02-03-2024

De Aziatische hoornaar wordt binnenkort wakker

De Aziatische hoornaar wordt binnenkort wakker

Dit keer geef ik het woord aan gastblogger Leontine Uijthof, collega bijenteeltleraar en deskundige op het gebied van de Aziatische hoornaar.

Het voorjaar breekt langzaam maar zeker aan en het nieuwe seizoen van de Aziatische hoornaars dus ook. De jonge, in het najaar bevruchte koninginnen hebben zich verstopt om de winter door te komen. Ze verstoppen zich graag in houtstapels! Deze stichtende koninginnen komen in het voorjaar weer tevoorschijn, alhoewel een groot deel van hen het loodje legt. Maar de koninginnen die de winter hebben overleefd, kunnen een nieuw nest beginnen. Als de temperatuur zo rond de 12 graden overdag is en het zonnetje schijnt, kun je ze verwachten. In 2023 was de maand maart te koud en nat en zagen we pas in april en mei de eerste jonge koninginnen vliegen. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat, zal het eerder warm worden dan vorig jaar?

Als de koninginnen gaan vliegen, is het ook tijd om de selectieve vallen te plaatsen. Plaats de vallen in ieder geval in de omgeving van waar vorig jaar nesten zijn gevonden. Of het zin heeft om vallen te plaatsen in gebieden waar de Aziatische hoornaar nog niet is gezien, is nog onderwerp van discussie, je vangt er immers ook per ongeluk andere insecten mee. Om te zorgen dat er zo min mogelijk "bijvangst" dood gaat, is het advies om de vallen minimaal twee keer per dag te checken. Lukt je dat niet, dan liever geen vallen plaatsen. Gebruik vallen met voldoende ontsnappingsgaten voor de bijvangst en zorg dat de insecten niet kunnen verdrinken in de lokstof. Een betrouwbaar adres voor een selectieve val is dokterbee.nl
De koninginnen beginnen met een embryonaal nestje, een prachtig papier maché bouwwerkje met een aantal cellen voor de werksterlarven. Wist je dat ze dat nestje graag in een vogelhuisje bouwen? Kijk dus in de nestkastjes in je tuin of je een embryo nestje ziet. Natuurlijk wel even kijken welke wesp er aan het bouwen is, de embryo nesten van alle wespen lijken heel erg op elkaar. 
Mocht je een Aziatische hoornaarkoningin zien of vangen, of een embryo nest ontdekken, meld het op waarneming.nl

Het is heel fijn om te merken dat veel imkers mee willen helpen om de opmars van de Aziatische hoornaar te stoppen, samen de schouders eronder!

Leontine Uijthof, docent bijenteelt en specialist Aziatische hoornaar

 

De foto's in dit blogbericht zijn van Tijmen Siemens, imker en AH-bestrijder in de Achterhoek

Deel dit bericht

Reacties

 • Eric

  02-03-2024 om 09:58

  Fijn dat er steeds meer info gegeven wordt IVM de Aziatische hoornaars.

 • mark

  02-03-2024 om 10:53

  Wat is nu wijsheid waar ze te plaatsen? Bij de kasten, of juist ervandaan?

  Ha Mark, zie de antwoorden van Karin en Frank. Groet, Ben

 • Bram

  02-03-2024 om 10:56

  Jammer dat dokterbee zo duur is. Een val, model doos kost bijna € 28,00. In Brabant en Limburg, waar de imkers meer ervaring hebben, maken verenigingen zelf vallen. Kosten zijn dan tussen de € 5,00 en € 10,00.

 • Maya Van der Wielen

  02-03-2024 om 12:11

  En wat is de beste lokstof? Gewoon aanlenglimonade verdunt met water?

  Ha Maya, zie het antwoord van PIETER. Groet, Ben

 • Jonah

  02-03-2024 om 15:40

  Dat word de komende tijd goed opletten dus, vanaf wanneer mag de vliegopening dan weer vergroot worden? Nu kunnen er zo’n 6 bijen in en uit per keer.

  Ha Jonah, je mag vanaf nu de openingen wel weer van het muizenrooster ontdoen en iets groter maken. Groet, Ben

 • Pieter

  02-03-2024 om 15:42

  Lokstof: Trappit of mengsel van 1/3 witte wijn, 1/3 bier, 1/3 suikerwater of stroop of grenadine.

  Thnx Pieter, groet, Ben

 • Han

  02-03-2024 om 18:54

  De prijzen van de vallen in de winkels zijn inderdaad erg hoog. De materiaalkosten (opbergdoosje, trechters en stukje moerrooster) bedragen per val nog geen € 3,00.
  Ik heb er toevallig gisteren een tiental in elkaar gezet. Benodigde tijd per val alles bij elkaar ca 1 minuut. Als gereedschap heb je een gatenboor en een lijmpistool nodig, aanschafkosten ca € 20,00 maar dat kun je natuurlijk in verenigingsverband aanschaffen.

  Dag Han, dus goed om in verenigingsverband te maken. Ook gezellig. Groet, Ben

 • Jos vink

  02-03-2024 om 21:06

  Op site rtl- finder.nl kun je asian hornet vallen vinden voor je 3dprinter. Wellicht heeft er iemand op de klub een

 • Frank

  03-03-2024 om 00:19

  als ik een tip mag geven juist niet plaatsen bij je bijenkasten . Het is daar te druk voor die ene koningin. Plaats het in de buurt van een houthok, vijvertje of je zonnewas smelter.

  Hout hebben ze nodig voor het nest, water voor koeling, iets zoet, geur zonnewassmelter trekt ze aan maar ook een bak met braamwas.

 • Harry

  03-03-2024 om 07:19

  Ik heb gezocht naar de site voor 3d prints. De juiste url is stl-finder punt com. Daar zoeken naar hornet trap.

 • karin

  03-03-2024 om 08:04

  In de lente plaats je de val best op open terrein, langs de weg of zo, de AH volgen in hun vliegroute vaak de weg van de minste weerstand. Ook in de buurt waar vorig jaar een nest gespot werd, de koninginnen overwinteren in de nabijheid van het oude nest. In de zomer , wanneer de werksters jagen op eiwitten aan de kasten, zet je ze nest daar en als lokstof is dan stukje vis ideaal...gaat flink stinken, maar dat trekt juist extra aan.

 • Erik

  03-03-2024 om 10:38

  Afgelopen zomer cursus gevolgd in Vlaanderen: bestrijding Aziatische hoornaar. Zij lopen 7 jaar voor op ons. Ik zal jullie maar uit de droom helpen: deze vermaledijde Chinese immigrant is niet meer te stoppen! Gaat ook volksgezondheidsproblemen geven vanwege de agressie. Leer er mee leven, net als met de multi culturele samenleving. Veel mensen zullen stoppen met bijen. Na hele lange tijd zal er een evenwicht ontstaan tussen ‘onze’ bijen en deze immigrant. Maar deze eeuw denk ik niet. Kwestie van evolutie. Zelfde als met varroamijt. Overigens is dit in van de vele Aziatische hoornaar soorten. Wellicht volgen er nog meer

  Ha Erik, svp niet op de man spelen. Houd het positief. Ik ben het met je eens dat de AH niet te stoppen is, we kunnen echter wel de overlast proberen te beperken. Groet, Ben

 • ruben

  03-03-2024 om 11:17

  Als reactie op Erik;
  Je hebt gelijk dat de A.H. niet te stoppen is en dat we er mee moeten leren leven.
  Als je kijkt wat de actieradius is van een A.H. volk dan kan je zeer zeker zorgen dat er rondom je eigen stal de overlast beperkt wordt. Juist door de vroege koningen af te vangen en de primaire nesten op te sporen en te verdelgen. Op het moment dat ze verhuizen naar grote hoogte ben je te laat. Dus laten we ervoor zorgen dat we zo vroeg in het jaar ook bezig gaan met de A.H. en niet alleen met de bijtjes.

 • mark

  03-03-2024 om 15:08

  Je kunt toch ook roosters voor je vliegspleet plaatsen war die hoornaars niet in kunnen? Ze zullen toch niet alle bijen uit de lucht plukken, zodat er geen vliegbijen meer over blijven om de rest van de kast te voorzien?

  Ha Mark, de AH plukt de bijen uit de lucht en de EH pakt ze op de vliegplank. Dus roosters helpen hiet. Groet, Ben

 • karin

  05-03-2024 om 08:59

  Het is niet enkel het feit dat de AH bijen wegvangt aan de kast. Doordat hij "helikoptert " voor de kasten geraken de bijen in staat van angstverstarring, maw, ze gaan minder en minder de kast verlaten en de aanvoer van nectar en pollen valt quasi stil. Zeker op het einde van de zomer is dit nefast aangezien op dat moment de winterbijen geboren gaan worden. Wanneer er dan tekorten ontstaan, vooral van stuifmeel, krijg je geen langlevende bijen , maar kortlevende met alle gevolgen van dien.
  Eens de AH een kast binnendringt, geeft dat aan dat het volk reeds fel verzwakt is en is het meestal verloren.

 • Hans Bakels

  05-03-2024 om 11:55

  Hoi Ben,
  Misschien een rare vraag, maar ik probeer het toch maar.
  Wij gebruiken broedkamerramen met het darren hoekje verwijderd. Worden ook keurig door de bijen daarvoor gebruikt.
  vraag: als je die ramen uitgebouwd hergebruikt moet je dan opnieuw het hoekje eruit snijden of gaan de bijen dat vanwege de grotere cellen opnieuw voor darrenbroed gebruiken?
  groet
  Hans Bakels

  Ha Hans, kun je gerust laten zitten, de moer belegt het weer met darrenbroed, nadat ze gepoetst zijn de bijen. Groet, Ben

 • marlou van essen

  07-03-2024 om 16:11

  Hoi Ben, Weet jij waarom bijen met zulke lage temperaturen als afgelopen dagen toch vliegen? Mijn bijtjes vliegen en halen stuifmeel maar ik zie regelmatig groepjes bijen dood voor de kast, sommigen zitten soms verkleumd aan de zijkant. De laatste keer waren de dode bijen ook aangevroten, zo te zien door een beestje met nagels, kon ik op de vliegplank zien, muisje misschien, ik zie er regelmatig in het weiland muizen lopen. Verder lijkt het volk goed te functioneren, bezet goed wat ramen. Gevoelsdmatig vind ik het de afgelopen dagen erg koud maar dan zie ik toch bijen op de eerste,. bloeiende Japanse kers vliegen. Grote dank, Marlou

  Ha Marlou, de bijen hebben gezien het groeiende broednest behoefte aan water om het wintervoer aan te spreken en tevens behoefte aan stuifmeel vanwege het open broed. Echter deze klus wordt nog uitgevoerd door de (oude) winterbijen, die vermoeid door de koude wind voor of naast de kast neerstorten, terwijl de temperatuur in de schaduw 8 of 9 graden is. Dit is te koud om nog op te vliegen en deze bijen raken in coma en gaan dood. Helaas, het hoort bij het wisselvallige maartse weer. Groet, Ben

 • Andrea

  07-03-2024 om 22:15

  Als reactie op de eerste reactie van Karin: zodra de werksters beginnen te vliegen moet de selectieve val weg worden gehaald (omdat de koningin het nest dan niet meer verlaat) en overgegaan worden op het opsporen van het secundaire nest d.m.v. wiekpotten. Hierbij kan idd vis gebruikt worden.

 • karin

  11-03-2024 om 16:12

  In de lokpotten wordt geen vis gebruikt maar het mengsel 1/3 suiker, 1/3 witte wijn,1/3 bier, doel is hier niet werksters te vangen, maar ze te merken en dan te volgen en te timen, op zoek naar het primaire of het secundaire nest.
  Het gebruik van eiwitten( vis of iets dergelijks) is voorbehouden voor de selectieve vallen in de zomer, wanneer de werksters jagen aan de kasten op zoek naar eiwitten. Doel is dan wel de werksters weg te vangen en te verdelgen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.