21-09-2017

Controle van een omgeruilde moer

De tweede helft van augustus en de maand september zijn geschikt om oude of minder goed functionerende moeren te vervangen. In dit geval heb ik een huis-tuin-en-keuken moer vervangen door een F1 moer van een eigen Buckfast lijn. In deze video controleer ik of de nieuwe moer nog aanwezig is en rustig over de raten loopt. 

Op de foto boven dit BLOG-bericht zie je een bodem van een MiniPlus kastje. Vanmiddag heb ik 6 bodempjes vervangen door bodems met schuiflade, zodat ik de komende weken de mijtenval kan monitoren. Op de foto zie je dat de bijen de binnengedrongen hoornaars gedood hebben. Ik tel 21 koppen van hoornaars op de bodem. Blijkbaar kunnen bijen, zelfs in een MiniPlusje, zich verdedigen tegen binnen gekomen hoornaars. Dat geeft de imker weer moed nu de Aziatische hoornaar in Nederland voor het eerst aangetroffen is.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    22-09-2017 om 08:40

    Als de mijtenval te hoog blijkt te zijn, wat is daar op dit moment dan aan te doen?

  • Philippe

    22-09-2017 om 09:09

    Ben, wat een mooi idee om je folie op een raampje te leggen. Zo te zien is dat makkelijker verwijderen en je verstoort het volk ook minder. Zo heb je ook een veel beter zicht op het volk.

    Maar gaan ze nu door die extra ruimte daar de boel niet volbouwen tussen de toplatten en dat folie?

  • Staf

    22-09-2017 om 10:40

    Een andere vraag: Ik overweeg om de afdekplank op de broedbak vanaf nu te vervangen door een plastiekfolie. Dit om tijdens het inwinteren het volk niet te fel te storen bij het openkrikken van de plank en om ongestoord in het vroege voorjaar het volk te kunnen bespieden. Is dit af of aan te raden???

  • Ferry

    22-09-2017 om 18:53

    Kan de grote (uit normale cellen neem ik aan) koningin de eieren wel kwijt in die kleine raat (past dat achterlijf erin?)

  • Marcel

    22-09-2017 om 19:47

    Hey Ben, fijne blog weer.
    Dank je wel

  • Diana

    24-09-2017 om 16:58

    Beste Ben,

    Gisteren controleerde ik een volk en tot mijn verrassing vond ik 2 prachtige belegde koninginnedoppen. Het is een zeer groot volk met een Buckfast koningin F1 van dit jaar. Ramen met prachtige platen broed. Wat is nu verstandig om te doen? Eerder gaf je in een blog aan dat het volk kennelijk besloten heeft om de koningin te wisselen en dat je daarin niet moet ingrijpen. Gezien het al laat september is twijfel ik omdat ik de kans dat niet zo groot acht dat de nieuwe koningin nog bevrucht gaat worden. Wat adviseer je te doen?

    Groeten,

    Diana

  • Ben de blogger

    24-09-2017 om 21:23

    Diana,
    de beste optie is toch om de wisseldoppen te laten staan. Want haal je ze weg, dan maken ze weer nieuwe en ben je nog later in het seizoen. Met een beetje geluk blijft de oude moer nog leven (zelf meegemaakt, zie video 2 moeren in een kast) of wordt de nieuwe moer toch nog bevrucht. Laat de natuur zijn gang maar gaan.
    Ferry,
    dat blijkt goed te gaan. Ik heb in 11 kasten met 4,9 of 5,1 mm raat elders (Nicot dopjes) opgekweekte moeren zitten. Ze leggen uitstekend.
    Staf,
    gewoon doen. Zorg wel voor een goede isolatie aan de binnenkant van je dak.
    Philippe,
    het inwinteren is klaar, dus....de bijen bouwen niet meer.
    Anoniem,
    op dit moment niets. Gewoon de oxaalzuurbehandeling begin december eenmalig uitvoeren. Tel tussentijds in oktober en in november nog eens de mijten. Misschien valt het dan mee.

  • Margriet

    26-09-2017 om 11:49

    Dag Ben, Ik wil een volk verplaatsen op zo'n 7 meter van de huidige standplaats thuis. Het is nog niet ingewinterd en ik overweeg het 8 km. hiervandaan te plaatsen en daarna weer terug naar de bestemde plek.
    Is dat nodig en zo ja hoelang moet ik wachten alvorens de kast terug te brengen naar huis?
    Of verg ik op deze manier teveel van het volk?

  • Ben de blogger

    26-09-2017 om 12:01

    Margriet,
    In de zomer kun je na 4 a 5 weken de kast wel terug plaatsen, want zomerhaalbijen leven gemiddeld als haalbij 3 weken. Echter nu zijn er al heel veel langlevende winterbijen geboren en die blijven 5, 6 of 7 maanden leven.
    Het is daarom verstandiger je kast nu iedere dag een 0,5 meter te verplaatsen, dan passen ze zich dagelijks aan aan de nieuwe plek. Of wacht tot de kou langdurig invalt (de kersttijd?) en verplaats je kast dan 7 meter. Na een verblijf van 3 of 4 weken in de winter in de kast zullen ze zich opnieuw oriënteren.

  • Willem N.

    27-09-2017 om 16:17

    Hallo Ben, Op 20-09- een zwermpje van een struik gehaald in een 6-R. gezet, en voer in gebracht, in de kast waar ze uit kwam hangen 4 prachtige doppen, en het zwermpje heeft al weer broed. Hoe komt het met de koningin(en) in wording, en bevruchting, zijn er nog darren etc. Ik heb nog de mogelijkheid om haar in de kas bij de "kachel" te zetten heeft dat zin, of juist buiten laten, in de kassen staan ook al meer bijen, buiten ook.
    graag jou reactie, m. vr. gr.; Willem N.

  • Ben de blogger

    27-09-2017 om 16:39

    Willem, merkwaardig dat de oude moer nu nog met bijen de kast verlaat. Die 4 doppen duiden op een stille wissel, maar dit keer verloopt die dus niet stil d.w.z. zonder zwerm. Sommige imkers melden nog vliegende darren, maar zodra de temperatuur onder de 18 graden blijft, vliegen de darren niet meer. Dus de bevruchting zal lastig worden. Ik zou eerder overwegen om het oude en het nieuwe volkje alsnog te verenigen. Gescheiden lopen beide volken toch een groot risico.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.