08-04-2015

Controle Dadant US

Controle Dadant US

Gisteren heb ik een aantal Dadant US kasten gecontroleerd (voorjaarsinspectie).

Alle ramen bevinden zich altijd rechts tegen de zijwand afgesloten door een sluitbord (op deze foto het derde "raam" van links). Rechts van het sluitbord bevinden zich dus 9 dadantramen. Het allerrechtse raam is zo te zien niet bezet en waarschijnlijk leeg.

Links van het sluitbord hangen 2 overtollige voerramen, die inmiddels wel leeg zijn en meegenomen kunnen worden (oude ramen voor de zonnewassmelter).

De voorjaarsingreep is eenvoudig:

- het meest rechtste raam is leeg en wordt verwijderd

- het volgende raam is nog grotendeels gevuld met wintervoer en stuifmeel, dit blijft dus hangen

- de volgende 5 ramen bevatten gesloten en open broed en blijven hangen (kunnen in blok doorgeschoven worden, want dadantkasten bevatten geen afstandsrepen, maar een geleidestrip)

- het broed is vanaf de zijkant zichtbaar, de ramen hoeven niet de kast uitgetild te worden

- hier tegen aan hangen we een uitgebouwd honingraam, dat als bouwraam gaat dienen (darrenraat aan onderzijde)

- ter afsluiting nog 1 vol raam met voer

- daarna het sluitblok

- er blijft dus 1 voerraam over, dat gaat mee naar huis of wordt tijdelijk links van het sluitbord gehangen

- zodra de wilde kers begint te bloeien (over een week?), wordt het moerrooster en de uitgebouwde honingkamer geplaatst (mits de bezetting met bijen goed is) en moet het overtollige voerraam verwijderd worden. Anders gaan ze hierin nectar/honing opslaan. Het is juist de bedoeling dat ze direct de honingkamer gaan gebruiken.

Er wordt GEEN kunstraat geplaatst, dit gebeurt pas nadat ze de honingkamer goed in gebruik genomen hebben.

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  17-04-2015 om 15:58

  Kan iemand me vertellen, waarom je pas kunstraat mag plaatsen, nadat de honingkamer is uitgebouwd?

 • Ben SdC

  23-04-2015 om 22:49

  Je mag kunstraat in de BK geven, zodra de bijen aan het werk zijn in de honingkamer, dus begonnen zijn met de opslag van honing in de HK. Dit om te voorkomen dat de honing rondom het broednest in de net uitgebouwde raat wordt opgeslagen. De BK is bedoeld voor broed en niet voor honing (muv de 2 kantramen). Beperk ook het aantal ramen in de BK tot 9 ramen incl. het bouwraam. Anders is te veel ruimte en krijg je zeer waarschijnlijk weer honingopslag in de BK. HK is dus voor honing en BK voor broed.

 • Wilfred muis

  18-05-2015 om 10:28

  Iedere imker zijn systeem
  Mijn dadantkasten(70) geef ik altijd bij de voorjaarsinspectie 2 kunstraten in de Bk
  Wacht dus niet zo lang als beschreven
  Krijgen ook 12 Bk ramen en kunstraat tussen raam broed en raam stuifmeel
  Geen rooster en 2 tot 3 hk

 • Ben SdC

  19-05-2015 om 08:54

  Het voordeel van de Dadantkast is de ongedeelde en aanpasbare broedruimte. Bij mij krijgen de volken wel kunstraat in het voorjaar in de BK, maar pas nadat ze er blijk van gegeven hebben deze extra ruimte nodig te hebben, dus nadat ze in de HK aan het werk zijn. Het maximaal aantal ramen is dus afhankelijk van de prestaties van de moer. Ik wil behalve de 2 kantramen uitsluitend ramen met broed in de BK. Een uitstekende moer zit soms op 10, 11 of 12 ramen in de BK, maar de meeste volken zitten op 9 ramen incl. het bouwraam.
  De BK wordt dus aangepast aan de kwaliteit van de moer en de grootte van het volk. Maatwerk!
  Dat is in een spaarkast nauwelijks mogelijk met 20 broedkamerramen.
  Inderdaad gebruik ik ook meestal 2 of 3 HK's en bij achterblijvers 1 HK, met rooster i.v.m. de kwaliteit van de honing.

 • Huub

  14-06-2015 om 22:32

  Ik ben beginnende imker met dadant. Een hoofdvolk en een broedaflegger. Ik werk in het hoofdvolk vanuit links! Maakt dat wat uit? Verder heb ik de ruimte rechts van de plank volgehangen met sluitplanken. Goed idee?

 • Ben SdC

  14-06-2015 om 22:56

  Het volk links of rechts houden in de Dadantkast maakt niet uit. Het gebruik van 1 sluitblok naast de 9 ramen is voldoende. Je kunt eventueel naast het sluitblok in de open ruimte 1 raam met kunstraat hangen. Indien ze echt behoefte hebben aan uitbreiding,dan zie je dat aan het uitbouwen van het raam. Zodra ze begonnen zijn aan dat extra reserve raam, hang het dan tegen het broednest aan.

 • Huub

  08-07-2015 om 19:11

  Gisteren bij controle van mijn hoofdvolk trof ik een prachtig grote moerdop (of redcel) aan midden op het raam in de bk. Ik wil het zwermen voorkomen dus heb de dop maar weggehaald. Nu weet ik niet of ik daar goed aan heb gedaan. Wanneer weet je nou dat je te maken hebt met zwermdrift of met stille moerwisseling? Mijn volk heeft ruimte genoeg: 9 ramen en darrenraam in bk en de hk zit goed vol.De moer was overigens aanwezig!

 • Ben SdC

  09-07-2015 om 09:38

  Huub, dit was een stille moerwisselingsdop. Die had je moeten laten staan. Maar niet getreurd, de bijen maken wel weer een nieuwe. Zie je 1 of een paar mooie grote doppen, meestal midden op verschillende ramen dan betreft het een stille moerwisseling. Zwerm- en redcellen worden er meestal met tientallen tegelijk aangezet. Dat en de plaats is verschillend.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.