11-04-2016

Controle Dadantkast

Controle Dadantkast

Gisteren was het mooi weer om de tweede controle van dit jaar uit te voeren van een paar bijenvolken. In deze video is de controle te zien van een volk in een polystyreen Dadant US kast, een zogenaamde Frankenbeute.  Ruim 2 weken geleden is de voorjaarsinspectie uitgevoerd, 1,5 week geleden heb ik de honingbak met uitgebouwde raat geplaatst.

Bij deze controle kijk ik met name naar de uitbreiding van het broednest. Bij de 1e voorjaarscontrole heb ik het eerste BK-raam met kunstraat en een HK als bouwraam geplaatst. In deze video kun je zien wat de bijen hier mee gedaan hebben en plaats ik - omdat de 1e kunstraat inmiddels belegd is - het 2e raam met kunstraat op positie 3. 

Indien over 7 tot 10 dagen het 2e kunstraat is uitgebouwd en belegd, krijgen ze nog een 3e BK-raam met kunstraat, dit hangt dus af van de kwaliteit van de koningin. De flexibele broedruimte past zich dus aan via de imker aan de kwaliteit van het volk/koningin. Hiermee is het een geweldige kast om mee te imkeren. De ongedeelde broedruimte vol broed en de 2 buitenste ramen met voer zorgen voor voldoende ruimte voor de koningin, terwijl de honing boven het rooster wordt opgeslagen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Els Franssen

  11-04-2016 om 13:38

  Dit jaar volg ik de imker opleiding in Veldhoven.
  Ik vind het erg leuk en vooral interessant.
  Ik ben erg blij met jou filmpjes en je weekelijkse berichten.
  Groetjes Els

 • Daan

  11-04-2016 om 14:12

  Het is informatief en leuk om een andermans plezier en kunde in bijhouden te kunnen volgen.

  Bedankt!

  Groet,

  Daan

 • Anoniem

  12-04-2016 om 21:31

  Hoi Ben,

  Een vraagje over de Frankenbeute die jij gebruikt. Is deze kast vierkant net als de modified Dadant? In een voordracht van Werner Gerdes heb ik gezien dat hij bij een gedeeltelijk gevulde Dadant broedkamer, hij de honingbak er 90┬░ gedraaid op. Dit omdat de bijen dan ook buitenste honingkamerramen in gebruik nemen. Is dit bij jouw kast niet mogelijk???

 • Ben de Blogger

  12-04-2016 om 21:47

  Ik gebruik Dadant US, in hout en polystyreen. De houten variant is vierkant en hierbij draai ik de HK's. Helaas is de Frankenbeute niet vierkant, dus daar werkt de truc niet, maar de kast is 1 raam smaller, dat helpt ook een beetje. Mijn voorkeur is na vele jaren ervaring de houten dadant kast.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.