22-04-2016

De Beuk

De Beuk

Gistermiddag stond ik onder een beukenboom te genieten van de bijna strak blauwe lucht boven me, ik verwachtte alleen vogelgeluiden, maar de boom waar ik onder stond zoemde van de insecten. Al snel zag ik dat aan de zonkant tientallen honingbijen stuifmeel aan het verzamelen waren op de pluizig uitziende bolletjes met stuifmeeldraden. De ernaast staande eik gaat over 1 tot 2 weken bloeien, ook hier vliegen de bijen goed op. Het stuifmeel is licht bruin (ik hoop dat dit correct is, want ik ben kleurenblind ;-).

De natuur heeft nu heel veel te bieden, de paardenbloem bloeit volop en geeft veel stuifmeel, echter de nectargift heeft hogere temperaturen nodig. De inheemse vogelkers bloeit ook en uiteraard alle klein en groot fruitsoorten, behalve de appel. De stuifmeelvoorraad in de ramen is op dit moment enorm groot, de honingvoorraad is beperkt. Maar ondanks een verbruik van ongeveer 4 kg voer per maand zullen de bijen de komende koude week wel weten te overbruggen met grotendeels gevulde kantramen. 

Zodra de bijen de komende weken op waterbronnen, zoals vijvers e.d., gaan fourageren, weet je dat er te weinig verse nectar binnenkomt en dat ze hun reserve voorraden aanspreken. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank Moens

    22-04-2016 om 12:05

    Nooit gemerkt dat ze ook op beuk vliegen. Ook nooit op gelet, want je verwacht het niet bij deze windbestuiver.

    In een oude Bijenhouden (online archief) staat: Eik, stuifmeel groenachtig geel;

  • Wim Mulder

    22-04-2016 om 13:06

    Het viel mij ook op dat er weinig nectar wordt gehaald. heeft dat ook te maken met de koude wind waardoor ze niet ver uitvliegen?

  • Freek Furstner

    22-04-2016 om 15:45

    Koud weer, weinig nectar: verdient het aanbeveling wat bij te voeren (1:1)?; sommigen in mijn omgeving hebben permanent kristal suiker op de dekplank liggen. Wanneer is er sprake van (afgeraden) drijfvoeren?.
    Lees met plezier uw blog. !

  • Ben de Blogger

    22-04-2016 om 17:12

    Vandaag en gisteren waren (hier) goede haaldagen met veel nectar. De komende 4 dagen is het huilen met de pet op ;-). Maar drijfvoeren (1:1) of suikerkristallen voeren is een slechte zaak voor de bijen. Met suikerwater stimuleer je op onnatuurlijke wijze de eilegproductie van de K terwijl er geen stuifmeel binnenkomt. Voor kristalsuiker moeten ze water halen en daar is het de komende dagen ook te koud voor. Dus niets doen is beter, gewoon iedere controle checken op voervoorraad in kantramen en zijn die leeg, leg dan een pak apifonda onder het volk.

  • Xander

    22-04-2016 om 18:32

    Mijn bijen staan in een bos met beuken en eiken. Ik wist ook niet dat de bijen daar op vliegen, maar dit maakt mijn stand nóg beter dan ik al dacht dat het was.
    Ik baal wel van de temperatuur, doordeweeks kan ik niet in de kasten kijken en de weekenden zijn steeds te koud. Hopelijk volgende week beter...

  • Wim Lansdaal

    22-04-2016 om 22:50

    Nieuwsgierig ben ik geworden naar je locatie want al je observaties lopen ver voor bij hetgeen ik zie hier vlak bij de Noord-Hollandse kust. Het blijft me wel boeien dus bedankt!

  • Angelique

    23-04-2016 om 00:22

    Ja Wim, ik heb hetzelfde, het oosten van het land loopt wat voor op het westen, hier is mijn perenboom net in bloei gegaan vorige week, terwijl de week daarvoor er nog alleen knoppen in stonden. Ben zit oostelijker en daar is het altijd net wat warmer!

  • Ben de Blogger

    23-04-2016 om 10:52

    Meestal ben ik er ook vroeg bij, want de eerste kiekjes zijn de leukste. Toen ik foto's maakte van de pruim, kers en perenboon waren dat ook echt de eerste bloemen, die open kwamen.
    Maar de Achterhoek (omgeving Doetinchem/Zelhem) is vaak wel warmer, maar in de winter ook kouder. Minder invloed van de zee, beetje meer landklimaat.

  • Anoniem

    31-12-2016 om 12:35

    leuke observatie! Ik vind het wel jammer om in de reacties te lezen dat er nog steeds mensen zijn die liever suiker/apifonda voeren dan het product wat bijen zelf maken: hun eigen voedzame honing vol vitamines, mineralen, enzymen en essentiële olieen. Dit zal het bijenvolk sterk en gezond houden in tegenstelling tot de kristalsuiker.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.