20-12-2018

Dagelijks een andere wintertros

 

(klikken en swipen op de foto)

Niets zo veranderlijk als een bijenvolk in december? Daar lijkt het wel op, want dit volkje past zijn winterzit bijna dagelijks aan. Met dalende temperaturen zakt de wintertros tussen de raten - en dat terwijl de bodem van deze polystyreen 6-ramer volledig van gaas is - met iets hogere temperaturen komt de wintertros weer boven tegen de folie dekplaat te zitten. Deze beweging zie je in vrijwel alle kasten, echter sneller in houten kasten dan in piepschuimen kasten. 

Bij extreem sterke volken zie je deze neerwaartse beweging van de bijentros minder sterk. 

Op de foto's kun je bij het weggedoken volk nog zien dat het leeft, want de folie dekplaat wordt uiteindelijk toch weer condensvrij vanwege de opstijgende warmte vanuit de wintertros. 

PS de geplande vereniging van de zwakke volken is niet door gegaan. Op zaterdagmiddag (22-12) bleken de zwakke volken niet echt zwak te zijn. Tijdens het oxalen zaten ze diep tussen de dadantramen, maar nu bij 9 graden bleken ze toch allemaal op 5 of zelfs 6 straatjes bovenin te zitten. Dus niets gedaan. 

Ik wens jullie vast hele gezellige kerstdagen toe. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Bastiaan

    21-12-2018 om 09:53

    Dag Ben, met dit soort bewegingen is het dan niet moeilijk om de grootte van het volk te bepalen tijdens de oxaalbehandeling? Als het ene moment er meer straatjes te zien zijn dan de andere keer heb je kans op teveel of te weinig oxaal geven lijkt mij. Ben benieuwd hoe jouw gedachten daarover zijn. Dank weer voor je tijd en energie. Ik ben fan van je blog!

    Bastiaan, dit volk laat zich alleen zien bij hogere temperaturen. Hoe hoger de temp, des te breder dat ze uitwaaieren over de ramen. Bij < 6 graden zitten ze op de wintertros en bezetten dan 4 straatjes. Op zich goed genoeg in een zesramer als reservevolkje. Deze heb ik dus niet behandeld. Ik behandel alleen de volken met 5 straatjes en meer. Groet, Ben

  • hero

    23-12-2018 om 06:15

    Dag Ben wens je prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe! Met veel buckfast plezier.!!! Bedankt voor al je antwoorden op mijn vragen! Je blog ,ik geniet en leer ervan! Groet vanuit mijn overwinteradres in zuid Thailand. Groet Hero.

  • Niall

    23-12-2018 om 10:45

    Dag Ben, ik dacht dat mijn twee ingewinterd 6-ramers erg zwak waren, maar je blok/foto's bied hoop. Ik ga nog een keer goed kijken!
    Zo leerzaam, jouw blog. Bedankt!
    MrrXms2U2 !



    Niall, U2!

  • margriet

    24-12-2018 om 14:00

    Ha Ben , ik heb nog steeds geen mogelijkheid gehad om een oxaalbehandeling te geven. De bijen wandelen door de kast. Waarschijnlijk te warm .Wel misvormde bijen op de vliegplank. Wat moet ik doen ? Wachten tot het superkoud wordt?

    Margriet, de komende nachten is het koud genoeg om 's morgens vroeg te oxalen, maar ze moeten wel compact tussen de straatjes zitten. Anders inderdaad maar wachten tot er echte vorst komt. De winterbehandeling is nooit levensreddend, ze zorgen voor een schone start in het voorjaar. Groet, Ben

  • Patrick

    24-12-2018 om 17:05

    Hi Ben,
    Bedankt voor je altijd informatieve bloggs en adviezen.
    Prettige feestdagen en n BIJ zonder goed 2019.
    Groeten Patrick

  • Andrés

    24-12-2018 om 18:27

    Een dracht volle 2019 voor iedereen.

    Een volger/imker

  • Bé Heeres

    26-12-2018 om 19:36

    Beste Ben, Vanochtend zag ik dat de bijen van een van mijn volken weer aan het vliegen waren. Niet voor de kast maar gewoon rond het huis aan het vliegen. De temperatuur was ongeveer 6 graden en er was geen zon op de plank. Wat kan de oorzaak van dit gedrag zijn?

    Bé, eergisteren zag ik bij 1 van mijn TBH's ook volop bijenvliegen. Waarschijnlijk was het zonlicht voldoende sterk om de bijen naar buiten te lokken. Ze ruimden dode bijen op. Blijkbaar zit dit volk nog dicht bij de vliegopening en lokte het felle licht en de warmte van de zon de bijen naar buiten. Ik zou me zeker geen zorgen maken. In februari zie je vaker dat individuele bijen water gaan halen. Maar nu was het meer opruimgedrag. Groet, Ben

  • Bé Heeres

    26-12-2018 om 21:35

    Nog even een vraagje, hoe kun je in de winter het beste een volkje, dat te klein blijkt te zijn, samen voegen met een middel groot volk?

    Bé, mits dat beide volken in hetzelfde type kast zitten, zou ik beide broedkamers op elkaar plaatsen. Je moet eerst weten waar de beide volken in de BK zitten, want ze moeten na verplaatsing wel boven elkaar zitten met de wintertrossen, zodat de vereniging alsnog plaats vindt. Indien het sterkere volk van bovenaf zichtbaar is, zou ik het kleinere volk er onder zetten. Ik ga ervan uit dat beide volken op 1 BK staan? Mocht het ene volk bijvoorbeeld helemaal rechts zitten en het andere links, dan moet je 1 BK 180 graden draaien. Groet, Ben

  • Henri

    28-12-2018 om 14:20

    Hallo Ben,
    Gisteren en vandaag schijnt in het zuiden van limburg de zon uitbundig bij een temperatuur onder 5 graden.
    En toch vliegen er bijen, gister bij 4.5 graad zelfs tientallen en vandaag bij 3 graden toch nog enkele bijen.
    Voor mij, ik imker pas 3 jaar, is dit erg vreemd.
    Ik heb geleerd dat bijen vliegen bij ongeveer 10 graden.
    Er zijn wel enkle winterbloeiers in de tuin, mahonia en hedera bv, maar ik zie geen stuifmeel. Henri

    Henri, de bijen reageren op zonlicht bijna net zo sterk als op temperatuur. Ze vliegen inderdaad al bij lagere temperaturen, mits er veel zonlicht is. Op dit moment nog niet gericht op dracht, meer op toiletbezoek en dode bijen en mul ruimen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.