Dansende bijen op een zwerm
Reacties
-
Henk
27-05-2016 om 10:35Misschien heb ik iets gemist Ben, maar waarom heb je ze niet geschept toen ze in de appelboom hingen?
-
Rikkie
27-05-2016 om 11:09Hoi Ben, een bijenzwerm is een wonder. Als je dus het vleugeltje van de Moer verminkt ontneem je jezelf de kans dit mooie wonder te aanschouwen (al wiebelt op en keukentrapje) Trouwens, ik heb van Wim van Grasstek meegekregen dat zwermen die hoger hangen dan je kunt scheppen bestemd zijn voor andere plekken. Anders waren ze lager gaan hangen ;-)
-
Annelies Hijink
27-05-2016 om 11:10Mooi! Ik hoop dat Bente haar bijen terug krijgt..
-
Xander
27-05-2016 om 17:32Mooi gezegde van Wim! Ik ben dit jaar ook een zwerm kwijt geraakt. Jammer, niks aan te doen. Ik wens ze het allerbeste. Uiteraard probeer ik het zwermen te voorkomen, maar ze wisten me compleet te verrassen
-
Hans Pennings
28-05-2016 om 10:37Hallo Ben, vorige week zaterdag honing geslingerd van onze volken. We hadden onze bijen op drie verschillende locaties staan: koolzaadveld in Duitsland, binnen de bebouwde kom van Lochem en in het buitengebied van Aalten (Wolboom, Goor).
Mooi is het om de verschillen te zien en te proeven van de verschillende soorten honing.
Koolzaad honing spreekt voor zich,
de honing uit Lochem is mooi licht en helder van kleur maar erg dik, stroperig, terwijl de honing uit het buiten gebied veel dunner is en iets donkerder en niet helder ('troebel').
Ik benieuwd waar de bijen op gevlogen hebben?
hoe kan ik hier achter komen?
-
Ben de Blogger
28-05-2016 om 23:08Hans, herkomst is vast te stellen via een pollenanalyse. Dan heb je zo de top-10 van de drachtplanten te pakken. Daar zitten ook de echte stuifmeelgevers tussen, want niet alle planten geven evenveel nectar. Er is of was binnen de NBV een werkgroep pollenonderzoek, die kan uitsluitsel geven.
Dikke honing is vak honing met zeer weinig water, troebele honing is al aan het kristalliseren. -
Hans Pennings
29-05-2016 om 13:47De dikke honing bevat inderdaad minder vocht
(17%) dan de andere honing, die heeft een vochtperc. van 19%.
Bedankt voor de info, en complimenten voor de informatie die je met ons deelt, erg waarde vol als je beginnend imker bent zoals ik.
-
Richard
30-05-2016 om 19:28later werd ik gebeld om de zwerm uit Zelhem te halen deze boven in de nok van het huis zit. aan gekomen bij het huis bleek de zwerm al te zijn ingetrokken. we hebben er een raam broed voor gehangen maak dit mocht niet helpen. een 6 ramer op hangen met een open achterkant en vullen met ramen mocht ook niet helpen. Een eigenwijs volkje die zich niet laat verleiden. Verdere pogingen zijn mislukt ik had natuurlijk de dak overschotten kunnen slopen maar ja ik ben geen timmerman. En dat leken de bewoners ook niet zo`n goed plan.
-
Blogger Ben
30-05-2016 om 20:51Richard, een mooi verhaal, maar een pleidooi om vooral moeren te knippen, ondanks de schoonheid van een vliegende zwerm. Deze ervaringen van bewoners zijn niet gunstig voor onze hobby en uiteindelijk wordt er een wespenbestrijder bijgehaald die uiteraard tegen betaling de duizenden bijen dood! Conclusie: voorkom mensen- en dierenleed en knip de moeren!
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.