27-05-2016

Dansende bijen op een zwerm

Dansende bijen op een zwerm

Gistermorgen waren de bijen druk in gesprek met elkaar over de meeste geschikte nieuwe nestholte. Blijkbaar waren ze niet gecharmeerd van het kunststof kastje met ramen met kunstraat. Ik had er eigenlijk een raam open broed in moeten hangen, dat zou wellicht de moer aangetrokken hebben, maar helaas, die gedachte kwam te laat bij me op. 

In dit filmpje is wel goed te zien dat de bijen op de buitenkant van de zwermtros dansen en de richting aangeven van de ontdekte nestholte, ik meen zelfs te zien dat sommige speurbijen in de richting van de grond dansen (de tros hing in de appelboomvan Bente's ouders). Dat betekent dat ze in de tegenstelde richting van de zon tov de tros zullen vliegen. Dat correspondeert weer met het telefoontje, dat ik 's middags kreeg van iemand uit het centrum van Zelhem, er was een zwerm neer gestreken in de nok van de woning. 

Achteraf bleek dat de zwerm van Bente inderdaad vertrokken was... 1 + 1 = 3. Helaas heb ik hoogtevrees dus mag een andere imker de stoute schoenen aantrekken.

Je ziet dat het toch veel makkelijker is om moeren te knippen, maar dat gaat natuurlijk niet op voor jonge moeren, die nog op bruidsvlucht moeren, zoals in dit geval. 

Wil je meer lezen over het gedrag van natuurzwermen, lees dan: Honeybee Democracy van Tom Seeley, die beschrijft in zijn boek hoe de besluitvorming verloopt bij het zwermen. Het was bijzonder om de dansende bijen met eigen ogen te mogen zien. Geweldig! 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Henk

  27-05-2016 om 10:35

  Misschien heb ik iets gemist Ben, maar waarom heb je ze niet geschept toen ze in de appelboom hingen?

 • Rikkie

  27-05-2016 om 11:09

  Hoi Ben, een bijenzwerm is een wonder. Als je dus het vleugeltje van de Moer verminkt ontneem je jezelf de kans dit mooie wonder te aanschouwen (al wiebelt op en keukentrapje) Trouwens, ik heb van Wim van Grasstek meegekregen dat zwermen die hoger hangen dan je kunt scheppen bestemd zijn voor andere plekken. Anders waren ze lager gaan hangen ;-)

 • Annelies Hijink

  27-05-2016 om 11:10

  Mooi! Ik hoop dat Bente haar bijen terug krijgt..

 • Xander

  27-05-2016 om 17:32

  Mooi gezegde van Wim! Ik ben dit jaar ook een zwerm kwijt geraakt. Jammer, niks aan te doen. Ik wens ze het allerbeste. Uiteraard probeer ik het zwermen te voorkomen, maar ze wisten me compleet te verrassen

 • Hans Pennings

  28-05-2016 om 10:37

  Hallo Ben, vorige week zaterdag honing geslingerd van onze volken. We hadden onze bijen op drie verschillende locaties staan: koolzaadveld in Duitsland, binnen de bebouwde kom van Lochem en in het buitengebied van Aalten (Wolboom, Goor).
  Mooi is het om de verschillen te zien en te proeven van de verschillende soorten honing.
  Koolzaad honing spreekt voor zich,
  de honing uit Lochem is mooi licht en helder van kleur maar erg dik, stroperig, terwijl de honing uit het buiten gebied veel dunner is en iets donkerder en niet helder ('troebel').
  Ik benieuwd waar de bijen op gevlogen hebben?
  hoe kan ik hier achter komen?

 • Ben de Blogger

  28-05-2016 om 23:08

  Hans, herkomst is vast te stellen via een pollenanalyse. Dan heb je zo de top-10 van de drachtplanten te pakken. Daar zitten ook de echte stuifmeelgevers tussen, want niet alle planten geven evenveel nectar. Er is of was binnen de NBV een werkgroep pollenonderzoek, die kan uitsluitsel geven.
  Dikke honing is vak honing met zeer weinig water, troebele honing is al aan het kristalliseren.

 • Hans Pennings

  29-05-2016 om 13:47

  De dikke honing bevat inderdaad minder vocht
  (17%) dan de andere honing, die heeft een vochtperc. van 19%.
  Bedankt voor de info, en complimenten voor de informatie die je met ons deelt, erg waarde vol als je beginnend imker bent zoals ik.

 • Richard

  30-05-2016 om 19:28

  later werd ik gebeld om de zwerm uit Zelhem te halen deze boven in de nok van het huis zit. aan gekomen bij het huis bleek de zwerm al te zijn ingetrokken. we hebben er een raam broed voor gehangen maak dit mocht niet helpen. een 6 ramer op hangen met een open achterkant en vullen met ramen mocht ook niet helpen. Een eigenwijs volkje die zich niet laat verleiden. Verdere pogingen zijn mislukt ik had natuurlijk de dak overschotten kunnen slopen maar ja ik ben geen timmerman. En dat leken de bewoners ook niet zo`n goed plan.

 • Blogger Ben

  30-05-2016 om 20:51

  Richard, een mooi verhaal, maar een pleidooi om vooral moeren te knippen, ondanks de schoonheid van een vliegende zwerm. Deze ervaringen van bewoners zijn niet gunstig voor onze hobby en uiteindelijk wordt er een wespenbestrijder bijgehaald die uiteraard tegen betaling de duizenden bijen dood! Conclusie: voorkom mensen- en dierenleed en knip de moeren!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.