04-09-2017

Controle wintervoer

Samen met de cursisten Aad, Jenny en Kees van de vervolgcursus te Bussum hebben we op mijn thuisstand een paar volken gecontroleerd op sterkte, broednest en opslag van het wintervoer. Zie onderstaande video:

Mocht je geinteresseerd zijn in een video over een specifiek onderwerp geef dit dan aan in een BLOG-reactie. Dan zal ik kijken of ik daar iets mee kan doen. Gisteren heb ik tevens een ander BLOG-bericht gepost over het monitoren van de mijtbesmetting op de bijen in 4 verschillende MinPlus volkjes. In het 4.9 mm cellen volkje constateerde ik een opvallend laag percentage mijten ten opzichte van de andere volken.

Mocht je meer willen weten, lees dan dit vorige BLOG-bericht

 Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Harry

    04-09-2017 om 11:23

    Hoi Ben. Ik zou heel graag een video zien van het omwisselen van een koningin. Er zijn zoveel manieren beschreven...hoe doe jij dat nou?

  • Teake

    04-09-2017 om 13:02

    Hallo Ben, twee vragen:
    Vraag 1: Tot hoever in het jaar kan er nog gevoerd worden (inwinteren), ik hoorde je net zeggen dat er ruimte genoeg over moet blijven voor het beleggen met broed.
    Vraag 2: Ik ga morgen een van mijn volken ophalen van de heide, de broedkamer zit goed vol met heidehoning. Kan ik alle ramen met heidehoning (tenminste waar geen broed bij zit) afnemen en vervolgens beginnen met het geven van suikerwater, of is het verstandig om een bepaalde hoeveelheid heidehoning achter te laten?
    Alvast bedankt voor de antwoorden en nog meer dank voor alle leerzame lessen!!

  • Henk

    04-09-2017 om 15:55

    Ik was op zoek naar een bericht over varoabestrijding in de toplattenkast. Heb twee keer behandeld met hive clean maar weet niet of dit afdoende is. Dichte bodem zonder gaas en schuiflade.

  • Hans

    04-09-2017 om 18:02

    Dag Ben, winter jij je spaarkasten in op 1 of op 2 BK? Misschien zitten ze op 1 BK wat compacter? Gr. Hans

  • Lily

    04-09-2017 om 21:25

    Allereerst: ontzettend bedankt voor de interessante blogs! Het helpt mij heel erg in de stappen die ik moet zetten en wanneer (nu 3e jaar dat ik bijen heb).
    Ik ben ook benieuwd naar antwoord op vraag 1 van Teake.
    Ik heb mijn twee volken nu ieder ongeveer 7 kg invertsuiker gegeven en daarnaast hebben ze de zomerhoning gehouden (ongeveer 3 volle ramen per kast). De hk staat nu onder de 2 bk's. Ik denk dat ze nog wel wat suiker moeten hebben, maar wil de kasten liever niet meer openmaken. Ze waren behoorlijk agressief laatste keren. Tot wanneer is het verstandig om te voeren?

  • Bas

    04-09-2017 om 21:53

    Hallo Ben, wanneer spreek je van een sterk volk en wanneer van een zwak volk?

  • Alex

    04-09-2017 om 21:59

    Dag Ben ,
    ik heb nog 1 honing kamer bovenop een broedkamer staan , en had ze niet afgehaald omdat de honing niet verzegeld was. Nu ben ik wel al begonnen met Thymovar. Wat kan ik nu nog met die honingkamer doen ,hij zit zowat half vol ?

  • Ben de blogger

    05-09-2017 om 08:43

    Harry,
    morgen plaats ik het laatste filmpje dit jaar over de heidedracht (gisteren geschoten), daarin laat ik zien hoe ik met een Nicot kluisje een moer vervang in de 2e helft van augustus en september.
    Teake,
    Het inwinteren zou ongeveer half september klaar moeten zijn, omdat de nachten dan kouder worden en de atmosfeer wordt vochtiger. Dus indampen van het voer wordt lastig voor de bijen.
    Op het heidefilmpje van gisteren (wordt morgen geplaatst) leg ik uit dat je de heidehoning in de BK kan laten zitten, maar dat het verstandig is aan weerskanten van het broednest een vol raam hiedehoning weg te nemen en een leeg uitgebouwd raam in te hangen en een halve can invertsuiker te voeren.
    Henk,
    Altijd tenminste 3 x behandelen met Hive Clean als zomerbehandeling. Op dag 1, 6 en 13.
    Hans,
    op beide. Het maakt voor de bijen niet uit.
    Lily, je hebt een halve can invertsuiker gevoerd? Dat vormt 6 kg wintervoer, plus de 3 volle ramen (6,3 kg) maakt 12,3 kg wintervoer. Op 2 BK's kunnen ze 20 kg wintervoer hebben, dus gooi de tweede helft van de can er nog maar bij de komende week.
    Bas,
    Je moet hierbij onderscheid maken tussen een overjarig volk of een jong volk dat laat is opgezet dit jaar.
    Een overjarig volk moet nu zeker 8 ramen bezetten (spaarkast). Bezet het 5 of 6 ramen, dan zou ik het verenigen. Dat geldt niet voor een jong nieuw volk dat een zesramer goed bezet. Die is voor zijn leeftijd sterk. Een jong volk dat 3 of 4 raampjes bezet noem ik ook zwak en verenig ik dus.
    Alex,
    Niet verzegelde honing kan echt wel goed zijn, voer de stootproef uit als test. Maar nu je Thymovar gebruikt hebt, kun je de honing niet meer consumeren (het ruikt namelijk naar Tijmolie). Plaats de HK onder de BK, dan gebruiken de bijen de honing als voedsel en slaan het op rond het broednest als wintervoer. Per 1 maart kun je de HK weer leeg eronder uit halen.

  • Anoniem

    05-09-2017 om 20:13

    Ben, wat is de beste methode mbt inwinteren... vliegspleet verkleiner, muizenroosters, wanneer te plaatsen... dus als je daar eens een filmpje van kunnen maken... graag.
    Bedankt voor al je blogs, super leerzaam

  • Ben de blogger

    05-09-2017 om 20:31

    Marcel, deze onderwerpen worden toegelicht in Bijenwerk van 15 augustus en 15 september. Bijenwerk wordt door mij geschreven. Lees deze eerst eens door.

  • Werry Jonker

    06-09-2017 om 21:06

    Hallo Ben,
    Tijdens de controle van het wintervoer kom ik een volk tegen, die nog broed en bijen kan gebruiken. Kan ik overtollige raampjes met bijen overhangen naar dat volk? (uit MP+, waar koningin is uitgehaald voor ander volk)
    B.v. door de raampjes met bijen te besproeien met suikerwater?
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    06-09-2017 om 23:00

    Werry, als de R in de maand is, kun je alles bij elkaar hangen. Zonder krant, zonder besproeien met suikerwater. Dat laatste zou ik trouwens nooit doen. Dus MiniPlus raampjes aan een toplat simplexformaat binden en gewoon aan de zijkant er tegen aan hangen. Ze moeten natuurlijk niet al weken moerloos zijn.......want dan kunnen er eileggende werksters ontstaan zijn.

  • Margriet

    07-09-2017 om 13:14

    Dag Ben, Ik heb een mooi volk in een grote korf. Dit voorjaar begonnen als aflegger, enkele zwermen gehad en nog is de korf vol, de raten zijn niet meer te zien. Suikerwater geef ik al vanaf begin aug. 2 of 3 keer per week op een bord met strootjes, halve liter per bord. Ik wacht maar tot ze niet meer opnemen want heb geen idee hoeveel er al is opgeslagen.
    Kan ik een mierenzuur behandeling doen door het op een viltje op de bodem te leggen?
    Nu ligt er een Dadant reisraam onder met daaronder luchtruimte, die vervang ik dan door een gesloten plaat.
    De vliegopening is niet erg groot.

  • Ben de blogger

    07-09-2017 om 14:20

    Margriet,
    De kans is groot dat ze door het langzame voer (kleine porties) er veel broed is aangezet. Door de korf op te tillen met twee handen moet je het gewicht in schatten. De korf moet echt zwaar aanvullen.
    Ik zou het niet aan durven om met een mierenzuur stootbehandeling te werken in een korf. De bijen kunnen vermoedelijk de hoge zuurgraad niet aan.
    Waarom trek je niet 2 halve Thymovar plaatjes aan een ijzerdraadje omhoog aan de zijkanten van het broednest? Het is overigens al september, dus feitelijk te laat voor een effectieve behandeling met Thymovar. Je kunt ook drie keer spuiten tussen de raten met hive clean. Dat laatste zou mijn voorkeur hebben. Op dag 1, 6 en 13 druppelen. Daarna nog 1x in december.

  • wdvill

    07-09-2017 om 19:33

    Hi Ben,

    Iets wat ik op het eerste zicht nog niet terugvond in de blogposts, maar denk ik wel leuk zou zijn:
    Wat kan je zoal vinden op de bodemplank, en wat betekent dat dan ín de kast? ... en eventueel andere observatietips en -methodes zonder de kast te openen.

    Groet!

  • Ben de blogger

    08-09-2017 om 09:09

    wdvill,
    In de BLOG-categorie 'de natuur in en om de kast' vind je wel foto's en berichten over de schuiflade e.d.. In het winterseizoen laat ik vaker foto's zien van de schuiflade en doorzicht door het folie/plexiglas.

  • joost

    08-09-2017 om 19:46

    Dag Ben,
    Ik zag dat ook bij jou de bijen op de heide tussen de ramen met broed complete voerramen hebben gemaakt . Zelfs in het midden. Vroeger heb ik altijd geleerd om de broedramen met broed te ordenen en allemaal in het midden te hangen. Wordt dat eigenlijk niet meer gedaan? Is het zo ie zo verstandig om deze ramen met Heidehoning uit het volk te nemen? Ze zijn voor een kwart verzegeld

    groet,
    Joost

  • Ben de blogger

    08-09-2017 om 20:48

    Joost, aan de ramen met broed doe ik niets meer na afloop van de heidereis. In het laatste filmpje over de heide vertel ik hoe je kunt inwinteren na de heide. Bij veel honing in de BK kun je 2 ramen verwisselen met uitgebouwde lege ramen en daarna nog enige kilo's voeren.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.