26-02-2015

De amandelboom

De amandelboom

Het onvoorstelbare aantal van 1,7 miljoen bijenvolken wordt op dit moment ingezet voor de bestuiving van de amandelboomgaarden in Californie. Door de zonnige winterperiode is de bloei vroeger dan anders.

Door het sterk varierende aanbod van volken bij de groot-imkers ten gevolge van winterse bijensterfte, zijn er fruittelers, die imkerbedrijven in zijn geheel overgenomen hebben om het aanbod van bijen zeker te stellen. Of deze ontwikkeling stand houdt, is nog maar de vraag. Het vakgebied van de imker wordt blijkbaar onderschat. Het vergt zeer veel ervaring om bijenziekten tijdig te kunnen vaststellen.

Een andere ontwikkeling is de teelt van semi zelfbestuivende amandelrassen en de inzet van solitaire bijen in combinatie met honingbijen. Vooral de combinatie van deze beide soorten schijnt een optimale bestuiving op te leveren.

Op basis van de prijs per ingezette kolonie van $ 180, lijkt de vraag nog steeds groter dan het aanbod. De kosten van de bestuiving bedragen zo'n 15% van de totale productiekosten.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit het Kim Flottum's Bee Culture Journal.

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Thomas

    20-05-2015 om 12:16

    Interessante discussie in VS rondom economisch nut van de amandelboom ivm waterdroogte in California.

    Amandelboeren dreigen de kop van Jut te worden voor de aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië. De droogte is inmiddels zijn vierde jaar ingegaan en de inwoners van Californië moeten steeds zuiniger omspringen met het schaarse water. Dat leidt tot heel wat onvrede, en in de zoektocht naar een zondebok is de waterverslindende amandelteelt in het vizier gekomen.

    In Californië wordt maar liefst 80 procent van alle amandelen wereldwijd geteeld. Om één amandel te kweken, is er 3,8 liter water nodig, goed voor bijna 10 procent van de volledige agriculturele waterconsumptie. Of nog duidelijker: meer dan wat de volledige stad Los Angeles aan water verbruikt.

    Als je beseft dat meer dan tweederde van de amandeloogst in Californië bestemd is voor de export, dan is de vraag natuurlijk wie nu het meeste profiteert en wie moet 'bloeden' en waterbesparen.

    Duidelijk mag zijn dat deze industrie veel effect heeft op bijenhouders...

  • Lindy van der Meulen

    04-01-2016 om 11:22

    Ik wil graag een mail buiten de blog sturen aan Ben de Cerff m.b.t. de resultaten van een recente wetenschappelijk onderzoek dat leek te onderbouwen dat juist het onthouden van voedsel met een plantaardige oorsprong aan koninginnen bijen larvae DE reden is dat zij vruchtbaar worden en NIET dat Royal Jelly zo bijzonder vruchtbaar ingredienten bevat. Graag contact Ben, ik kan nergens Nederlands text vinden over dit onderwerp.

  • Yooseff

    12-01-2023 om 21:08

    Er wordt in de Vs haast gemaakt met onderzoek naar de inzetbaarheid van de vaccinatietecniek tegen de zeer besmetteljke en dodelijke Amerikaans
    Vuilbroed -bacterte.. Men denkt eind 2023 .werkzaam vaccin te kunnen
    verkopen aan commerciëel of wirtschaftlich werkende beroepsimkers.
    Het vaccin wordt gewonnen uit koniinginnegelei en komt via de eierstokken van
    de koninginnen in de eitjes en larven terecht en wekt zo de immuunreacte
    tegen AVB op. .

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.