Darrenraat in de honingkamers
Reacties
-
de woldimker
11-05-2019 om 13:08Kan het dramatische weer ook de oorzaak zijn , dat de volken veel agressiever zijn dan anders ??
De Woldimker, zeker. Ik ben vanmiddag tijdens de basiscususpraktijkles 'kunstzwermen maken'' wel 20 x gestoken. De drachtarmoede, de oostenwind en de moerloosheid van sommige volken maakt ze extra defensief.
Groet, Ben -
Tomer
11-05-2019 om 15:55Geen darrenbroed, maar bij mij zit er in de onderste honingkamer altijd veel stuifmeel en lege cellen met enkel een krans honing errond. Dit bij de meeste volken. Alsof ze de broedkamer te klein vinden, maar ook bij de dadant twaalframers gebeurt dit. Of misschien juist omdat ze teveel ruimte hebben in de 2 of 3 honingkamers?? Ik smelt elk jaar de helft van mijn HK ramen om, want ramen met stuifmeel zijn aantrekkelijk voor wasmotten, maar dat is natuurlijk extra werk...
Tomer, dat verschijnsel zie ik ook wel eens (zoals op de foto). Maar het is toch een teken van teveel ruimte of te weinig dracht en volken, die misschien net niet sterk genoeg zijn om veel te halen. Groet, Ben -
bas s
11-05-2019 om 21:16Beste Som, kan je je foto omdraaien? staat op zijn kop :)
-
Hero
11-05-2019 om 22:45Woldimker hier hetzelfde de bijen zijn defensief, misschien komt er in dit landje te veel electrosmog! Te veel straling maken de dieren en zeer zeker de mensen defensief.,mischien kan Ben de proef op de som nemen door een smartphone in een kast te monteren? Goed weekend.
Hero, mijn Buckfastbijen zijn in de regel altijd goed gemutst. Echter huis-tuin-en-keuken bijen, oftewel de vuilnisbakkies kunnen bij drachtarmoe en kou eerder prikkelbaar zijn. De mens wordt ook prikkelbaar bij honger en kou. Dat heeft niets met electrosmog te maken, want het is altijd tijdelijk. Groet, Ben -
Sandra
11-05-2019 om 23:08Het kan misschien wel dramatisch weer zijn, helaas maar bij mij komt er niet sporadisch nectar en stuifmeel binnen maar juist heel veel. De volken groeien hard en gelukkig nog geen zwermgedrag. Waarschijnlijk komt dat door het prachtig drachtgebied waar ik woon waar het hele jaar veel te halen valt.
Maar ik zal oplettend zijn met hetgeen wat je benoemd want je weet het maar nooit.
Dank je wel. -
Jan A
11-05-2019 om 23:20Hoi mijn honing ramen met normaal kunstraat worden prima uitgebouwd maar soms ook met darrencellen deze zijn niet belegd maar ze stoppen er ook geen honing in, hoe zou dat komen.
groet Jan
Jan, onze bijen hebben een grotere behoefte aan darren dan wij toestaan met ons kunstraatramen. Dat is een reden. Bijen hebben vooral in het voorjaar een hekel om darrencellen te vullen met honing, dat is ook logisch want juist in het voorjaar is er behoefte aan veel darren. Groet, Ben -
Andrés
11-05-2019 om 23:31Hallo Ben,
ff twee vraagjes tussendoor.
Hoe lang duurt voordat de moer van een voorzwerm eieren gaat leggen in haar nieuwe onderkomen?
Ik zag een imker die een zwerm had geschept en de 6 ramer waar hij de zwerm in deed, de vlieggat van dicht hielt. Weet je waarom dit is?
M.v.g.
Andres,
Zodra de 1e cellen voldoende diep zijn uitgebouwd worden ze belegd, meestal is dat al binnen 24 uur.
Sommige imkers zijn bang dat de zwerm er weer van door gaat, daarom sluiten ze ze tijdelijk op. Misschien hadden de bijen al een beter onderkomen ontdekt. Groet, Ben -
Anneke
12-05-2019 om 06:49Is het een optie tegen het zwernen om een stuk moerrooster voor de vliegopening te bevestigen zodat er geen koningin uit de kast kan vertrekken?
Anneke, dit is zeer dieronvriendelijk want alle darren proberen ook zich door het moerrooster te wringen. Dit kost dan veel darrenleed. Je kunt beter tijdig een kunstzwerm of broedaflegger maken. Groet, Ben -
Jos. van Melick
12-05-2019 om 13:19Dag Ben en de Lezers,
Door mij werd en wordt nog steeds, op een meest mogelijke natuurvorm geïmkerd, hetgeen neerkomt op het liefdevol Biologisch-Dynamische houden van Bijen, waarbij de 'afgenomen' honing niet wordt verkocht maar, veelal on niet wordt weggegeven.
Waar door mij noodzakelijkerwijze vroeg met imkeren moest worden begonnen - 06 mei 1945 - heb ik nimmer meegemaakt waar jij ditmaal over schrijft: "Darrenraat inclusief de verpoppende inhoud van mannelijke Bijen".....
Ook dìt feit van ander gedrag op het harmonische Leven, is voor mij verduidelijkend en, wederom tekenend voor wijzigingen in het Leven op Aarde.
Het maakt mede deel uit van dié, duidelijke bepaling, welke ook verantwoordelijk is voor de twee kernplaatsen op Aarde, welke kernachtig de opwarming van deze planeet "ontvangen" alwaar de mens zich terecht zorgen om maakt....
Evenals veel meer factoren welke met veel schade op het leven dit Aardeleven trotseren, is ook hier sprake van "een kernachtige vergiftiging"; economie bepalend. En zo, kan ik er niet over praten; de toekomst zal het de mens wel leren.
-
hero
12-05-2019 om 15:49Beste Ben mijn bijen zijn f2 buckfast, heb deze middag een gigantische honingoogst van de volken gehaald, hun hoofddracht was koolzaad waren ze daardoor minder rustig,? vanmiddag waren ze al weer veel rustiger, de volken zijn ongelooflijk sterk en normaal zeer rustig van karakter, dus ik verbaasde me over die onrust, groet Hero.
-
Ben de blogger
12-05-2019 om 19:28Hero, volgens mij speelde het weer gisteren of het weer van de dagen er voor een belangrijke rol in het gedrag van de bijen. Hier is de rust ook weer terug gekeerd. Windrichting en temperatuur bepalen o.a. dracht en die speelt een belangrijke rol.
-
Haico
12-05-2019 om 19:45Ben, even een vraagje over mijn TBH; hoe krijg je honing achterin de kast? Misschien een rare vraag, maar ik heb inmiddels 15 ramen broed met allemaal een klein randje honing direct onder de lat. Iedere lat die ik erachter leg wordt weer hetzelfde. Is er een trucje of is dit normaal?
Haico, blijft lastig in een TBH. Je hebt een hele goede dracht nodig om hele raten met honing te krijgen. Dit is het nadeel van een TBH. Je kunt wel een rooster plaatsen, maar dit hoort mi niet bij het TBH-imkeren. Groet, Ben -
jana
12-05-2019 om 23:28dankjewel voor je uitleg , heb trouwens wel een leeg raam op pos.2 voor darrencellen om de varoa te vangen, dat verwijder ik het gehele voorjaar en zomer.
Groet Jan -
Gerrit
13-05-2019 om 12:57al mijn 20 bijenvolken zijn deze winter dood gegaan hoe kan dit?
Gerrit, graag meer info, zoals sterkte volken, leeftijd volken, jouw varroabehandelingswijze, wanneer gingen ze dood? Wat bleef er over in de kast, voer, gesloten broed etc?
Je mag ook bij wijze van uitzondering een mailtje sturen.
Groet, Ben -
Jurgen
13-05-2019 om 14:56Beste Ben,
In 1 van mijn volken trof ik nog larfjes en gesloten broed aan, maar geen verse eitjes meer.
Daarnaast ongeveer 5 redcellen, 4 in aanbouw en 1 reeds gesloten. (midden raat)
Het enige vreemde is dat deze redcellen gemaakt zijn op een bouwraam met darrenraat (bedoeld als varoabestrijding). Een redcel wordt normaal natuurlijk opgetrokken uit open werksterbroed.
Heb je dit wellicht eerder gezien of een idee hoe dit kan?
Hartelijk dank, Jurgen
Jurgen, is de raat rond de moerdoppen midden op de raat weg gevreten? Ik denk namelijk dat het wisselcellen zijn, hetgeen betekent dat ze niet willen zwermen, maar gewoon de moer vervangen. Groet, Ben -
Jurgen
13-05-2019 om 22:35Ben, bedankt voor je antwoord. Het was een bouwraam met een volledig nieuw vel kunstdarrenraat wat bijna geheel uitgebouwd was maar nog niet belegd. (varoabestrijding)
Nu ik nog eens naar de genomen foto kijk, lijkt het wel zo dat er rondom de doppen meerdere darrencellen zijn vervangen door werkstercellen. Het is wellicht logisch dat ze dit nieuw raat graag willen gebruiken voor redcellen/wisselcellen. Of de gesloten dop een redcel of wisselcel is weet ik niet zeker, maar omdat ie in een bocht naar beneden hangt dacht ik aan een redcel.
Voor de zekerheid heb ik iig een raat met BRIAS uit een ander volk erbij gehangen.
Bedankt voor je tijd!
Jurgen
-
Klaas n
17-05-2019 om 21:58Heb het ook gehad darrenbroed in de honingkamer .het volk stond op 1 broedkamer en een honingkamer met rooster . Het volk barste haast uit de kast te laat met ruimte te geven en het was te koud om te zwermen . De kast die er naast stond niets aan de hand
-
Kees Boersma
28-05-2019 om 14:24Dag Ben,
Bij controle van de kasten vorige week, kwam ik het volgende tegen. Bij een buitenkast, bestaande uit 2 broedkamers en 1 honingkamer, waarbij de onderste broedkamer de 10 ramen met natuurbouw volledig als darrenraat is uitgebouwd, de raten zijn nog niet belegd, de bovenste broedkamer was uitgebouwd met normale raten, deels met gesloten broed, stuifmeel en honing. De honingkamer was geheel gevuld met voorjaarshoning. Ook trof ik 3 koninginnedoppen aan waarbij 2 gesloten en 1 open en uitgelopen. Het volk heeft dus al gezwermd.
Wat is nu wijs, de onderste broedbak verwijderen en de darrenraat uitsnijden, of die broedbak boven de honingbak plaatsen met de hoop dat ze die gaan vullen met lindehoning. Ik volg de natuurlijke periode, dus grijp zo min mogelijk in, de voorjaarshoning laat ik in de kast voor de bijen. Graag je reactie!
Met vriendelijke groet, Kees.
Kees, dit volk heeft hoogstwaarschijnlijk niet gezwermd, want 3 doppen duidt gewoon op een stille moerwisseling. Ik zou dus niets doen en gewoon over 3 weken controleren of de nieuwe moer aan de leg is. Ik zou er nog wel een extra honingkamer boven op plaatsen voor de lindehoning. Ben benieuwd of mijn analyse over 3 weken blijkt te kloppen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.