, dank je wel voor je informatieve 'open' berichtjes. Van elkaars ervaringen leer je het snelst. Mijn kasten staan beschut en vastgesjord. Een naast de stal staande oude dikke spar was met kluit en al uit de bodem gerukt en had de tegelvloer voor de stal mee getrokken. Best indrukwekkend. De bijen waren onrustig maar herstelde gelukkig snel.

  • Wilco van Rooijen

    24-01-2018 om 09:33

    Tjee, wat ene ellende en een pech. Gelukkig stond die van mij beschut en is blijven staan......
    Ik hoor graag hoe het met de bijen is afgelopen ....

  • Iwein

    24-01-2018 om 13:27

    Wat een ellende! Hopelijk komt het goed met de meeste van de volkjes die omver gingen.
    Een bijenstand/kast behoord tot onroerend goed in de wetgeving (veldwetboek), ook al staat deze in de tuin en is verplaatsbaar, zo is bv de eigenaar van de grond ook eigenaar van de bijenkast en verantwoordelijk voor enige schade aan derde door de bijen. Dit kan belangrijk zijn voor imkers die volken verplaatsen naar andere eigendommen zonder schriftelijke overeenkomst.
    Stormschade aan onroerend goed is gedekt door de brandverzekering, kijk het even na in je polis of vraag het aan je verzekeraar.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.