07-09-2024

Dadant- en spaarkastvolken begin september

In onderstaande video zie je een bijenvolk in een eenbaksdadant- en in een eenbaksspaarkast. Beide volken zijn respectievelijk 6 en 5 jaar geleden ontstaan vanuit een broedaflegger. In die vijf en zes jaar zijn de varroamijten niet meer op de traditionele manier behandeld. Door beperkte imkertechnische aanpassingen en een strenge selectie op de teeltkoninginnen ontstaan bijenvolken die zelf de varroamijtenreproductie blijkbaar voldoende afremmen. In de volken zitten wel varroamijten, maar veel minder en die leveren daardoor geen onherstelbare schade meer op. 

Belangrijk is wel om de mijtenbesmetting eind juli en eind augustus via bijen- of broedonderzoek vast te stellen. Zonder dit onderzoek moet je gewoon het twee- of driegangenmenu uitvoeren. Een blik op de schuifla verraadt ook welke volken meer of minder mijten bevatten. Teel volgend jaar vooral koninginnen van de minder belaste volken. 

De omstandigheden, zoals de kast, de warmtehuishouding in de kast en de toepassing van het kleine cellen systeem zorgen bij mij in het voorjaar en in de zomer voor een enigszins gereduceerde groei van de mijtenpopulatie. Echter de grootste bedreiging voor de varroamijten vormen mijn bijen zelf. Door vanaf 2016 volkjes met teeltmoeren, bevrucht op de Nederlandse bevruchtingstations of bevrucht door kunstmatige inseminatie, streng te selecteren op de laagste mijtenbesmetting, blijft de mijtenbesmetting door toedoen van de werksters op een acceptabel laag peil.

Broedonderzoek van overjarige volken levert hiervoor het bewijs, de mijtval op de schuifla bevestigt het resultaat. 

De komende twee weken rond ik het inwinteren af. Nog twee keer voeren en de voerbakken kunnen opgeborgen worden. Ik laat de bijen zelf altijd de voerbakken schoon likken door het beschermkapje uit de voerbak te halen. Na een dag zijn ze brandschoon en kunnen niet gaan schimmelen. Na half september wordt het vochtiger en kouder. Het indampen van suikerwateroplossingen wordt lastiger voor de bijen. De klimaatverandering lijkt dit nog niet te veranderen. 

Aanmelden voor het eenbaksimkeren webinar? Klik HIER.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Antonio

    07-09-2024 om 15:46

    Hoi Ben,

    Ik laat mijn volken inwinteren grotendeels op eigen honing. De eenbaksvolken hebben dus allemaal een eigen honingkamer.

    Ik zou ze volgend jaar liever terugbrengen naar een enkele broedkamer maar toch met eigen honing laten overwinteren. Is er een handige manier om de honing van honingkamer naar broedkamer te krijgen?

    Gr.

    Antonio

    Dag Antonio, je kunt de honing slingeren en verdund weer terugvoeren. Maar dat is nodeloos werk. Groet, Ben

  • Joss

    07-09-2024 om 17:52

    Dag Ben, als je nu het probleem hebt dat de koningin vertrokken is en er hangen diverse doppen in de kast. Kan je de doppen dan nog met rust laten en kan de nieuwe moer nog bevrucht raken of is dit kansloos?

    Dag Joss, helemaal kansloos is het niet. Maar je moet wel geluk hebben met het weer (boven 20 graden) en veel imkers in je omgeving. Groet, Ben

  • Reber Dosky

    07-09-2024 om 20:33

    Beste Ben,
    Heb je een koningen voor mij?
    Dank alvast
    Reber Dosky

    Dag Reber, F1's van dit jaar heb ik nier meer, komend jaar weer. Groet, Ben

  • Teus

    08-09-2024 om 09:48

    Dag Ben,
    Voor de mierenzuurbehandelingen (2 x volgens voorschrift) had ik in bijna elk volk zo'n 8 ramen broed, toen ik checkte eind augustus hadden de meeste volken nog maar 1 à 2 raampjes broed. Kan dat aan de 80% mierenzuur liggen?

    Dag Teus, op dit moment spelen twee factoren: 1. de natuurlijke krimping van het broednest en 2. de invloed van 85% mierenzuur. Je kunt aan de samenstelling van het broed zien welk deel op onnatuurlijke wijze verdwenen is door het mierenzuur. Mis je bijvoorbeeld een bepaalde leeftijdsklasse aan larven, dan weet je dat de mierenzuur de oorzaak is.
    Het is overigens bekend dat mierenzuur het openbroed doodt bij een te snelle verdamping of doordat de liebig dispenser direct bovenop de toplatten ligt. Groet, Ben

  • Hero

    08-09-2024 om 11:35

    Ha Ben, zeg moest een broedaflegger volk overhangen in een andere kast omdat die kast verrot was, dit volk die goed was gaf mij een volle honingkamer met honing, maar dit volk, zag ook de moer nog, had alleen nog een paar verzegelde broedcellen en een raam met eitjes? hoe wil dit volk nu een wintervolk opbouwen? nu aan drijfvoeren , had ook nog een volk met een moer met gatenbroed, die is beroofd door haar buurvolk. Groet en een goede zondag gewenst.

    Ha Hero, de wintrrbijen ontstaan ook al in augustus bij een krimpende broednest. Het gebrek aan broedverzorging doet langlevende bijen ontstaan. Sommige volken gaan vroeger uit het broed en beginnen ook weer eerder met broeden.
    Volken met slechte of geen moer laten verwaarlozen de verdediging waardoor ze beroofd kunnen worden. Groet, Ben

  • Hero

    08-09-2024 om 17:55

    Ben snap jij waarom Ian in Canada deze enorme broednesten heeft in zijn volken om deze tijd van het jaar?O.K hij geeft deze bijen deze nepstuifmeel is dat het? Hier in Drenthe barst het van de stuifmeel in het voorjaar maar nu in de herfst, alleen klimop, die hier nog niet bloeit, dan , denk ik ,na mijn zware winterverliezen moet ik ook die neppollen gaan gebruiken? vele vragen maar het blijft moeizaam, Groet Hero.

    Dag Hero, In Canada liggen rondom de imkerij van Ian enige duizenden hectaren landbouwgrond, waarvan een deel wordt ingezaaid met zonnebloemen, die zelfs in augustus nog volop bloeien. Grote drachten dus tot laat in de zomer, waarbij hij ook nog eens honderden jonge moeren koopt en invoert.
    De volken met jonge moeren houden veel langer een groot broednest aan.
    Onze winterperiode is korter en begin maart begint de wilgendracht. Onze winterbijen worden al vanaf 1 augustus geboren. Het is vooral zaak om gezonde winterbijen in te winteren met een minimale belasting in de zomer van mijten/virussen. De opkweek van nieuwe volken in combinatie met het verenigen van minder sterke volken in augustus verbetert de overwinteringskansen Tenslotte.....geen 3 jarige moeren inwinteren. Tenzij ze nog excelleren in juli/augustus.
    NB uitsluitend in drachtarme gebieden, waarbij er geen bijenbrood wordt ingezameld in de nazomer/herfst moet je stuifmeelsupplement voeren.
    Groet, Ben

  • Jan van der Aa

    08-09-2024 om 19:35

    Dag Ben,

    waar ben je nu met de koningin in het kluisje gebleven?

    Groet.

    Jan, die koningin verdween tijdelijk in mijn broekzak en gaat dan naar een "buurimker" die verlegen zit om een K. Groet, Ben

  • Hero

    09-09-2024 om 12:49

    Bedankt Ben voor je reactie, ben aan het inwinteren van de volken, maar er zit veel verschil in de voeropname, snelle of lage opname, zou dat al een indicatie zijn of ze gezond zijn of minder vitaal?, wij imkers zouden dat eens moeten bijhouden op onze kastkaarten. Zelf denk ik dat volken die minder opnemen zwakker zijn. en waarschijnlijk slechter overwinteren of zelfs het voorjaar niet halen. Hoor het wel van je ,Goed gaan Hero.

    Ha Hero, je zou die slechte opnemers eens moeten openmaken om te controleren. Ik had er eentje. Die zat wel vol met honing, maar met een matige bezetting en een klein broednest. Dus heb ik voor de zekerheid de moer vervangen. Omdat ik thuis een f1 moer had met een volk met veel mijten, heb ik haar een 2e kans gegeven, want de lijn/herkomst was beter. Groet, Ben

  • Judith

    10-09-2024 om 15:38

    Vorig jaar heb ik grote hoeveelheden suikerwater ineens gevoerd. Dit jaar voer ik in gedeelten. Wat is wijsheid?

    Ha Judith, in principe maakt het niet zoveel uit. Maar je moet niet te vroeg 14 kilo wintervoer geven, want dan wordt het broednest te snel en te vroeg ingeperkt. Daarnaast mogen de volken in juli en augustus na het eventueel afnemen van de te oogsten honing niet zonder voer zitten, want dan stopt het broeden ook en gaan de bijen het broed kannibaliseren. Groet, Ben
    PS de porties mogen ook niet te klein zijn en zeer frequent gegeven worden want dan gaan ze vanwege de vermeende dracht veel broed aanzetten en ontbreekt het straks aan wintervoer

  • Judith

    10-09-2024 om 22:19

    Dank voor de snelle reactie. Heb jij een bepaald schema dat je aanhoudt?
    Gr judith

    Ha Judith, ik probeer de volken in 4 weken tijd de vereiste hoeveelheid wintervoer te geven. Ik begin half augustus met de eerste gift en daarna wekelijks. In de eerste twee beurten in augustus geef ik ongeveer 40% en in de eerste twee weken van september 60%. Half september voel ik aan alle kasten of ze zwaar genoeg zijn en dan geef ik de te lichte kasten rond 15 september een laatste hoeveelheid. Een week later haal ik alle voerbakken weg, die dan door de bijen zijn schoon gegeten. Groet, Ben

  • Werner

    16-09-2024 om 13:07

    Beste Ben,
    Ik heb een volk op twee broedkamers nu bijna klaar met inwinteren, de laatste dosering suikerwater gegeven dat ze nu genoeg moeten hebben aan kg's suiker. Ik zie nog elke dag wel mijten liggen op de bodemplank/varroabodem-lade. Kan je / moet je / of juist laten nu een mierenzuurbehandeling te geven (net zoals ik in de zomer met 60% MZ in een Nassenheider verdamper (prof.) heb gedaan)?

    Dag Werner, mits de laatste behandeling 4 weken of langer geleden is, mag de mijtenval maximaal 10 mijten per dag zijn. Zit je daar nu boven dan is een extra MZ60% behandeling gewenst. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.