03-05-2016

Controle op doppen

Controle op doppen

De zwermdrift is weer onderweg. In vrijwel alle volken - behalve de achterblijvers - zie je darren rondlopen en vind je speeldopjes. Zodra ze belegd worden spreken we van zwermcellen. Negen dag na het beleggen van de eerste zwermcellen kan de voorzwerm afkomen. 

Afgelopen zondag heb ik dit filmpje geschoten, waarbij ik de in Duitsland veel gepromote kiepmethode laat zien. Voor mij geldt deze methode als onbetrouwbaar omdat belegde doppen pas in een zeer vergevorderd stadium van de zwermdrift aan de onderkant van de broedkamerramen ontstaan. Ik licht liever - te beginnen aan de kant van het bouwraam - 3 of 4 broedkamerramen uit de bovenste BK. Vind je geen belegde dopjes aan die ramen, dan is de kans zeer klein dat er zich elders wel belegde doppen bevinden. De controle kan weer beeindigd worden. 

Het bouwraam is een mooie indicator voor de ontwikkeling van het volk: bij zwermstemming zitten daar altijd de eerste belegde zwermcellen. Zo lang de bijen het bouwraam voorspoedig uitbouwen, valt het nog wel mee met de zwermstemmimg. 

Hou vooral je sterkste volken in de gaten, die nemen het voortouw bij de zwermdriftontwikkeling. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • M.Vi

    03-05-2016 om 09:56

    Hallo Ben,

    Ik volg al geruime tijd je blog, en ik vind het interessant!
    Toch stel ik af en toe vraagtekens...

    Het lijkt wel of je minimaal 3 weken vooruit loopt...
    Ik kan me niet voorstellen dat er zo'n grote verschillen zijn in controles bij volken...

    Jou posities ( weer en omstandigheden ) kunnen niet heel veel anders zijn dan posities rond Eindhoven / Veldhoven.

    Groet

  • Ben de Blogger

    03-05-2016 om 10:50

    Doel je dan op de sterkte van de volken? Want er zijn nog geen belegde doppen, alleen wat speeldopjes en dit volk is niet echt sterk te noemen. De omstandigheden tussen Eindhoven en Doetinchem zullen nagenoeg gelijk zijn.
    Ik selecteer wel bewust op sterkte en dus vitaliteit, want die twee hangen wel samen. Zwak en middelmatig verenig ik begin april. Meestal ook 1- of 2-jarige Buckfast moeren op de volken.
    Meer geheimen heb ik niet ;-)

  • Erik Schroën

    03-05-2016 om 11:07

    Mijn bijenleraar heeft me het advies gegeven een lamp te gebruiken bij de kipcontrole en de ramen een voor een uit elkaar te houden zodat je goed ophoog kunt kijken. Maar ben het met je eens, beperkte betrouwbaarheid maar geeft wel een snelle eerste indicatie.

  • Karin

    03-05-2016 om 11:57

    Een collega-imker uit Nederweert (vorig jaar zijn eerste twee volkjes gekregen net als ons) had gisteren een volk zwermend. Zijn volken zaten nog op één broedkast. Wij hebben beide volkjes eind maart en half april op twee broedkasten gezet met honingkamers en dachten (dus) nog alle tijd te hebben voordat we op doppen gaan controleren (want als ze ruimte hebben dan gaan ze minder snel zwermen, of klopt dat niet?)

  • Ben de Blogger

    03-05-2016 om 13:07

    Karin, tijdig ruimtegeven werkt zwermvertragend, niet tijdig ruimte geven schept overbevolking en bespoedigt het zwermen. Je hebt dus juist gehandeld. Zwermdrift heeft overigens ook nog een genetische component.
    Overigens zal een deel van de zwermtrage volken helemaal niet zwermen, mits je ruimte geeft.
    Ruimte geven sluit het zwermen niet uit!

  • Mathijs

    03-05-2016 om 18:59

    Een van mijn drie volken had zeker 18 speeldopjes, waarvan zeker 4 belegd met een eitje, dat zijn dus zwermcellen. Ik heb ze weggehaald en ben het hele volk doorgegaan.
    Ik vroeg ook nog aan een ervaren imker in de vereniging over de kiepcontrole. Hij zegt ook dat het onbetrouwbaar is, er zou een zwermcel op het midden van de raat kunnen zitten. Ook zegt hij dat als je 10 dopjes opent en er geen eitje in zit het aannames zijn dat de rest ook geen zwermcellen zijn, er zou zomaar ergens een zwermcel kunnen zitten. Ook zou dat zijn als je maar 3 of 4 ramen bekijkt.
    Als ze het darrenraam in tweeën laten hangen duidt dat ook op zwermgedrag. Ook zou dat zijn als de raat stomp wordt afgebouwd, klopt dat of vergis ik me nu en is dat met scherp afbouwen. Mijn ervaring gister met een volk is dat ze met scherp eindigen nog niet willen zwermen, dat volk zit nog op één bak. En heeft pas 6 ramen broed, waarvan 1 darrenbroed. Het volk kwam op 8 ramen de winter uit. Volgens mijn mentor een langzaam groeiend volk, helaas dus geen voorjaarshoning van dat volk. Ik had toen aan jou gevraagd of ik het zou moeten vereniging, jij dacht dat het wel de voorjaarshoning zou halen (geen verwijt naar jou hett is ook geen Buckfast :-) en jij kent mijn situatie en volken niet) en het is een moer van 2014. Maar vorig jaar was het ook zo, even koud weer en meteen stopte ze met leggen. Misschien veel zwart bloed?

  • ben de blogger

    03-05-2016 om 21:14

    Mathijs, je kunt inderdaad de zwermstemming aflezen aan de vorm van het bouwraam, klopt dus.
    Mijn aanname op basis van 3 of 4 ramen blijkt in de praktijk 90 % betrouwbaar. 1 op de 10 zwermt toch. Aangezien moeren geknipt worden, gaan de bijen niet verloren.

  • Myriam

    03-05-2016 om 23:12

    Hoe kan ik zien aan het bouwraam dat er zwermstemming is? Wat het is me niet duidelijk.

  • ben de blogger

    04-05-2016 om 09:47

    Myriam, zoals Mathijs het verwoord: is de onderkant van de raat in het bouwraam scherp dan is er geen zwermdrift. Stompe onderkant of belegde zwermdoppen aan de randen is juist wel zwermdrift. Zo lang ze goed bouwen is er over het algemeen niets aan de hand.

  • Mathijs

    06-05-2016 om 08:15

    @Ben, en als het bouwraam niet een punt is, maar in twee punten eindigt. Dan staat er eigenlijk al: "We willen ons delen." In Zwitserland hebben ze de kasten op in o.a. van die huisjes op warmbouw en dan gebruiken ze het laatste raam om de volken te "lezen". Bijvoorbeeld dus hoe het raat eindigt, stomp of scherp, en in een punt of twee.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.