03-09-2015

Controle mijtenval

Hopelijk ligt de varroabestrijding van je volken al weer enige weken achter de rug. De mijne in ieder geval wel. Bij de productievolken streef ik er na om deze eind juli te behandelen met tijmolieproducten. Indien ik mierenzuur gebruik,  streef ik er na dit voor medio augustus klaar te hebben.

Bij de nieuwe volken, die voortkomen uit broedafleggers wacht ik meestal met de behandeling tot de tweede helft van augustus. September is aan de late kant en loop je kans op lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid waardoor de effectiviteit van de bestrijding terug loopt.

De meeste mijten vallen gedurende de 1e 2 weken van de behandeling, maar de verhoogde mijtenval kan wel 3 tot 4 weken aanhouden. Zodra deze periode van verhoogde mijtenval voorbij is, kun je de natuurlijke mijtenval weer controleren. Het is zaak dit vooral begin september te doen, als controle op de effectiviteit van de zomerbehandeling.

Bij mijn wekelijkse bezoek aan de bijenstanden (om te voeren) verschoon ik de schuifladen en bekijk ik een week later de gevallen mijten. De gemiddelde mijtenval moet in ieder geval onder de 10 per dag blijven, veiliger is om onder 6 per dag te blijven. Zit je boven de 10 per dag, pas dan nog een mierenzuurbehandeling toe. Bij > 10 mijten per dag is de besmetting namelijk veel te hoog en bestaat het risico dat er onvoldoende langlevende winterbijen ter wereld komen!

Ben Som de Cerff, imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan van Cadsand

  03-09-2015 om 18:54

  Met de eerste uitleg half augustus mieren zuur beh.klaar ben ik het helemaal eens. Maar ik ga tellen na 20 dagen, en als er meer dan 2 var. per dag vallen, geef ik na het afvoeren, en 2e mieren zuur behandeling. Begin dec. volgt dan nog een
  oxaalzuur behandeling. Ik ben al vele jaren in de winter geen volk meer kwijt geraakt.

 • Anoniem

  03-09-2015 om 20:41

  eind juli tijmolieprodukten of mierezuur. hoe wordt die keuze gemaakt?

 • Ben SdC

  03-09-2015 om 23:31

  Na het wegnemen van de zomeroogst medio juli, kun je beide producten gebruiken afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Begin je pas in augustus dan kun je beter met name met mierenzuur werken. Dat is na 4 tot 5 dagen klaar en is ook effectief in het broed. Dit werkt dus snel.
  Dus bij een vroege behandeling kun je nog kiezen, later is met name mierenzuur beter.

 • Anoniem

  04-09-2015 om 12:53

  heb begrepen dat mierezuur effectief is in het broed, maar ook schade aanbrengt aan het broed. hoe groot is deze schade? zou de keuze om wel of niet naar de heide te gaan ook een rol moeten spelen bij de keuze van welk middel? heeft een combinatie van naar de heide gaan en een tweede mierezuur behandeling niet te veel negatieve gevolgen voor de hoeveelheid winterbijen?

 • Ben SdC

  04-09-2015 om 13:13

  Imkers, die begin augustus naar de heide willen reizen, zullen vooraf en kortstondig kunnen bestrijden. Daarvoor is alleen mierenzuur geschikt.
  Mits er voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zoals 1) voldoende afstand t.o.v. het broed (> 5cm), 2) de juiste (beperkte) dosering, 3) de juiste verkleining van het filtreerpapier en 4)geen extreme temperatuurstijgingen dan blijft de broedschade beperkt. De heidedracht heeft zelf al een negatieve impact op de hoeveelheid bijen. Het is heel hard werken voor ze onder slechte omstandigheden (spinnenwebben e.d.). Heidedracht is met name een verleiding voor de imker ;-).

 • Anoniem

  04-09-2015 om 16:24

  is BeeVital Hive Clean misschien een geschikt alternatief zonder genoemde bezwaren (tijdsduur, broedschade, etc.)?

 • Ben SdC

  04-09-2015 om 17:03

  Hive Clean brengt zeker geen schade teweeg aan het broed, de behandelduur is echter wel minimaal 13 dagen vanwege het overbruggen van de tijdsduur van het popstadium.

 • ewntrs

  07-09-2015 om 19:50

  Om condensatie van het mierenzuur tegen de plexiglas plaat te voorkomen, heb ik een isolatieplaat van 6cm dik. Dit zorgt tevens voor een constantere temperatuur boven in de bak en dus een betere behandeling. Deze isolatieplaat heb ik zomer en winter op de kasten liggen. Gebruik voor de plaat verpakkingsschuim dat niet gemakkelijk beschadigd, zoals piepschuim maar het type dat flexibele is.

 • Ben SdC

  08-09-2015 om 10:03

  Inderdaad goede opmerking: plexiglas of plastic folie moet altijd goed geïsoleerd worden anders ontstaat er een koude brug en slaat er condens op neer. Met isolatie (altijd bij mij aanwezig) heb je daar geenszins last van.

 • ewntrs

  19-09-2015 om 13:17

  Met dit weer verdampt het mierenzuur slecht. Ik heb na 2 weken nog 25% mierenzuur in de Liebig zitten.moet je nu stoppen of wachten tot alles verdampt is?

 • Ben SdC

  19-09-2015 om 16:17

  De mierenzuurverdamping is direct afhankelijk van de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. In september spelen deze vaak een remmende invloed op de verdamping en de effectieve werking van de bestrijding. Je kunt uitsluitend de verdamping versnellen door het verdampingsoppervlakte van het papiertje te vergroten door een nieuw groter papiertje te leggen. Omdat 75% wel verdampt is, zou ik de bestrijding afbreken en stop zetten. Vervolgens in december de effectiviteit controleren via de oxaalzuurbehandeling.
  Dat geeft dan bij grote aantallen mijten de bevestiging dat je zorg terecht was.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.