22-09-2016

Controle voervoorraad

Controle voervoorraad

Twee weken geleden op 7 september heb ik de eerste controle uitgevoerd op dit volk. Toen was een deel van de gegeven can met invertsuiker blijkbaar omgezet in broed. Er was 10,75 kilo wintervoer opgeslagen. De afgelopen twee weken is er NIET bijgevoerd. Vanwege het mooie weer zou er nog nectar gehaald kunnen zijn, het kan ook dat het voer vanuit de halve onderbak naar boven is verhuisd. Het volk heeft inmiddels voldoende wintervoer. Er zit ook nog bij elkaar 2,5 raam broed in het volk.

Dit volk zal ik over 2 weken nogmaals bekijken en een video publiceren. De andere volken laat ik overigens met rust, tenzij ik door het folie zie, dat er iets mis gaat met de volksontwikkeling. 

In onderstaande video zie je een volk dat ongeveer 6 weken geleden is omgezet van MiniPlus naar Spaarkastformaat. De MiniPlus bestond uit 2 randjes bijen en hierop is tevens een tweede MiniPlus-volkje afgevlogen. Het volk is begonnen met 2 uitgebouwde en met eitjes belegde ramen uit een ander volk (hier is de moer uit de MiniPlus op gezet) en voor de rest waren het 8 ramen kunstraat en 1 raam met voer. 

Het is mooi om te zien hoe een dergelijk klein volk in 6 weken tijd in augustus/september nog 8 ramen met kunstraat weet uit te bouwen. In deze video kijk ik met name naar de voervoorraad en het broednest. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Harry

    22-09-2016 om 14:40

    Hoi Ben,

    Ik heb een jong volkje in een zesramer. Die is eigenlijk pas begin september op gang gekomen en heeft nu ca 2 ramen broed (en het broednest groeit nog)en nog erg weinig wintervoorraad (2 kg).Kan dit nog goed komen denk je of moet ik dit volkje verenigen? Mijn idee is nog tot eind oktober aankijken. Ik ga ervanuit dat een zesramer aan ca 10kg wintervoorraad genoeg moet hebben.

    Hartelijke groet Harry

  • Mathijs

    22-09-2016 om 15:42

    Dag Ben,

    Ik zou willen vragen of je ook een Controle wintervoorraad video zou willen maken van een volk in een TBH. Dan kan ik dat vergelijken met mijn volk en tegenwoordig imkeren veel meer mensen in een TBH.

    Nog een andere vraag over een TBH. Bij mij zit het vlieggat aan de korte zijden, ze bouwen dus op warmbouw. Ik zie vaak dat het vlieggat aan de lange zijden in te midden zit. Waar slaan ze dan het voer op? Zowel links als rechts? Want als de wintertros dan helemaal naar rechts gaat komen ze nooit meer terug op links waar nog wat kilo's voer zitten, mochten ze dat nodig hebben.
    Bij mij is dit geen probleem, ze trekken gewoon naar achteren en ik kan dan ook mooi zien wanneer hun voorraad op is, als ze helemaal achter zitten.

    En top dat je de video's maakt. In Duitsland wordt dat veel meer gedaan, maar helaas versta en spreek ik geen Duits.

    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    22-09-2016 om 18:45

    Harry, vooral de bezetting eind oktober is maatgevend voor de overlevingskansen in de winter en de winterse kou uiteraard.
    Je kunt het dus nog even afwachten, veel zal afhangen van de weersomstandigheden. Voor gezonde jonge bijen is nog veel stuifmeel nodig. Ik denk dat een zesramer aan 8 kg wintervoer genoeg heeft.
    Mathijs, ik zal nog een TBH video maken. Warmbouw of koudbouw, vliegopening in het midden of aan de kopse kant maken wel een verschil in de opslag van het voer en dus ook van het broednest. Maar vliegopeningen in het midden werken ook, het is vergelijkbaar met een gewone Dadantkast. Hierbij zit het broed vaak in het midden onder en het voer er boven en er achter en er naast. Het gevaar van loskomen van het voer aan het eind van de winter wordt vaak genoemd, in de praktijk valt het echter mee.

  • Edith

    23-09-2016 om 16:05

    Ik heb je via je site een mail gestuurd met mijn verhaal over mijn tbh die met het extreem warme weer in elkaar is gezakt. Dit omdat de bijen middels alleen de vlieg spleet de boel niet voldoende konden koelen. Het volk zelfs met koningin hebben we grotendeels kunnen redden dit omdat ze met koningin in een tros buiten zijn gaan hangen. In de tbh was het een gesmolten grote ravage. We hebben er nu drie roosters in de bodem gemaakt. Het volk uiteindelijk Verenigd met een ander volk. Het was een klein nazwermpje die uitgegroeid was tot een volk op 9 volledig uit gebouwde ramen. Zo prachtig. Ik pleit toch voor lucht roosters in de bodem. Ik woon in den helder de tbh stond op de moestuin op 500 meter vanaf de dijk en toch is het veel te warm geworden. Ik ga hem nu op de stal van de vereniging zetten onder dak in de schaduw en dus met roosters. En hopelijk kan ik er volgend jaar weer een zwermpje in doen die dan weer een groot volk mag worden. Mijn tbh is gekocht bij de zelfde waar jij je tbh vandaan hebt.

  • Ben de blogger

    23-09-2016 om 18:26

    Edith, mijn vier TBH's heb ik zelf gebouwd weliswaar op basis van dezelfde tekeningen van een Bijeninstituut uit Duitsland. Triest dat je raten gesmolten zijn. Bij mij is er dit jaar voor het eerst 1 raat gescheurd door de warmte. Maar die stond 5 cm lager nog keurig rechtop. Mijn kast had een plat stalen dak en die heeft de warmte veroorzaakt. Bij de andere TBH's met houten dak heb ik nooit problemen ervaren, ook niet als ze in de volle zon staan. Mijn vliegopening is trouwens 15 x 2,5 cm ongeveer.

  • Julia

    23-09-2016 om 19:15

    Hey, dat had ik ook met mijn kersverse TBH. Er was veel honing in het stukje gebroken raam en het nieuw volkje had zo weinig. Ik heb besloten het door de winter heen zo te laten en pas in de lente op te ruimen. Komen er geen mieren o.d. bij? Kan het zo blijven staan op de bodem van de TBH?
    Groet,
    Julia

  • Ben de blogger

    23-09-2016 om 21:33

    Julia, gewoon laten staan of liggen. Geeft geen enkel probleem, mieren houden de bijen wel buiten. Jonge raat is kwetsbaar, fragiel, dus bezwijkt snel onder het geicht van honing, omdat de raat nog niet aan de zijkanten vast zit. Blijkbaar kennen de bijen het onderscheid tussen oude, sterke raat en nieuwe raat. Nieuwe raat wordt zodra het groot genoeg is tegen de wanden vastgezet op een of twee punten. Oude raat blijft los van de wanden, tenminste bij mij.
    Dus laten staan en bij de voorjaarsinspectie weg nemen.

  • Edith

    24-09-2016 om 16:50

    Ik heb mijn tbh door de maker die op jou site wordt aanbevolen een prachtig dinatuurgebied. Ben er super blij mee. Er zit inderdaad een puntdak op. Het 8ste raam was een gigantisch mooi voerraam vol honing. Deze is waars als erste in elkaar gezakt en heeft de rest mee genomen en omdat alles zo zacht als boter was geworden was er geen houden meer aan. Ik denk dat dit toch ergens vermeld moet worden. Mijn vliegspleet is ook 15 bij 2.5 cm . Ik had ze een paar dagen eerder nog ruimte gegeven van 3 toplatten. En toch werd het te warm voor de bijen. Er werd mij bij het bestellen verteld dat het beter was met een dichte bodem vanwege koude, maar bijen kunnen heel goed tegen koude. En blijkbaar is hitte problematischer voor ze. Een harde leerschool jammer genoeg.

  • Ben de blogger

    24-09-2016 om 18:04

    De kwetsbaarheid van nieuwe raten is een bekend gegeven. Daarom maken sommige imkers gebruik van saté prikkers loodrecht onder de toplatten. Nieuwe raten gevuld met honing kunnen onder hun eigen gewicht bezwijken, die ervaring heb ik ook. Ook het domino effect kan daarvan het gevolg zijn.
    Dit wordt echt veroorzaakt door het gewicht i.c.m. de jonge fragiele raat en niet door de hitte in de kast.
    Bijen bezwijken zelf boven de 45 graden en raat smelt bij 65 graden.

  • Anoniem

    25-09-2016 om 09:42

    hallo Ben, allereerst een dankjewel voor deze blog. Heel fijn om te lezen, naar te kijken en vragen te kunnen stellen, want vragen zijn er bij mij veel. Aan het eind van deze video maak je een opmerking over de mijten. Ik heb je er al eens eerder een vraag over gesteld. Je antwoord was toen dat ik de mijtenval in september in de gaten moest houden. Dat heb ik gedaan. Er vallen dus de laatste dagen meer dan 10 mijten per dag. Het 'merkwaardige' is dat voor de Hiveclean behandeling van 1 x week, 3x, de mijtenval gering was. Na de 3e week begon het grote vallen en dat is dus nog niet gestopt. De fles Hiveclean is eigenlijk over datum, vorig jaar gekocht en gebruikt, en ook niet volgens de voorschriften bewaard, namelijk niet op kamertemperatuur de winter doorgekomen. Ik heb al wel potje oxaalzuur voor de winterbehandeling gekocht. Dat wordt dan mijn eerste keer, dus ik hoop op een videootje... Wat kan je mij adviseren? Wachten tot november of toch nog een behandeling met mogelijk niet werkzame vitalclean? En dan weer 3 x ?

  • Ben de blogger

    25-09-2016 om 11:10

    Anoniem, er zijn twee factoren, die op dit moment de mijtenval versterken. Ten eerste: het broednest krimpt en daardoor komen er steeds meer mijten op de bijen te zitten, die vervolgens in contact komen met hive clean. Hive clean werkt als contactstof erg langzaam, maar wel goed. Ten tweede: alle mijten, reproducerend in het gesloten broed komen na het instappen dertien of veertien dagen later na het uitlopen vanuit het gesloten broed in contact met de stoffen vanuit het hive clean en het poetsgedrag van de bijen. De mijten zullen daarna pas het loodje leggen, dus deze twee factoren zorgen dat er vertraagd mijten blijven vallen.
    Indien je geen DWV bijen ziet, zou ik de eerst volgende behandeling pas doen in december, zodra het meeste broed verdwenen is.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.