11-04-2016

Controle TBH-volk

Controle TBH-volk

Deze video maakte ik gistermiddag 10 april. Door beperkte ruimte op het geheugenkaartje breekt de video na 8 minuten spontaan af. Dit volk wordt voor de 2e keer dit voorjaar gecontroleerd. Het is in de groeifase van ieder volk vooral belangrijk om de bouwdrift te ondersteunen door nieuwe toplatten te geven naast het broednest. Op deze wijze bouwen ze nieuwe schone raat en kun je later de oude raten eruit werken. Tijdens de voorjaarsinspectie is er al oude raat verwijderd.

Inmiddels is er ook al darrenbroed aanwezig in de volken. De volken maken afhankelijk van het drachtgebied een flinke groeispurt door. Je ziet de plakken broed aanzienlijk groeien. Ruimte geven en eventueel bouwramen plaatsen in de traditionele stapelkasten is alles wat je in april kunt doen. Je kunt  1 a 2 lege toplatten aan beide kanten van het broednest plaatsen, dan kun je het volk 10 tot 14 dagen met rust laten. Begin mei kun je de eerste zwermcellen verwachten, dus tot dan!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker 

Deel dit bericht

Reacties

 • Wim Lansdaal

  11-04-2016 om 23:39

  Een volk in een TBH heeft voor- en nadelen.
  Hier zie je een duidelijk voordeel. Het volk heeft minder last van afkoeling bij inspectie. Ik probeer afkoeling bij spaarkasten te verminderen door het volk na openen grotendeels te bedekken met een oude theedoek.
  Een tweede voordeel is dat je geen broedbak hoeft te tillen. Zelf ben ik dik in de tachtig en krijg daar moeite mee.
  Een derde voordeel blijkt ook uit dit filmpje. Je kunt de bijen geleidelijk aan meer ruimte geven.

 • Pieter

  21-04-2016 om 19:26

  Hoi Ben,
  Het is handig als je in het midden van de lat, bovenop een beugeltje schroef. Veel makkelijker vasthouden en draaien. Ik maak de beugeltjes zelf en kan je wat foto's sturen.

 • Bert Berghoef

  26-01-2017 om 21:42

  Pieter,
  Kun je de foto's nog eens publiceren?
  Groet
  Bert

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.