Darrenbroedige moer
Reacties
-
Anoniem
31-03-2017 om 09:12Ik denk net hetzelfde probleem te hebben.ik had half maart ook al darrenbroed en gisteren zaten er zelfs darren in het volk.ik vind enkel de moer niet!! Toch vliegen de bijen vol met stuifmeel en lijkt het volk te groeien.misschien nog even afwachten of toch nu al vereenigen?
Anoniem, uiteraard blijven de bijen stuifmeel halen, want er is open broed (darrenlarven) aanwezig. Nooit verenigen voor je de moer gevonden hebt.Tip: zet 2 lege BK's op elkaar met een moerrooster er tussen en sla je bijen af in de bovenste BK. De moer vind je uiteindelijk op het moerrooster! -
Anneke van Pelt
31-03-2017 om 09:15Hallo Ben,
Eileggende werksters betekent dat niet dat er geen moer meer is? Waarom loopt het dan slecht af met een nieuwe moer?
Anneke, als er eileggende werksters aanwezig zijn, dan zullen die mogelijk de nieuwe moer afsteken -
annet
31-03-2017 om 12:35Ik ben zo blij met je berichten! Ik heb het beleefd. Wel met een krant gedaan en een moerrooster ertussen. Misschien gaat dit ook goed.
-
gerrit bouhuis
31-03-2017 om 20:47hallo Ben, ik trof vandaag in een van m'n volken hetzelfde beeld aan. Alleen was de moer al vertrokken. Wel trof ik her en der red- of zwermcellen aan onderaan de ramen. Stel dat hier een moer uit voortkomt, maakt deze dan wel kans bevrucht te worden in dit jaargetijde?
-
Ben de blogger
31-03-2017 om 21:44Gerrit, als de bijen redcellen opgetrokken hebben op darrenbroed vanwege een darrenbroedige moer, dan kan het nooit meer iets worden. Het zelfde geldt voor eileggende werksterbroed. Mocht je nog normaal werksterbroed gezien hebben, dan zou er nog een gewone moer geboren kunnen worden. Met geluk en veel warme dagen zouden er in de tweede helft van april darren kunnen rondvliegen. Maar ik geloof niet dat er veel bijen overblijven van dit volk, vanwege de verdwenen of defecte moer.
Ik zou de bijen op geruime afstand van de andere kasten afslaan en af laten vliegen op je andere volken. -
Susan
01-04-2017 om 12:42Begrijp ik goed dat er op dit moment van het jaar (1 april) nog helemaal geen darrenbroed verwacht mag worden?
-
Ben de blogger
01-04-2017 om 12:51Susan, jazeker mag je nu darrenbroed verwachten, kijk maar naar de video, die ik vanmiddag post. Maar in dit bericht ging het om een moer met een lege spermablaas. Dat is natuurlijk niet goed voor het nageslacht, want het levert uitsluitend darren op.
-
Susan
02-04-2017 om 17:02Dank je wel Ben.
-
parko
08-05-2021 om 10:49als je 3 weken geleden een halve raam in je broedbak hebt gehangen, en er wordt geen darrenraat onder gebouwd, maar er is wel darrenbroed, op 1 raam veel darrenbroed en op andere ramen enkele doppen darrenbroed, broedbak loopt over van de bijen, in de honingzolder is na 2 weken nog geen druppel honing, is er een probleem of niks aan de hand?
Parko, er is door de kou geen dracht geweest. Dat zal de oorzaak zijn. De volken houden zich in. Groet, Ben -
Maarten
03-04-2023 om 20:19Wat doe je als je een identiek darrenbroed hebt, maar geen koningin kan vinden?
Als er dus een leggende werkster is dan kan je het niet samenvoegen met een ander volk
1 volk kwijtraken is zwaar prut, maar samenvoegen en zo 2 kwijtraken is extreem prut voor een beginner.
Ha Maarten, ik begrijp dat je uitsluitend darrenbroed ziet? Dan heb je een koningin, waarbij de spermablaas leeg is. In deze tijd van het jaar zijn eileggende werksters zeer onwaarschijnlijk. Dus moet je toch proberen de oude moer te vinden, te verwijderen en dan verenigen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.