09-11-2018

De BLOG-enquete uitslag en enige innovaties

Enige weken geleden hebben we jullie mening gevraagd over het BLOG en de onderwerpen, die daar aan de orde komen. We waren blij verrast met de honderden positieve reacties. We hebben de resultaten in dit document op een rijtje gezet. 

Daarnaast wil ik graag een paar imkerartikelen met jullie delen, die ik gisteren via DHL ontvangen heb. Er zijn niet zo veel innovaties in de imkerwereld, daarom vind ik het leuk als er weer iets nieuws op de markt verschijnt. Bij het imkeren in een ongedeelde broedruimte (Dadantkast, Combiramen, Duhoka, Golzkast, TBH etc), dus met een enkele broedbak, wordt in het voorjaar het broednest 'kleiner gemaakt'. Er zitten dan maar vaak 5, 6 of 7 ramen in een BK. De ruimte wordt dan afgesloten met een scheidingsbord. Nieuw is dat deze ook in een warmteisolerende uitvoering te koop is (zie onderstaande foto's). Overigens ben ik benieuwd of de bijen de plaat gaan propoliseren of afknagen ;-).

Daarnaast zitten sommige imkers, die minder bedeeld zijn met spierballen of een slechte rug hebben,  vaak te worstelen met die zware honingbakken. Ook daar is bij de Dadantkast iets op gevonden, namelijk 2 halve HK's tegen elkaar, zodat ze toch een geheel vormen voor de bijen en precies passen op een BK. Daarmee weegt zo'n bak maximaal 8 kg, hetgeen voor de meesten onder ons weer goed te doen is! Op de foto zijn de 2 halve HK's tijdelijk geparkeerd op mijn stoomwassmelter. Die klus zit er ook weer op voor deze winter. 

 

Klikken op de foto's voor een vergroting

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Nol van Burik

  09-11-2018 om 16:39

  Kan dat ook bij een spaarkast in twee delen.


  Nol, kan wel, maar dan zul je ze zelf moeten timmeren. Groet, Ben

 • Henri Nijkamp

  09-11-2018 om 17:05

  Dit is een mooie oplossing voor een luxe probleem (een zware honingbak).maar je kunt je de vragen al voorstellen Ben, is dit ook voor mijn type kast te verkrijgen?
  Ik ben bv in bezit van segeberger kasten.
  Deze uitvoering heb ik nog niet gezien, wie wel?
  Ik zou het zeker uitproberen.

 • hero

  09-11-2018 om 19:30

  werk met 15 en 16 raams spaarkastramen in warmbouw met daarboven 2 gescheiden honingkamers van 7 ramen, als de buckfasten steeds sterker worden dan krijgen ze nogmaals 2 gescheiden honingkamers, werkt veel beter dan 2 of 3 broedkamers!!!!!!!!!! imkers wees creatief!!!!!!!!!! de oude spaarkast is achterhaalt!!!!!!!! groet hero.

 • Gerard te Brake

  09-11-2018 om 19:35

  ergonomisch gezien zitten de inkeping verkeerd ,je kunt niet met rechte rug tillen bij spaarkasten heb ik dit opgelost door aan de zijkanten handgrepen te monteren.


  Gerard, eens. Maar aangezien de Dadantkast vierkant is, kun je de BK ook in warmbouw plaatsen en de HK in koudbouw.

  Dat zorgt er tevens voor dat je bij de controles van de BK de ramen zonder 'het draaien van de rug' uit kan nemen. Groet, Ben

 • Frank27

  09-11-2018 om 20:25

  Ben, ik was te laat voor de enquête, maar veel waardering voor jouw goede en leerzame video's. Gewoon doorgaan zo. Leuk om te zien hoe jij het doet, vaak ook wel weer verrassend en vernieuwend en soms is een beetje herhaling van wat je eigenlijk ook al wist, heel nuttig ☺.

 • Anoniem

  09-11-2018 om 23:39

  De gedeelde honingkamer is geen innovatie, die wordt al een paar jaar gebruikt bij de natuurbouwkast van Wim van Grasstek. Je kunt het ook gewoon een vrouwvriendelijke honingkamers noemen.


  A.F., de door mij gekochte halve Dadant HK's zijn ook al enige jaren te koop in Duitsland. Groet, Ben

 • Robert

  10-11-2018 om 08:59

  Ik werk al een tijdje met halve hk. voor simplex. De hk. is dus half zo hoog als normaal. Scheelt een stuk in gewicht.


  Robert, ik bedoel een halve kamer waarin slechts 5 HK-ramen passen. Dus met twee van die halve bakken heb je de honingbak die jij gebruikt. Groet, Ben

 • Anoniem

  10-11-2018 om 11:06

  Fijn dat ik ook weer mag meelezen, gemotiveerd worden en mee genieten van dit blog.

 • Henk Schram

  10-11-2018 om 12:03

  Verticaal gedeelde honingbakken zijn in Duitsland voor vrijwel elk type houten kast verkrijgbaar. Voor zover mij bekend hier niet voor onze Spaarkast. Daarom zelf gebouwd met wandjes van 9 mm. en blijft er een binnenmaat van 192 mm over; net genoeg voor 5 ramen op 38 mm. Wanneer de wanden dikker zijn moet je terug naar 35 mm.
  Overigens kun je deze kastjes ook goed gebruiken als bevruchtingskastje of jonge volkjes op 2 zulke bakjes laten overwinteren.

  Henk, je zou er nog voor kunnen kiezen om uitsluitend de aansluitende tussenwanden van 6 mm hout te maken. Hiermee kan de buitenkant weer 3 mm dikker worden.

  Blijkbaar wordt de Nederlandse spaarkast niet verder door ontwikkeld, hetgeen in Duitsland met de andere kasten wel gebeurt. Jammer is dat, want ik kan diverse verbeterpunten noemen. Groet, Ben

 • Anoniem

  13-11-2018 om 11:20

  De platen die warmte isoleren worden inderdaad aangevreten door de bijen.
  Ik heb een Golzkast en er liggen warmte isoleren platen bovenop ( dus onder de deksel). De plastic platen die ik er normaal op heb liggen om te kunnen kjiken wat de bijen doen, moeten eruit in de winter omdat de dikke platen: "Dampfplatten" zijn. Zij nemen dus het vocht dat ontstaat in de kast op.de bijen hebben die platen bij mij al aangevreten en ik ben benieuwd of de platen deze winter doorstaan :-)


  M., In Dadant kasten zitten dezelfde isolatieplaten in de dekplanken. ik gebruik ze uitsluitend voor de warmte-isolatie, want ik laat de plastic folie er gewoon onder liggen, zodat ik de bijen ook in de winter kan zien en controleren op bezetting. Groet, Ben

 • Anoniem

  18-11-2018 om 09:44

  De folie voorkomt ook dat de isolatie nat wordt door condens en daardoor minder isoleert.

 • Ben de blogger

  18-11-2018 om 12:14

  Natte isolatieplaten zijn desastreus voor de bijen. Ze vormen een koudebrug en trekken zodoende nog meer vocht aan. Dus altijd folie aanbrengen onder de isolatieplaten.

 • Louis

  01-01-2019 om 09:26

  ik werk met simplex 11r en heb hier ook wat 5 ramers voor in 18mm ... 2 rompjes van deze passen perfect op een broedkamer, de 2 x 18 zijwand vervangt het middelste raam ... voor het vervoer van honingramen worden plastiek bakken gebruikt waar 8 r in gaan

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.