30-03-2019

Darren zijn er vroeg bij

Door bijzondere omstandigheden waren gisteren de eerste darren te zien in een volk. De bijzondere omstandigheden bestonden uit sterkte in combinatie met een te kleine kast en de warmtepiek van 15 graden op 15 februari jl. Dit volk, dat op onderstaande video te zien is, is overwinterd in een zesramer. Het puilde voor de winter al uit met bijen. Uit de voordrachtenserie van de National Honeyshow blijkt dat de sterkte van een volk bepalend is voor de aanleg van darrenbroed. 

Blijkbaar gaat het ook om sterkte in combinatie met de behuizing. Zodra de buitenkanten van het broednest bereikt worden door de koningin wordt er ook darrenbroed aangelegd. 

Dit volkje wordt volgende week overgezet naar de nieuwe Top Kast (de horizontale spaarkast). 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Susanne

    30-03-2019 om 15:33

    Ik ben zeer benieuwd naar die nieuwe kast. Lijkt me af en toe wel wat. Minder tillen.

  • Gaby

    30-03-2019 om 16:07

    Bij mij aardig wat darren en zelfs al veel binnenkomende nectar in de broedkamers. Heb er dus maar meteen honingkamers op gezet om ze ruimte te geven! Goed drachtgebied.

  • Maurits Tax

    30-03-2019 om 16:35

    Dag Ben, er zijnmogelijk ook andere factoren die in deze omstandigheden aanzetten tot darrenbroed? Afgaande op wat ik aantrof in een van mijn spaarkasten. Weliswaar nog geen geboren darren, maar wel een paar randjes darrenbroed aan de bovenkant, terwijl ernog volop broedruimte was. Feitelijk had ik de bijen te ruim gehuisvest voor de winter ( in dit geval BK en HK). En wat is de relatie te kleine behuizing en de aanzet tot darrenbroed? Hoe krapper hoe eerder zwermneiging? En dus darren? Die link zie ik niet. Jij hopelijk wel. Bij voorbaat dank voor je antwoord. Mvg, Maurits.

    Maurits, de basis in de groei van het broednest vormt de vorming van werksterbroed en daarna het darrenbroed. Darrenbroed bevindt zich altijd aan de uiterste randen van het broednest. Bij een kleinere behuizing komen de bijen (incl. moer) eerder bij de randen van het broednest, waar zich ook de darrencellen bevinden. Een kleine behuizing leidt tot een snellere overbevolking en het ontstaan van zwermdrift. De darren zijn er dus altijd al voordat er eventueel zwermdrift ontstaat. Groet, Ben

  • Jos Snoek

    30-03-2019 om 19:51

    Hallo Ben,
    Voor jou informatie: je hebt dat ene raam omgedraaid. Zag het aan de punaise ;-)

  • Annelies

    30-03-2019 om 20:44

    Dag Ben, In alle acht volken die wij hebben zagen we vanaf vorige week darren, ongeacht of ze ruim of krapper behuisd zaten. Zal er nog een rede zijn van de vroege aanwezigheid van darren?
    En kunnen we nu veel eerder doppen verwachten?

    Annelies, de andere reden zijn de warme dagen vanaf 15 februari. In die periode zijn de darrencellen belegd, die darren zijn nu geslachtsrijp en vliegen al rond bij 18 a 19 graden gisteren. De zwermdrift kan dus ook eerder komen, maar dit is sterk afhankelijk van ras en overbevolking. Groet, Ben

  • Andrés

    30-03-2019 om 20:47

    Hallo Ben,
    vorige weekend waren bij mij volop darren voor de kast aan het vliegen.
    Dit op een helle sterke volk die uit de winter op 2 bk kwam, gisteren heb ik hier een hk erop gelegd btw.

    Ik heb je raad gevolgd en de 2de bk onder, ipv erop gezet; en 1 hk wel erop gezet, op de andere kasten die op 1bk waren. Ben benieuwd...

    Bedankt voor je blog!

  • Frank

    30-03-2019 om 21:52

    Ben,

    Bij jouw horen we vaak over een stille moerwissel. Vrees dat ik er nu 1 in wording heb. Vandaag 1 zeer mooie wisselcel. Besloten om deze niet weg te snijden. Maar nu de vraag Als ze over ongeveer 25 dagen op bevruchting gaat. Zijner verwacht ik nog geen geslachtsrijpe darren. Wat gebeurt er dan met een dergelijk volk? Komt er dan nog een wisselcel? Of is dit dan het einde van het volk?

    Grt Frank

    Frank, gezien de reacties van anderen over rondvliegende darren, zou ik me geen zorgen maken. Die moer gaat wel aan de leg. 1 middag mooi weer is genoeg voor de paring.
    Groet, Ben

  • Gert

    30-03-2019 om 22:50

    Beste lezers,
    Ook een zeer belangrijke rede dat het ene volk veel darren aanmaakt en in een ander volk de moet nauwelijks darrenbroed aanzet is de afkomst van de moer. Wanneer je een moer hebt geselecteerd op o.a. een minimale aanmaak van darrenbroed zal je weinig darrenbroed vinden. Dit betekent dat er volkeren zijn met weinig en ook volkeren met heel veel darrenbroed..

    Gert, de genen kunnen inderdaad een rol spelen. Maar een veel grotere rol speelt het gebruik van (werkster)kunstraat of natuurbouw. Bij natuurbouw wordt er namelijk veel meer darrenraat aangezet. Dan kan wel oplopen tot 20 a 30% van de cellen.
    Groet, Ben

  • Jan A

    30-03-2019 om 23:23

    Volgens mij overwinteren er ook darren, ik heb ze met de kerst al wel eens gezien tijdens de behandeling met oxaal zuur .

    Jan, klopt. Maar het blijft een uitzondering.
    Groet, Ben

  • Johan

    30-03-2019 om 23:31

    Dag Ben, verleden jaar heb ik op een kast een stille moerwisseling gehad. Na mijn voorjaarscontrole eergisteren keek ik vol verwondering naar 5 ramen waar in totaal zeker 20 koninginnedoppen op staan. Sommige zijn 1 cm maar andere reeds 3 cm en gesloten, andere zijn in opbouw en de larven erin worden gevoerd. Er komt zo goed als geen stuifmeel meer binnen. Het is een groot volk (al voor de winter) en misschien in zwermstemming. Maar de moer die er op zit is pas van vorig jaar juli... Zou dit nog een moerwisseling kunnen zijn of kan er in deze tijd van het jaar al zo'n grote zwermdrift ontstaan? Ik heb alvast een HZ opgezet om ruimte te geven want de romp zit vol met nectar, broed en stuifmeel. En zou een koningin al bruidsvluchten maken als er nog geen darren zijn? Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Aan de vliegplank lijkt alles normaal behalve zo goed als geen stuifmeel. Op de raampjes nog open en gesloten broed gezien...

    Johan, gezien het aantal doppen en de aanwezigheid van open broed (waaronder eitjes neem ik aan) duidt dit zeker op zwermdrift vanwege de krappe behuizing of de genetische aanleg tot zwermdrift.
    Gezien de vele reacties over de aanwezigheid van darren, die gisteren al rond vlogen, zou ik me geen zorgen maken over de bevruchting. Misschien moet je snel een vlieger maken om het zwermen voor te blijven. Tevens alle doppen breken, zodat er over 12 a 13 dagen de 1e tuter te horen is.
    Groet, Ben

  • Gerrit H

    31-03-2019 om 00:55

    Bij de voorjaarscontrole op vrijdag 22 maart bij een volk met veel bijen geen broed of eitjes aangetroffen. Zaterdag 23 maart een raam broed met eitjes ingehangen en 29 maart gecontroleerd, doppen aangezet. dus koningin weg na de warme perioden van februari. ook bij mijn volken al darren gezien. Kijken of bevruchting lukt

  • Bjorn Matheusen

    31-03-2019 om 07:28

    Beste,
    Ik heb dit jaar een nieuwe bijenstand gebouwd met plastic golfplatendak.
    Bij de ombouw vorige week dinsdag vlogen enkele tientallen bijen van mijn laatste kast simplex omstreeks 15uur op tegen het dak en kwamen precies niet meer terug naar het nest, met als gevolg moeheid en sterfte.
    Hoe kan dat? Hoe te voorkomen?
    Alvast bedankt 
    Vriendelijke groet 
    Matheusen Björn 

    Bjorn, waarschijnlijk zijn de plastic golfplaten doorzichtig en misschien onzichtbaar voor de bijen. Hetzelfde heb ik meegemaakt in plastic tunnelkassen voor aardbeien.
    Misschien moet je de golfplaten tijdelijk 'witten' met afwasbare muurverf, zoals mensen ook wel doen met glazen tuinkassen. Groet, Ben
    Wildertse Honing-België

  • Wobbe

    31-03-2019 om 11:48

    Ben ik zoek de Excel lijst voor de K teelt welke je in Drachten ten tonele bracht.

    Wobbe, zie: https://www.bijenhouders.nl/blog/een-excel-kt-teeltkalender
    Groet, Ben

  • Robbert

    31-03-2019 om 12:41

    Hoi ben ik heb een vraagje ik heb vrijdag middag een van me bijen kasten gekontroleerd en ik kwam 1of 2 bijen tegen met Roode stuifmeel aan de pootjes weet je van wat voor plant dat afkomt
    Gr. Robbert

    Robbert, ik ben kleurenblind. Maar kijk eens op www.die-honigmacher.de daar vind je alle drachtplanten per halve maand. Groet, Ben

  • karin

    31-03-2019 om 15:46

    de paardenkastanje geeft rood stuifmeel, maar het lijkt mij nog wel vroeg daarvoor....ik heb ook gelezen dat gaspeldoorn rood stuifmeel zou geven, maar hier groeit het nergens, dus nog nooit gezien..

    Karin, Gaspeldoorn heeft bruinoranjeachtig stuifmeel volgens Wikipedia. Groet, Ben

  • Robbert

    31-03-2019 om 17:19

    Hoi Karin het stuifmeel was net zo rood als bloed

  • Hero

    31-03-2019 om 18:51

    Geloof me het is stuifmeel van de bloeiende coniferen!!!!! Groet Hero

  • Harry Rozendaal

    31-03-2019 om 19:21

    Misschien de paarse dovenetel?

  • karin

    01-04-2019 om 07:38

    Hoi Robbert, er bestaat een boek "a colour guide to pollen loads of the honey bee" van Wiliam Kirk, te vinden op www.ibrabee.org.uk. Daarin staan 267 soorten stuifmeel met kleurfoto, prijs 24.95 Brits pond.....als je het echt wil weten...

  • Willem

    01-04-2019 om 09:41

    Gisteren 31 maart 2019 een zwerm gevangen in Lelystad.

    Willem, mooie voorzwerm? Geen foto gemaakt? Groet, Ben

  • Tomer

    01-04-2019 om 12:21

    Hier vliegen ook de eerste darren rond. De dadant tienramers zitten vol bijen met gemiddeld 8 ramen broed. Overal staat de eerste HK erop. Enkel bij de twaalframers kan ik nog ruimte geven in de broedbak door de vulblok weg te nemen. Er zijn al een aantal speeldopjes te zien, voorlopig nog niet belegd. Ze zijn er nog vroeger bij dan vorig jaar. Ik verwacht tegen volgende controle zwermcellen. Dus volgende week doppen breken, broedafleggers maken, of toch al een 2de HK erop om ruimte te geven?

    Tomer, ik zou de vulblokken zeker laten zitten en eventueel een 2e HK geven om ruimte te geven in het broednest.
    Misschien kun je ook nog een voerraam omruilen voor een raam kunstraat op positie 2. Dat kun je wellicht 7 tot 10 later nog een keertje doen. Dan het raam kunstraat op positie 3 hangen.
    Ik verwacht van Buckfast nog niet zo snel belegde zwermcellen, maar de volken zijn dit jaar wel vroeger en sterker dan anders. Waarschijnlijk door de warme dagen na 14 februari 2019. Groet, Ben

  • Tomer

    01-04-2019 om 20:19

    Daarnet een raam kunstraat bijgegeven in een twaalframer. Die heeft nu 9 ramen vol broed, 1 kunstraat en 1 voerraam (en 1 vulblok). De tienramers hebben ook maar 1 of 2 ramen met wat voer en stuifmeel, op de andere ramen zit broed, dus ik kan er nu niets meer uithalen, want ze hebben verder bijna geen eten in de broedkamer. In de HK's zit wel nieuwe honing, maar dat is nog niet zoveel.

    Tomer, misschien kun je volgend jaar overwegen om de volken eerder krap te zetten, zodat de hoeveelheid broed zich concentreert op 1 of 2 ramen minder. Dan kun je er meer voerramen uithalen en na het in bezit nemen van de hk kunstraat bij plaatsen. Maar voor nu zou ik een volledig bezette hk gewoon een 2e hk er boven op zetten, eventueel met kunstraat om de jonge bijen werk te geven. Groet, Ben

  • Joost

    05-05-2019 om 20:19

    Ben, wat ik vandaag zag, heb ik nog nooit gezien. Op 2 verschillende stallen bij meerdere kasten waren de bijen met darren aan het slepen. Zou dit met de koude te maken hebben? Het leek wel een tijdelijke darrenslacht. Het was tussen de buien door bij enkele opklaringen. Ook zag ik dat aankomende darren niet naar binnen mochten..

    Joost, een tussentijdse gedeeltelijke opruiming van darren duidt vaak op voedselgebrek of afkoeling van het darrenbroed aan de randen van het broednest vanwege de kou. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.