28-06-2021

Controle van de bevruchtingskastjes

Voor de meeste telers is de controle van de teruggekomen bevruchtngsvolkjes gesneden koek. In 10 seconden weet je of het goed of fout zit. Het is wel belangrijk om voor het openzetten van de kastjes de vliegopeningen te voorzien van een moerroostertje, die je pas weer wegneemt nadat je de moer gekeurd hebt op BRIAS. Geen larven of gesloten broed? Rooster nog een weekje laten zitten. 

Het blijft altijd reuze spannend want de voorbereidingen vergen veel werk en de weersomstandigheden op de stations zijn soms wisselend. Maar met de juiste en tijdige voorbereidingen lukt het meestal wel om goed bevruchte koninginnen terug te krijgen, zoals in deze video te zien is. Voor mij is het een beetje extra spannend want deze bijen en koninginnen zijn opgekweekt op kleine 4,9 mm cellen. Gelukkig beinvloedt dit geenszins de resultaten, want die waren prima. 

Op de volgende video zal ik de omzetting van apidea naar miniplus laten zien. Eerst moeten de volkjes enige dagen goed invliegen op hun nieuwe omgeving. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Claudio

    29-06-2021 om 10:07

    Ben erg benieuwd naar het vervolg van dit filmpje. (Overzetten naar mini plus) hoe en het waarom.
    Bedankt weer voor deze.
    Gr

  • Coen van Schayk

    29-06-2021 om 17:42

    Dag Ben,

    Waarom gaat jouw voorkeur uit naar het opzetten van een volkje in een miniplus. Ipv 5 raams dadant of spaarkast.

    Ha Coen, een tweerands miniplus is een mooie standaard eenheid, waarbij ik de volkjes goed kan vergelijken op mijtenval en mijtenbesmetting en vervolgens daarop mijn selectie kan doen van de beste P-moeren. Ze blijven hierin van juli tot eind maart. Daarna zet ik ze over naar dadantkasten. De beste P-moeren blijven in miniplus om ze niet te veel uit te putten. Groet, Ben

  • Berto

    30-06-2021 om 10:40

    Hallo Ben, mooi resultaat. Ben dit jaar voor het eerst begonnen met Q-teelt en Ameland. Inderdaad een prachtige aanvulling op de mooie hobby. En ook die van mij zijn allemaal prachtig aan de leg. Ik ben gestart met volkjes in een gedeelde miniplus. Gaat ook uitstekend. Dank voor de leuke video en het delen.

  • Hero

    02-07-2021 om 20:28

    Ha die Ben, zeg als ik de moer uit haar volk haal met het raam broed waar ze op zit, dan gaat het oude volk redcellen aanzetten. In een onderbak zetten ze doppen aan, als ik dan een moerrooster plaats en voeg de moer weer toe na 1 of 2 dagen gaan ze dan gewoon door met het verzorgen van de doppen , net als je ze larven aan bied in een moergoedvolk. of gaan ze de moer om zeep helpen? wil nog na de zomerdracht graag wat late moertjes telen. Om een moer te telen in een kleine broedaflegger van 1 raam broed, raam voer en een raam kunstraat lijkt mij om te vragen om slechte kwaliteit moeren? Groet Hero.

    Ha Hero, dan zal een beetje afhangen van de feromoonproductie van de moer. Die is bepalend voor de reikwijdte van haar invloed. Maar normaliter zullen ze de eenmaal aangezette doppen met larven verder verzorgen. Ik weet echter niet zeker of ze dat ook doen met redcellen. Het zou mij niet verbazen wanneer deze toch weer geruimd worden, want 1 of 2 dagen zal tekort zijn voor een goede opstart van de doppen. Ze moeten namelijk selecteren en ombouwen. Probeer eens 3 tot 4 dagen, dat geeft mogelijk meer kansen. Waarbij ik zeker na 7 dagen nog eens zou checken, want de kans is groot dat ze het aantal redcellen down sizen vanwege de geurstoffen van de moer. Laat maar horen hoe dit experiment verloopt.
    Op zich is een starter maken uit dit volk en een teeltraam vervolgens 24 uur later inhangen afgeschermd met moerroosters een meer zekere methode. Groet, Ben

  • Bert Haver

    12-07-2021 om 00:52

    Hallo Ben,
    Welke kastjes worden nu geaccepteerd op bevruchting stations, of is dat overal verschillend?

    Ha Bert, voor carnica stations zijn EWK kastjes de standaard. Vaak zijn andere niet toegestaan.

    Voor buckfast- en zwarte bijen is veel toegelaten, kielers, apidea's, miniplussen. Geen simplexformaat kastjes. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.