29-07-2016

Controle van volken in Dadantkasten

Controle van volken in Dadantkasten

Na vele jaren met tientallen volken imkeren is de Dadantkast voor mij en mijn Buckfastvolken de beste kast. Het biedt maatwerk aan volksgrootte, maakt snelle controles mogelijk en is daarmee weinig belastend voor de bijenvolken. Bij het natuurlijk imkeren wordt dit de Einraumsbeute genoemd oftewel het broednest is niet verdeeld over meerdere broedkamers. Alhoewel wetenschappelijk niet aangetoond kan worden dat een ongedeelde broedruimte beter is voor de bijen, zijn vooral de efficiente en korter durende controles een mooi resultaat van de grote broedkamerramen en de ongedeelde broedruimte. De zwaarder uitgevoerde toplatten van de ramen maakt doorzakken onmogelijk (wel het geval bij simplex-combiramen). 

Wil je zien hoe e.e.a. er uit ziet? Kijk dan naar bijgaande video. Bij gewone inspecties controleer ik slechts 3, 4 of 5 broedkamerramen, voor de video laat ik nu alle ramen zien.

Binnenkort zal ik nog een video maken van een mierenzuurbehandeling met een Liebig Dispenser en een andere video van een Hive Clean behandeling. Wil je niets missen? Abonneer je dan op de NBV-Bijenblog!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Maria

  30-07-2016 om 10:06

  Ben, heb je de discussie gezien op de facebookpagina bijenhouden.nl over de mogelijke oorzaak van het hagelschot? Het gaat om mogelijk vervuilde kunstraat in een bepaalde batch.

 • Ben de Blogger

  30-07-2016 om 11:25

  Maria, ja, gezien.

 • Mathijs

  30-07-2016 om 16:19

  Dag Ben,
  Ik heb bastaarden en misschien in de komende jaren zwarte bijen. Ik zou dan met combiramen willen gaan werken. Bastaarden en zwarte bijen maken niet van die grote volken als buckfast. Een combiraam is broedkamerraam + honingkamerraam toch? Als ik op combiramen overstap, is het imkeren dan ongeveer hetzelfde als met dadant? De volken in het voorjaar klein zetten en steeds een raam bijvoegen? Een nadeel kan zijn dat ik niet ieder jaar met 7 volken kan beginnen zoals ik nu heb. Het zal wat lastiger zijn om je volken te verkopen. En het zal wat lastig zijn om in net begin extra honingkamers te moeten kopen. En je houd van ieder volk 1 broedkamer over, als je die wilt gebruiken, moet er weer een bodem, honingkamer, deksel en plank en nog een honingkamer voor de honing bij. Is toch wat lastiger nu ik het type. Wat raad je aan en lijkt het een beetje op dadant imkeren?
  Groeten Mathijs

 • Ben de blogger

  30-07-2016 om 17:05

  Mathijs, combiramen zijn inderdaad BK+HK hoogte samen. Prachtige grote vlakken broed. Waarom kun je niet ieder jaar met 7 volken werken? Indien je nu werkt met 2 BK's en 2 HK's, dan kun je toch in de toekomst een BK als honingkamer gaan gebruiken? Dan hoef je niets bij te kopen. Het werkt inderdaad net als met Dadantramen. D.m.v. een sluitraam/scheidingswand hou je het volk op 7 of 8 ramen tijdens de voorjaarsdracht. Na de zomerdracht mag je wel kunstraat bijplaatsen en op 10 combiramen inwinteren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.