08-08-2018

De bestrijding van de mijten kan beginnen!

Alhoewel er middelen zijn die ook bij hogere temperaturen goed inzetbaar zijn (o.a. producten o.b.v. oxaalzuur) was het wachten toch op een temperatuurdaling. Nu is het zover en kan de bestrijding met Thymovar, Apiguard, Api Life Var en mierenzuur ook gebeuren. In de afgelopen twee weken had ik mooi de gelegenheid om de volle of gedeeltelijk volle honingkamers af te nemen. Morgen de laatste twee honingkamers ophalen en dan is die klus klaar. Het viel me alleszins mee met de zomerhoning, ze hebben de lindehoning goed aangevuld met bos- of bladhoning, tenminste in het oosten van het land. In 't Gooi (omgeving Hilversum) was de kleur van de lindehoning gewoon licht bruin.

Er zijn nog steeds imkers, die denken dat niet verzegelde honing niet geslingerd kan worden. Niets is minder waar, gewoon de stootproef uitvoeren. Geen spetters? Prima honing!

Op de foto zie je het resultaat van een sterk volk na afname van de honingkamers, het uitlaatbord staat er nog op. De kast ernaast staat in de tegengestelde vliegrichting, zodat vervliegen onmogelijk is. Dit volk ging vorig jaar augustus bijna ten onder aan de virussen, maar kwam dankzij een vier- of vijfvoudige behandeling met Hive Clean toch goed de winter door en is inmiddels tot een zeer sterk volk uitgegroeid.

Blijf vooral de mijtenval na het toedienen van het bestrijdingsmiddel monitoren en hou de sterkte van de volken in de gaten. In met name augustus en september verdwijnt het zomervolk volledig en komt er een kleiner wintervolk voor in de plaats. Echter de grootte na het inwinteren en de gezondheid van die bijen bepalen in belangrijke mate de overlevingskansen.   

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • ad van esch

    08-08-2018 om 21:46

    Hoi Ben, Ik heb allemaal spaarkasten, ik gebruik mierenzuur verdampers,
    Dat is 100ml per kast als dat leeg is dan weer voeren, en dan weer 100m.l per kast.
    Dan hebben de bijen totaal 200m.l
    Is dat goed gedaan Ben

  • Ben de blogger

    08-08-2018 om 21:52

    Ad, de mierenzuur dosering hangt af van:
    - 1 of 2 broedkamers
    - de maand van toediening
    - de gemiddelde buitentemperatuur
    - de concentratie van het gebruikte mierenzuur 60, 75 of 80%.
    Veel kansen op vergissingen dus....
    Hoeveel bk's gebruik en wat voor mierenzuur?

  • Huub

    08-08-2018 om 21:59

    Hoi Ben, ik aarzel om nu de hk’s af te nemen van mijn Dadantkasten. Alle bijen moeten dan immers naar de bk. Wordt het niet erg krap daar, vooral als we nog voeren?

  • Henk

    08-08-2018 om 22:04

    Hoi Ben,
    Ik heb de laatste tijd de varroaval gemonitord m.b.v. de schuiflade. Gekke is, ik zie na een week geen enkele mijt, bij alle 5 mijn kasten. Heeft de varroa te lijden gehad onder de hitte van de laatste weken, of weten ze zich schuil te houden?
    Ik zit nu toch echt te twijfelen of bestrijden enig zin heeft. Er moet wel wat zijn om te bestrijden..

  • Ben de blogger

    08-08-2018 om 22:26

    Huub, je ziet het resultaat bij mij. Met dalende temperaturen gaan ze wel weer binnen zitten. Bovendien krimpt de populatie snel in augustus. Maar je kunt eventueel een geslingerde hk onder terug plaatsen. Dan passen ze zeker binnen.

    Henk, ze zijn er echt wel. Bij 2% besmetting op de bijen vind je geen mijten op de schuifla is mijn ervaring.
    Maar bij bestrijding vallen er zo 200 mijten in de 1e week.

  • Ina ter Haar

    08-08-2018 om 23:12

    Hallo Ben.
    Ik blijf de term boshoning niet van toepassing in veel gebieden in Nederland en dus niet de lading dekken. Zelfs wanneer er in geen velden of wegen een bos te bekennen is, kun je bladhoning winnen. Daarom vind ik de term Waldhönig (die in naaldbossen gewonnen wordt) direct vertalen naar boshoning niet van toepassing. Bladhoning is dat wel. Uiteindelijk komt het allemaal door het uitscheiden van te veel aan fructose door luizen. Dus waarom niet gewoon bladhoning?

  • Herman

    08-08-2018 om 23:33

    Hi Ben, ik zal morgen beginnen met Apiguard, maar kan ik tegelijkertijd met inwinteren beginnen, of moet ik de anti-varroa behendeling eerst afronden, dat duurt dus nog een paar weken

  • Anoniem

    08-08-2018 om 23:56

    Hallo Ben
    Ik noem de donkere honing gewoon zomerhoning.

  • Ben de blogger

    09-08-2018 om 08:41

    Herman, je moet zorgen dat je bakje apiguard uit de buurt van het voergat blijft. Begin eerst met voeren en een dag later plaats je de apiguard. De reactie kan per volk verschillend zijn. Gebruik bij apiguard wel een verhoogde rand.

  • iwan

    09-08-2018 om 10:11

    Ben,Ik heb altijd mierenzuur gebruikt en nu heb ik Api life var gebruikt,wat mij opvalt is dat de bijen massaal naar buiten komen en dat op 6 meter afstand de lucht nog te ruiken is.Ze zitten in een enkele broedkamer.Dit is na 2 dagen nog zo.Is dit gebruikelijk?Bij mierenzuur zie ik nooit deze reactie.

  • Henk

    09-08-2018 om 10:28

    Beste Ben,
    Er is veel te doen over de naamgeving van de huidige honing. Al enkele jaren geeft ik deze de naam WOUD-honing, afgeleid van de Duitse benaming. Een plakje BOERNKAAS besmeerd met deze honing is heel bijzonder van smaak. Hiermee gaan we binnenkort deze honing promoten. Wat deden de prijzen in Duitsland voor deze honing ook al weer?

  • Ben de blogger

    09-08-2018 om 10:49

    Iwan, in de verpakking zitten 2 plaatjes. Heb je soms beiden neergelegd? Dat is niet de bedoeling. 1 vd 2 plaatjes verdeeld over 4 stukjes moet je in de 4 hoeken leggen met een extra randje van 3 cm hoog voor de verdamping.

  • Ben de blogger

    09-08-2018 om 12:15

    Henk, bos- of bladhoning zag ik in Frankrijk voor 12 tot 15 euro. Maar pas op zelfs de voorjaarshoning verkopen ze daar voor 9 tot 11 euri. Weliswaar allemaal in 500 grams potten.

  • Robert

    09-08-2018 om 12:35

    Ja eindelijk lagere temperaturen. Gisteren behandeling met Thymovar gestart. Na 1 dag zie al mijten vallen. mijn zomerhoning is ook veel donkerder dan normaal. Dit hebben hier in Westvllaanderen nog niet veel gezien.

  • Anja Keurentjes

    09-08-2018 om 14:21

    Hoi Ben, kan ik morgen ook starten met de varroa bestrijding? In de Achterhoek zondag en maandag weer tegen de 30 graden. De kasten staan inmiddels bij schoonzus en verhuizen over 6/7 weken naar de Slangenburg.

    Dan staan de volken vlakbij mij, maar dat terzijde. Met 27 en 28 graden in de voorspelling kun je gerust starten met de bestrijding. 30 of meer is te hoog. Groet, Ben

  • iwan

    09-08-2018 om 15:31

    Ben, Ik heb 1 plaatje in vieren verdeeldt en op de hoeken gelegd met een extra randje van anderhalve centimeter gelegd.


    Iwan, dat heb ik dus ook gedaan, zonder heftige reactie van de bijen. Het stinkt overigens wel, maar dat geldt ook voor bv Thymovar.

  • Hans

    11-08-2018 om 08:32

    Ik wil de gevulde honingramen als wintervoer aan de bijen laten. Kan ik dan de bijen gewoon met hiveclean behandelen, terwijl de honingbakken er op blijven zitten?

  • Ben de blogger

    11-08-2018 om 08:39

    Hans, meestal zijn de honingkamerramen met verzegeld voer slecht bezet met bijen, die zitten met name op en rond het broednest.
    Ik zou de HK's even kiepen en met één hand vasthouden en vervolgens met je andere hand de Hive Clean druppelen in de BK. Hive Clean doet zijn werk alleen als het in de haren van de bijen blijft zitten.

  • karin

    12-08-2018 om 07:56

    Hoi Ben,
    je gaf als dosis Hive Clean 15ml voor een Mini plus op 2 hoogseltjes. Ik heb er een paar op 4 hoogsels staan, verdubbelen dan? of is dat teveel? groetjes

  • Ben de blogger

    12-08-2018 om 10:32

    Karin, ik zou gewoon die 15 ml aanhouden, je kunt dan de bovenste rand/hoogsel afnemen (honing/wintervoer) en dan in het tweede bakje op de straatjes druppelen. Groetjes

  • Lineke

    17-08-2018 om 18:01

    Ik heb een groot volk die 2 broedkamers bezet en daarboven nog een honingkamer (ik laat mijn bijen altijd op eigen honing overwinteren; neem alleen datgene af wat 'over' is). Omdat 1 plaatje Apilife Var voor 1 broedkamer bedoeld is heb ik onder de honingkamer 2 plaatjes Apilife Var verspreid over de bovenste broedkamer. Het gaat toch immers om de concentratie; ik dacht 2x zo grote ruimte 2x zo grote dosis. En dus onder de honingkamer. Er zit in de bovenste broedkamer ook nog een dikke rand honing, dus volgens mij nog afstand genoeg tot het broed. Morgen ga ik checken of er geen dode larven op de lade liggen. Maar denk jij dat ik het goed gedaan heb?

  • Ben de blogger

    17-08-2018 om 20:15

    Lineke, ik heb nergens gelezen dat de dosering bij 2 bk's verdubbeld moet worden. Mochten je bijen buiten aan de vliegopening hangen dan kunnen ze de thymoldamp niet goed aan en moet je de helft weer wegnemen. Groet, Ben

  • Lineke

    17-08-2018 om 20:19

    Dank Ben voor je snelle reactie! Ik merk niets aan de bijen. Ze zitten gewoon binnen en ik zie ze geen larven of Apilife Var naar buiten slepen. Wel is de geur van de Apilife Var al op afstand te ruiken... toch nog maar even aankijken?

  • Ben de blogger

    17-08-2018 om 20:40

    Lineke, ik las wel dat ze voor Noord Europa (Scandinavië?) adviseren om een dubbele dosis te geven en dan na 2 weken nogmaals. Dus 2x dubbel ipv 3 x enkel.
    Zo lang de bijen niet naar buiten vluchten schijnt het ok te zijn. Groet Ben

  • Lineke

    17-08-2018 om 21:20

    Hoi Ben, ik maakte me toch zorgen dus heb op de lade gekeken; naast een heleboel mijten lagen er ook allemaal antennes van bijen! Het gaf me geen goed gevoel, dus ik heb toen toch de helft van de Apilife Var eraf gehaald. En na een tijdje kijken zag ik ze toch wel degelijk poppen / larven naar buiten slepen. Ms dat het in Noord-Europa wel een dubbele dosis kan omdat daar de temperatuur lager ligt?

    En dan nog een vraag; ik lees soms dat het 4 weken lange elke week een nieuwe dosis, jij geeft aan 3x en ik lees ook dat 15 dagen voldoende moet zijn, omdat dan al het gesloten broed is uitgelopen. Hoe vaak en om de hoeveel dagen moet ik er nu nog 1 (!) plaatje op leggen?

  • Ben de blogger

    17-08-2018 om 22:56

    Lineke, in jouw geval zou ik het laten bij deze ene behandeling. Het open broed is dood gegaan en wordt nu geruimd. Laat het volk maar ruimen en een nieuw broednest opbouwen.
    Het advies van de producent is 3x 1 plaatje per week, waarbij ze de 3e behandeling noodzakelijk noemen. Ik kan me daar iets bij voorstellen want soms zijn de stukjes na 4 a 5 dagen al verdwenen. Daardoor mis je een deel vd mijten in het broed. Groet Ben


  • Lineke

    18-08-2018 om 08:11

    En de mijten dan die nu in het gesloten broed zitten? Of bedoel je dat ik al te veel schade veroorzaakt heb, dus daarom niet meer moet behandelen?

    Lineke, de antennes komen uit het gesloten broed. Ze hebben al veel gesloten broed open geknaagd en geruimd. Ik zou de stress verder beperken door niet meer te behandelen. Je hebt de mijtenpopulatie nu al een flinke dreun gegeven. Laat het broednest zich maar herstellen. In december kun je nog een keertje oxalen. Groet, Ben

  • Lineke

    18-08-2018 om 10:12

    Ok ik zal ze verder met rust laten. Wat vreselijk! Ik ben zo dankbaar voor je adviezen. Het imkervak maakt me zo onzeker. Ik doe altijd alles uit de beste bedoelingen, maar soms pakt het niet goed uit zoals nu. Wel veel van geleerd; voortaan gewoon 3x 1 plaatje. En natuurlijk van de winter oxalen. Ik blijf je berichten volgen. Ik hou me vast aan het feit dat ik in 6 jaar tijd nog nooit een volk verloren ben.

  • Ben de blogger

    18-08-2018 om 13:13

    Lineke, dit volk herstelt zich ook nog wel. Het is pas augustus en het weer is gunstig voor de stuifmeeldracht. Groet, Ben

  • Lineke

    18-08-2018 om 21:26

    Dank voor je geruststellende woorden. Ik zag ze vandaag inderdaad volop met stuifmeel binnen komen en ik heb ze verwend met de zegeltjeshoning die ik over had van het slingeren. Ze smullen ervan!

  • Ben de blogger

    20-08-2018 om 21:02

    Catherine, Apiguard ruikt inderdaad veel minder dan Thymovar of Apilife Var. Maar je ziet het op de schuifla, het werkt. De mijten blijven nog wel 3 tot 4 weken extra veel vallen.

  • Catherine

    21-08-2018 om 19:39

    Ik heb nu 3 dagen geleden 2e bakje apiguard gegeven maar ruik veel minder een thijmlucht. Is dit normaal? Nog wel flinke varroaval (meer dan 200/dag) dus ben blij dat ik behandeling gestart heb.

    Catherine, je hebt wel een hele zware mijtenbesmetting. Dus de behandeling is zeker nodig. Gisteren ook tijdens de cursus Apiguard geplaatst, maar eveneens weinig geur waargenomen.
    Misschien temperatuurverschil? Gisteren was het tamelijk koel. Groet, Ben

  • Margje

    04-08-2019 om 07:43

    Hoi Ben, ik laat voor de winter een honingkamer met honing boven de broedkamer staan. Waar kan ik nu het beste een bakje apiguard neerzetten? Tussen broedkamer en honingkamer (met een rand voor de ruimte)?

    Margje, waarom haal je niet tijdelijk de 6 middelste ramen honing eruit en plaats je het bakje apiguard? Na de tweemalige behandeling hang je de volle honingramen weer terug en klaar is kees. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.