13-05-2021

Controle op zwermdrift

In deze video controleer ik twee spaarkasten en een Topkast, alle kasten volgens het eenbaksprincipe. De eerste kast doet het voorbeeldig, echter de voorjaarsdracht wil niet goed op gang komen in het oosten. Gisteravond tijdens de basiscursus merkte ik dat het in het westen ook niet veel is, de honingkamers lopen niet vol. 

De tweede spaarkast betreft een vlieger, waarin de oude moer zit. Deze vlieger vertoonde tijdens het maken een vervelend afwijkend gedrag. Gisteren bleek wel dat de moer niet in orde is gezien de prachtige wisselcel, die ze gebouwd hebben. Dat proces mogen ze rustig afmaken.

De derde controle betreft de Topkast, waaruit ik vorige week een viertal ramen broed met bijen afgenomen heb om de afvlieger te versterken en geschikt te maken voor de koninginnenteelt. Helaas bleek eergisteren bij controle van de afvlieger, dat ik een ongemerkte moer had overgeplaatst vanuit de Topkast naar de afvlieger. Volgens de kastkaart moest er een blauw gemerkte moer in te zittten. Kun je het niet meer volgen? Kijk dan naar de video, die overigens abrupt eindigt vanwege tijdsoverschrijding. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Dave b

    16-05-2021 om 13:39

    Hoi Ben. Het is een raar jaar voor de bijen.
    Vorige week donderdag een mooie zwerm van eigen kast geschept. Hing op twee meter voor de kast waar hij uitkwam. Geschept en nadat alles erin zat een stukje verder gezet. Die middag daalde de temperatuur 10 graden met stortregen. Vrijdag ook koel en pas zaterdag ochtend bij een beetje zon gekeken. Bleek de hele zwerm weg. In de oude kast alle doppen op 1 na gebroken. De kast zat nog vol met bijen en gesloten broed. Nu waren er maar vijf echte zwermcellen te vinden. Hoewel ik geen koningin gezien heb twijfel ik of de zwerm teruggevlogen is de kast in. Omdat ik 1 dop wilde laten staan heb ik de ramen niet afgeschud. Mijn vraag is heb jij weleens gehoord dat een zwerm terugvliegt naar zijn oude kast? Dan moet ik voor aanstaande donderdag de laatste dop nog verwijderen. En zwermt een volk bij regenachtig weer met 14/15 graden?
    Grt dave

    Ha Dave, het is gebruikelijk om de opgevangen zwerm tot de schemering op de grond te laten staan (in kast of kieps). en daarna op de plaats van bestemming te zetten. Want als je de zwerm direct na het afkomen schept, kan het goed zijn dat de moer niet meegekomen is of voor de kast op de grond ligt. Het kan ook zijn dat de speurbijen voorafgaande aan het zwermen al een nieuwe bijenwoning gevonden hebben. Dus allerlei reden om jouw kast weer te verlaten.
    Indien er geen eitjes te vinden zijn, mag je aannemen dat de moer verloren is gegaan. Dus dan die ene dop mooi laten staan.
    Wanneer de zwermdruk groot is kunnen ze ook bij plotselinge zonneschijn bij 14 graden er vandoor gaan. Groet, Ben

  • Eline

    16-05-2021 om 15:44

    Hallo Ben, hartelijk dank voor je duidelijke filmpjes.!! Ik ben sinds het voorjaar overgegaan met 3 volken op het darwiniaans of natuurlijk imkeren. Het bevalt tot nu toe heel goed.!! Ik heb volop uitbreiding gegeven en zit nu op 2 hk. Deze eerste boven het moerrooster begint langzaam vol te lopen en ze zijn voorzichtig aan het verzegelen. Nu vraag ik me af of ik de verzegelde hk bak straks boven moet zetten. Mij is geleerd dat bijen nooit over verzegelde honing lopen. En het dan niet naar de hk bak erboven zullen verslepen....wat is nu wijsheid..?!!?

    Eline, de grootste wijsheid is om naar je bijen te kijken en te luisteren. Laat jij maar lekker deze hk's zo staan en indien nodig zet er een derde hk bovenop. De bijen kunnen prima "stapelen" en dragen de honing in voorjaar en zomer wel naar boven. Op de heide doen ze dit minder vanwege het krimpende broednest en de ruimte beneden.

    Mocht je de tijd rijp achten om de eerste hk te slingeren, zet dan zeker een 3e hk bij om de bijen ruimte te bieden. Zet dan eventueel de volle hk op een uitlaatbord voor 24 uur en laat die overblijvende hk's 1 niveau zakken. Begrijp je het? In de zomer werk ik wel eens met 4 HK's. Groet, Ben

    Vrgr. Eline

  • Joost

    16-05-2021 om 19:39

    Dag Ben,

    Een volk zetten op 1 dop. Ik ben altijd bang dat ik net de verkeerde dop laat staan. Heb jij nog tips hiervoor . Verschil tussen een gewone en een snotdop zie ik gelukkig nog wel. Kan je overigens ook gewoon bv. 4 doppen laten staan en er een koninginnerooster met houten frame tussen bodem en bk plaatsen en na een week weghalen?

  • Julian

    16-05-2021 om 20:36

    Beste Ben,

    Als je 2x of vaker doppen hebt gebroken en de haaldrift is helemaal weg, wat kan je dan doen om deze te herstellen? Helpt een aflegger maken dan?

    Ha Julian, meestal is het verschijnsel tijdelijk, want of de zwermdrift is verdwenen en de moer gaat weer goed leggen en daarmee is de spirit terug of je hebt toch een zwermcel vergeten en komt er toch een zwerm af. Groet, Ben

  • Aat Rietveld

    16-05-2021 om 21:16

    een volk op 1 dop zetten. Sommige imkers zeggen op 2 doppen.
    In mijn leven heb ik heel wat 13e-dagen meegemaakt ...en veel koninginnen in laten lopen ... het komt voor dat er in de mooiste dop geen koningin zit ..... enz...
    M.a.w. op 1 of 2 doppen zetten is een riskante onderneming ....je zal maar zoals, Joost zegt, de verkeerde doppen laten staan ...

    Aat, het is wel gewenst om een paar dagen na de vermoedelijke uitloopdatum de betreffende dop te bekijken. Indien nog gesloten, dan openen en zonodig een raam open broed inhangen.
    Ik ben geen voorstander van 2 doppen. De kans op een nazwerm is 50%. De kans dat een dop niet uitloopt 10%. Met bovenstaande controle van de enige dop kan er weinig mis gaan. Groet, Ben
    PS raam met dop met punaise merken

  • JanA

    16-05-2021 om 23:34

    Schudden met gesloten doppen ????????

    JanA, ik schreef al " had ik beter niet kunnen doen". Een dag later heb ik deze dop verwijderd en een teeltraam met larfjes ingehangen.
    Groet, Ben

  • Kees vdB

    16-05-2021 om 23:41

    Hi Ben, ik krijg 25 minuten sterk afleidende klassieke muziek als achtergrond. Als dit een experiment is, voor mij graag zonder zodat ik me kan concentreren op de interessante informatie die je altijd met ons deelt.
    De eerste keer dat ik je videoverslag niet heb afgekeken.

    Eens Kees, was een minder geslaagde proef. ;-).
    Groet, Ben

  • Coen

    16-05-2021 om 23:55

    Hey Ben,

    Zag ik nu dat er een honingkamer uit je vingers glipte. Wel knap dat ze zo vergevingsgezind waren. Heb je er vertrouwen in dat de nieuwe koningin bij de vliegopening begint met leggen. Of wacht je af en corrigeer je dit later?
    Groet,
    Coen

    Ha Coen, het mopperen op mezelf heb ik maar uitgeknipt ;-). In dit volk zat gewoon een leggende moer. Of bedoel je in de topkast? Daar komt inderdaad altijd het nieuwe broednest voorin te zitten bij de vliegopening. Groet, Ben

  • Willem

    17-05-2021 om 08:46

    Ben, ik volg je prima blogs altijd met veel belangstelling. Het muziekje dat er deze keer achter staat is echter nogal storend, kun je dat de volgende keer weglaten?

    Zekers, Willem

  • Coen

    17-05-2021 om 09:20

    Dag Ben,

    Logisch dat je dat hebt gekipt. Al had je het ook heel klassiek kunnen censureren :). Ik bedoelde inderdaad de topkast.

    Groet

  • Andrea

    17-05-2021 om 10:25

    Hoi Ben,
    Gisteren kast gecontroleerd en ik had een flink aantal nog open maar wel belegde zwermcellen. Daarnaast had ik een (red?)cel op het raam zo'n 10 cm midden onder de bovenste rand, deze was helemaal rond en al gesloten. De koningin was gewoon aanwezig. Zou dit toch een redcel kunnen zijn? Ik heb hem nu voor de zekerheid gebroken (in al mijn onervarenheid en plan maken wat best te doen vergeten goed te kijken wat er in zat). Daarnaast met twee ramen brias een aflegger gemaakt. De aflegger staat nu gesloten twee plekken verderop. Moet ik de aflegger ook van wat water voorzien totdat ze over 4 dagen open gaat?
    Alvast bedankt en groetje Andrea!

    Andrea, een redcel komt nooit voor bij een aanwezige koningin. Was die 2 raams broedaflegger met belegde zwermcellen? Ik hoop dat je ze ook een raam voer meegegeven hebt. Mochten er geen belegde zwermcellen inzitten, dan krijg je uit een dergelijk klein volk nooit een goede nieuwe koningin.
    Overigens na 4 dagen vliegen je haalbijen gewoon weer terug naar de oude kast, dus dat opsluiten heeft niet veel nut. Ik heb je dus helaas weinig positiefs te melden ;-).
    Groet, Ben

  • Korneel

    17-05-2021 om 11:47

    Dag Ben, begrijp ik het goed dat je je volle honingkamer bovenaan zet en de lege eronder? Zoja, waarom is dat? Welke logica zit daar achter?

    Streepje klassiek bij het kasteel: heerlijk toch?

    Korneel, op het moment van afname van een volle kamer, plaats ik de volle kamer bovenop op een uitlaatbord en de andere HK's zakken op deze manier 1 niveau. Groet, ben

  • H. Bakels

    17-05-2021 om 11:50

    Hoi Ben
    Ik wil aan zwerm vermindering doen en niet meer volken hebben.
    Wat denk jij van de methode met tussenaflegger, heb je daar ervaring mee?

    Hoi Han,
    geen ervaring, maar het lijkt me qua opzet een goede methode.
    groet, Ben

  • Korneel

    17-05-2021 om 13:22

    Dag ben, maar stel dat je honingbakken niet afneemt, hoe doe je het dan?

    Stopt bij een moerloos volk ook de bouwdrift in de honingkamer?

    Ha korneel, ja overal stoppen ze met bouwen. Groet, Ben

  • MRoss

    17-05-2021 om 13:30

    Hoi Ben,

    Iedere week kijk ik uit naar jouw blog en zeker in deze Corona tijd, waarin er weinig fysieke contact is met collega imkers, een welkome ondersteuning in het bijenhouden.

    In jouw blog zie ik dat je in de kasten afstandstrips gebruikt. Begrijp ik daaruit dat je daarmee de ramen niet op 3,2 cm hebt staan en met deze volken (nog) niet werkt met kleine cellen ? Weet jij of er inmiddels strips verkrijgbaar voor teelt op 3,2 cm?

    Ha Mross, die 2 spaarkasten staan nog op 5,1 mm raat. Ik moet ze er nog uitwerken. Dus met gewone afstandsrepen. Groet, Ben

  • Lippe

    17-05-2021 om 13:49

    Het mooie weer lijkt maar niet door te zetten. Morgen dag 9 in de VBA's en moet de doppen gaan breken. Overlarven kan ik gelukkig rustig binnen doen aan de keukentafel. Zal mij benieuwen wat de aanname is, ik voer ze al wel een aantal dagen met 3 op 2 suikerwater en candipoline gold.
    Vorig jaar de teelt op 27 april gestart, zo'n anderhalve week eerder dan dit jaar. Eerste week juni honingslingeren zie ik ook nog niet gebeuren.

  • Manuel

    17-05-2021 om 15:23

    Dag Ben,
    Welke selectiecriteria houd je aan bij de koningin die je laat inlopen bij het breken van doppen?
    Of bij slecht weer de enkele dop die je laat staan? Redcel /zwermcel kleur , grote, plaats op het raam?

    Ha Manuel, ik kijk bij het op 1 zwermcel zetten van een volk uitsluitend naar de vorm. In juli wanneer ze temidden van haar eigen bijen zit, beoordeel ik het volk op zachtaardigheid, raatzit en op het broednest. Indien het me niet bevalt, komt er eind augustus een nieuwe leggende f1 op. Groet, Ben
    Ps ik werk niet met redcellen

  • Alexandra

    17-05-2021 om 18:00

    Hoi Ben.,
    Hele mooie beelden en ik heb er als NEWBEE weer veel van geleerd.
    Ik heb 1 vraag nav de video.
    Bij de 1e kast die je controleerde plaatste je het eerste raam niet terug op zijn oorspronkelijke plek.
    Wat was de reden hiervoor?

    Ha Alexandra, net nog ff de video bekeken, maar dat 2e raam bevatte geen broed. Kan dus als kantraam dienen. Dan schuif ik alles 1 positie door en hoef ik niks terug te plaatsen. Gewoon efficiëntie dus. Broednest blijft intact. Groet, Ben

  • Tine Bosman

    17-05-2021 om 19:58

    Dag Ben,)
    Mooie duidelijke filmpjes, waarvoor dank. In de kast waaruit vorige week een zwerm is vertrokken hebben we 1 dop laten staan zoals je adviseerde. In de video zeg je dat je de eerste 4 weken niet hoeft te kijken, vervolgens lees ik dat je de ene dop controleert op uitlopen. Wat kunnen wij nu het beste doen? De oude kast zit nog tjokvol met broed, er staan 2 honingkamers op. Moeten we er nog een honingkamer bijplaatsen of is dit niet nodig nu er geen nieuw broed bij komt? Daar twijfelen we nog over. Alvast bedankt maar weer voor je reactie.

    Groet, Tine

    Ha Tine, ik zou het volk met rust laten. Met 2 bk's en 2 hk's hebben ze wel voldoende ruimte.
    Het antwoord van mij op de uitgelopen dop was meer een reactie op de imkers, die 2 doppen zouden willen laten staan omdat ze bang zijn dat die ene dop toevallig niet uitloopt. Die kans is niet groter 5%. Dus gewoon rustig afwachten, is het beste.
    Aan het veranderende vlieg- en haalgedrag kun je over een paar weken zien dat de nieuwe moer aan de leg is. Groet, Ben

  • Tine Bosman

    18-05-2021 om 19:25

    Super Ben, bedankt. We hebben echter maar 1 broedkamer op het oude volk staan, geen twee. Vandaar mijn vraag voor een extra honingkamer. Ondanks de kou halen de bijen bij ons nog volop!
    Groet, Tine

    Ha Tine, zet er dan maar een 3e op met kunstraat. Dat houdt ze lekker bezig. Heb je gelijk ruimte voor wanneer je een volle hk eraf haalt. Groet, Ben
    PS blijf je wellicht de zwermdrift ook voor.

  • jan w. ruis

    18-05-2021 om 21:59

    Ben, dank voor je leerzame video`s, maar ik heb een vraag over de opbouw van de raatvorm in een HK raampje gemaakt voor raathoning met 2 tussen spijltjes. in,een sectie is de normale raat afmeting gemaakt,, de twee ernaast van de darren raat grootte. De onderstaande beide BK`s hebben beide belegde ( larven /poppen} darren ramen ,de moer zit onder het rooster ,wat kan hier de reden van zijn, heb je enig idee ?? groet jan

    Ha Jan, bijenvolken hebben van nature een veel grotere behoefte aan darrenraat dan wij in de regel toestaan via het aanbod van werksterkunstraat. Zodra we de teugels loslaten via bouwramen en raathoningsegmentjes slaan de bijen toe en voorzien in hun eigen behoefte door veel darrenraat aan te zetten. In TBH's is soms wel 25% darrenraat aanwezig. Goed voor de bevruchting van moeren. Vanaf 1 juni houdt de bouw van darrenraat op en zullen ze ook weer bereid zijn honing erin op te slaan. Groet, Ben

  • Andrea

    18-05-2021 om 22:23

    Hoi Ben,
    Bedankt voor je reactie! Ik had het later thuis met mijn vriend nog nabesproken en we waren er inderdaad al achter dat het best dom was om de zwermcellen te verbreken om vervolgens in de aflegger een redcel te laten maken. Maar al doende leert men he... Wij hebben dit zo in de cursus geleerd: 1 of 2 ramen brias omhangen met 1 of 2 voerramen, een uitgebouwd raam en een uit te bouwen raam, hierop een redcel laten aanmaken. Ik heb dit dus ook zo gedaan nu, met 2 ramen brias en twee voerramen, alle vier met alle bijen erop omgehangen. Vorig jaar is dit bij alle gemaakte afleggers goed gegaan, dus houd nog even moed.
    Groetjes Andrea

    Ha Andrea, de kwaliteit van de moeren wordt beter wanneer je de broedaflegger pas maakt wanneer er al grotere belegde zwermcellen aanwezig zijn. Deze zijn vanaf minuut 1 goed verzorgd als prinses.
    Jouw methode wordt ook vaak gecombineerd met gekochte jonge moeren, die kun je op dag 9 makkelijk invoeren in zo'n aflegger. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.