25-02-2022

De bodems van de bijenkasten verschonen?

Eind februari zijn we aan het eind van de meteorologische winter gekomen. In maart wordt er op de dagen met zonnig weer volop gevlogen en komt er weer stuifmeel binnen. Half maart staan de wilgen in bloei en komt de voorjaarsgroei van de volken echt op gang.

Het is goed om nu de bodems te controleren op mul en dode bijen. Hier op de thuisstand waren de meeste bodems volledig schoon. Toch is een check geen overbodige luxe, want er kan sprake zijn van vieze natte mul met daarin verkleefde bijen. De sterkste volken en de volken met de beste hygiene zullen meestal al schoon zijn.

Ook kun je gelijk de lege onderbak (mits in gebruik) wegnemen en de ramen zonodig later in april vervangen door kunstraat. In maart hebben ze die ruimte zeker nog niet nodig. Bij het eenbaksimkeren zoals in dadantkasten of éénBK-spaarkasten hoef je alleen de bodem te checken. 

Soms zie je in de onderbak nog wat bijen zitten op de middelste ramen, in de meeste gevallen zit hier geen broed in en betreft het slechts een paar honderd bijen. Deze kun je met zonnig weer voor de kast afkloppen, de bijen vliegen direct terug. Wel broed? Dan kun je de bak beter terugzetten en later bij de voorjaarscontrole de oude ramen vervangen door kunstraat. 

Nu blijven de kasten dus dicht aan de bovenkant. Je checkt alleen de bodem en de eventueel in gebruik zijnde onderbak. Een schone bodem kan ook een teken van goede hygienische eigenschappen zijn of gewoon een uitstekende gezondheid. 

De muizen zijn ook weer uit hun winterrust, de muizenroosters kunnen dus weggehaald worden. Vaak gaat er veel kostbaar stuifmeel verloren wanneer ze  vergeten worden.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Gerhard

  25-02-2022 om 18:04

  Ha Ben,
  Ik wil morgen de bodems verschonen en de onder bakken weghalen,
  kan ik ook gelijk halve broedkamers er onder plaatsen dan hoef ik over 14dagen
  de bijen niet nogmaals te storen.
  Gr. Gerhard.

  Ha Gerhard, dat kun je doen, maar de komende maand doen de bijen er helemaal niets mee. Indien je dit wil doen - het is niet echt nodig - kun je het ook doen tijdens de voorjaarscontrole. Groet, Ben

 • Frauke

  25-02-2022 om 19:30

  Sinds het verleden jaar heb ik een Topkast. En reeds een tijdje vraag ik me af hoe de bodem daar te verschonen.....Graag je advies.
  Groeten, Frauke

  Ha Frauke, ik heb de bodems van mijn TBH's en Topkasten nog nooit schoon gemaakt. Dat laat ik de bijen zelf doen. Door de dichte bodem is het ter plaatse van de bijen droger. Technisch gezien kun je bij de Topkast de clips los maken en de bak optillen. Maar ik zou het zeker niet doen. Groet, Ben

 • Marianne

  26-02-2022 om 08:58

  Hoi Ben, in mijn Dadant kasten heb ik een aantal ramen die erg donker zijn en die ik eruit zou willen halen. Wanneer is het beste moment om dit te doen?

  Ha Marianne, pas je het krap zetten (einengen) toe bij de voorjaarscontrole? Op dat moment kun je oude lege ramen wegnemen en oude nog gevulde voerramen aan de buitenkant van het sluitbord plaatsen. Die worden dan de komende maanden ook wel leeg gehaald. Je moet pas kunstraat introduceren als bijen in de 1e hk aan het werk zijn. Groet, Ben

 • Leo VLeugels

  26-02-2022 om 09:57

  dag Ben, ik heb verschillende soorten kasten (dadant) staan; zelfgemaakte, gekochte, gekregen,... wat wil zeggen dat er verschillende bodems zijn. hoe pak ik dat aan om niet te veel te storen ? ik woon midden frankrijk (nievre) de temperaturen zijn hier momenteel zacht. morgen zal het zo'n 14° worden.
  de kasten staan in een stal en zijn pal op het zuiden gericht. vroeg zon dus; de kasten die niet n de stal staan hebben smorgens zon maar na de middag staan ze min of meer onder beschutting van hoge bomen.

  Ha Leo, in jouw geval zou ik proberen om de broedkamers vanaf de achterkant te kiepen van de bodems (mits de bodems vlak staan) zodat je kunt kijken of er veel dode bijen liggen. Waarschijnlijk zijn de meeste bodems al schoon want bij jou hebben ze vast al vaker kunnen vliegen dan hier in NL. Groet, Ben

 • R.O. Visser

  26-02-2022 om 10:25

  Dag Ben,

  Op de cursus is mij geleerd even de brander over de bodems en gebruikte broedkamer te halen om ziektekiemen te doden. Jij doet dat niet. Is dat overbodig?
  Groet, Olivier

  Ha Olivier, zo lang er geen sprake is van dode volken, is dat volstrekt overbodig. Er leven wel 8000 micro-organismen in een volk, die allemaal maken deel uit van deze biotoop. In ieder bijenvolk zitten schimmels, bacteriën en virussen. Bij een goede weerstand doen deze geen kwaad, ze horen erbij net als de bacteriën in ons darmstelsel. Groet, Ben

 • Frank

  26-02-2022 om 10:52

  Hoi Ben,

  Vandaag bodems schoongemaakt en van 1 volk onderste BK weggehaald. Alle 3 de volken zien er goed uit. Minimaal 6 straatjes met bijen. Fijn als het er uit ziet zoals jij het beschrijft Ben. Van de 2 volken op 1 BK vond ik de voedselvoorraad niet geweldig. Ze bewegen nu snel naar achter. Spannend of en wanneer ik suikerdeeg moet gaan geven. Liefste laat ik ze met rust. Maar ik neem aan dat je beter te vroeg dan te laat kunt bijvoeren? Is 11 graden in de middag al voldoende voor de bijen om iets te vinden? Of is het met name dan stuifmeel?
  Groeten, Frank

  Ha Frank, ze vinden zolang de wilg niet bloeit slechts stuifmeel. Dus bij twijfel gewoon suikerdeeg erop of nog beter voer verplaatsen van zware naar lichtere kasten. Groet, Ben

 • Mirjam

  27-02-2022 om 14:04

  Dag Ben, wij hebben de onderste BK weggehaald en daar zit veel voer en stuifmeel in en ook behoorlijk wat schimmel. Het voelt niet goed om voer weg te doen. De bovenste BK was nog zwaar dus ze komen niets tekort. Wat moeten we doen met de volle ramen?

  Ha Mirjam, de ramen met verzegeld wintervoer en bijenbrood kun je goed bewaren in een afgesloten bijenkast. Je kunt ze in mei weer inzetten bij een broedaflegger of kunstzwerm. Mocht je ze langer willen bewaren dan kun je ze beter invriezen. Groet, Ben

 • Henk

  27-02-2022 om 16:19

  Hoi Ben, als ik bij de controle de hoeveelheid bijen in een kast , bv 4 ramen, tot wanneer kan ik nog kasten verenigingen. Dus gewoon 2 BK op elkaar plaatsen, met of zonder krant?
  Vr Gr en alvast bedankt !

  Ha Henk, dat verenigen kun je de hele maand maart nog doen. Bij gelijk ras gewoon zonder krant op elkaar zetten. Groet, Ben

 • Bert

  27-02-2022 om 23:10

  Hallo Ben, ik heb een tweetal kasten op 12 raampjes mini plus zitten. Beide Jin overwinteringskasten. Deze wil ik nu omzetten naar dadant us 6-raams. Hoe zou jij dat aanpakken? Mijn idee is om er een zes raams dadant kast er boven te plaatsen. Mogelijk met één of twee sluit borden en dus 4 ramen dadant broedkamer. Alles natuurlijk pas wat later in de tijd, maar het gaat mij ook om de voorbereiding. Of kan ik beter omdraaien dat ze naar beneden laten uitbouwen? Ik hoor graag je advies. Dank je.

  Ha Bert, boven de blogberichten staat een zoekveld. Via het woord miniplus vind je allerlei soorten omzettingen van en naar miniplus en andere kasttypen. De volgende staat er ook tussen voor jou:
  https://www.bijenhouders.nl/blog/miniplus-volken-omzetten-naar-andere-raamtypen
  Groet, Ben

 • angelique

  01-03-2022 om 12:10

  hoi Ben, vanmorgen vroeg wilde ik de onderste bk 's van mijn 3 volken weg halen en de bodems verschonen, tot mijn verbazing zijn de dames met honderden al in de onderste bk aanwezig en heb de kasten maar weer snel gesloten. ik ben dus duidelijk te laat om de ramen te schonen... dat had ik dus niet verwacht. Heb de dames verstoord ...
  Had dit wel in mijn schema i.v.m. een geplande loopvakantie richting Santiago de Compostela a.s. begin april voor 3 weken, mijn gedachte was dat ik de bk's eronder te zetten zodat de volken zich op schone ramen (deels uitgebouwde ramen) naar beneden kon ontwikkelen en lekker konden bouwen..... gaarne je advies groet angelique

  Ha Angelique, ik zou de bovenste bk er toch even naast zetten om te kijken of het inderdaad beperkt is tot honderden bijen in de onderbak. Lift even het middenste raam, zie je dan alleen bijen op het bovenste deel van het raam zonder broed, dan kun je ze zo voor de kast afkloppen nadat je de bovenste BK weer terug gezet hebt.
  Zie je wel broed dan kun je eventueel de buitenste oude ramen zonder broed nu of later vervangen door kunstraat. Groet, Ben

 • mark

  02-03-2022 om 12:18

  Hoi Ben, begrijp ik het goed dat je alleen de onderbak eraf haalt om daar nieuwe kunstraat in te doen? Wat als de raat nog goed is, en het wintervoer is eruit. Waarom dan niet gewoon laten zitten? Dank

  Ha Mark, in augustus hadden ze mogelijk die onderbak nog nodig, maar nu niet meer. De onderbak is dus nu overbodig. Meestal zitten er oude deels beschimmelde raten in, maar als er bij jou nog goede raten inzitten dan kun je er ook voor kiezen om ze te laten zitten. Groet, Ben

 • mark

  02-03-2022 om 13:33

  Dank je Ben!

 • Marila

  02-03-2022 om 14:04

  Hallo Ben, hier zijn alle (4 ) volken de winter goed doorgekomen. Vanmorgen de bodems van twee volken op 1 BK schoongemaakt. Ziet er goed uit!

  Over de volken op 2 BK heb ik een vraag: veel bijen zitten in de onderste bk. Zou het kunnen dat het volk in de onderste EN bovenste bk zit? In de bovenste bk zitten nog volle voerramen. Volgens mij zitten de meeste bijen in de onderste bk. Hoe ga ik hier mee om?

  Alvast bedankt voor je reactie. Altijd nog veel te leren….
  Vriendelijke groet.

  Ha Marila, tja het blijft vaak lastig die dubbele bk's. De kans is groot dat de volken inderdaad deels in de bovenste BK zitten. Maar de vraag is: hebben ze daar ook al broed?

  Ik zou op de eerste mooie dag proberen al het broed in 1 BK te krijgen en dan die BK met al die voerramen onder te plaatsen. Ze willen namelijk straks de honing boven het broednest opslaan, dus als het broednest in de bovenste BK zit, kun je daar een hk met moerrooster op plaatsen.

  Later kun je misschien een deel van de overtollige voerramen gebruiken in een kunstzwerm. Groet, Ben

 • Erik

  02-03-2022 om 20:31

  Hoi Ben, ik heb bij een volk de afgelopen weken tijdens vliegmomenten verschillende keren darren in en uit zien gaan. Het is tot nu toe een sterk volk geweest en er was kort geleden een broednestje, weet niet hoe het nu is. Bij het wegnemen van de onderste bak waren wel wat groepjes cellen met bijenbrood wit beschimmeld, een sluitblok had ook een witte waas. Ik heb ook een zwak volkje met 2 straatjes al op een sterk volk staan met een snelgrove-bord ertussen, klaar om de rugzakmethode straks toe te passen. Ik heb een paar vragen: wat kan er aan de hand zijn met het volk met darren? Zijn de ramen met gedeeltelijk beschimmeld bijenbrood nog te gebruiken? Als ik moet verenigen, hoe kan ik dat het beste doen met het probleemvolk in een Segeberger en het zwakke volkje in een houten BK en wanneer?

  Ha Erik, de kans is groot dat je moer darrebroedig geworden is (sperma is op). Die grijze waas op verzegeld voer of bijenbrood is geen probleem. Een paar cellen met witte schimmel ook niet.
  Voor het verenigen van beide volken moet je wel eerst die darrebroedige moer verwijderen. In dit soort gevallen zou ik morgenmiddag in de volle zon dat volk met die darren toch snel controleren.
  Het eerste raam met broed controleren is voldoende om darrenbroedigheid vast te stellen. In dat geval moer eruit en bk met reservevolkje er direct opzetten. Groet, Ben

 • Erik

  02-03-2022 om 23:10

  hoi Ben, erg bedankt voor je reactie, Is er een alternatief voor het geval ik de moer niet kan vinden (ongemerkt na een stille moerwisseling afgelopen zomer)? Zou ik het reservevolkje op de plek van het probleemvolk kunnen zetten en het probleemvolk vlakbij afslaan? Een extra complicatie is dat het reservevolkje in een houten BK zit, het probleemvolk in een Segeberger BK. Groet, Erik

  Ha Erik, mocht je de moer niet kunnen vinden, dan zou ik het reservevolkje overhangen naar een lege segeberger BK en deze met een moerrooster eronder op het volk met de darren plaatsen. Dan krijgt het zwakke volk versterking plus warmte van beneden en dan kan dit volkje zich beter ontwikkelen. Ondertussen koop jij tijd en kun je rustig over 3 of 4 weken de moer onder opzoeken. Kans is ook aanwezig dat de bijen de moer onderin om zeep helpen, vanwege de moer boven of massaal de bovenste bk bevolken.
  Aktie 1: het vaststellen van de darrenbroedigheid van de moer. Afslaan zou ik dus niet doen in maart. Het is gewoon nog te koud. Groet, Ben

 • PimS

  03-03-2022 om 15:29

  Hallo Ben.
  Geen vraag maar een constatering:
  Vanmorgen bij minus 1 graad geprobeerd de onderste broedkamers weg te halen. Echter zelfs bij deze lage temperaturen zitten de bijen niet op een compacte tros. Ze lopen door beide bakken. Segeberger kunststof. Volgens mij isoleren dergelijke kasten zodanig dat bijen met deze zachte winters niet op een winter tros gaan zitten. Ik haal de bakken wel bij de voorjaarscontrole af. Iets wat ik eigenlijk altijd al deed.

  Ha Pim, je kunt ook - mits er geen broed in de onderbak zit - de bijen met zonnig weer voor de kast afkloppen. Ik ben benieuwd of er tijdens de voorjaarscontrole veel stuifmeel in de onderbak zit. Dat verlies je dan. Vandaar de suggestie om eind februari onderbak weg te nemen. Groet, Ben

 • Christel

  04-03-2022 om 13:53

  Ben,
  Ik heb een vraag compleet off topic.
  Ik verhuis naar Spaanse provincie waar overgrote deel met Langstroth kasten 42x20 werkt.

  Ik heb 4BK, 5HK, een horizonale topkast, een 5-ramer, alles op basis van spaarkast.
  Wat is wijsheid?
  Al mijn spullen meenemen (zonder bijen

  Ha Christel, hier boven lijkt een deel van je bericht weggevallen te zijn, maar ik heb het wel volledig kunnen lezen.
  Langstroth ramen zijn de meest gebruikte ramen wereldwijd. Dadant is hiervan afgeleid. Dadantramen zijn even lang, maar wel dieper.
  Je kunt dus op 1 bk gaan imkeren.

  De afweging is natuurlijk hoe je zelf verder wil. Een volk daar kopen op Langstroth lijkt me de snelste start. En het voordeel van lokaal bestellen van bijenkasten, ramen en kunstraat lijkt me handiger dan steeds veel kosten aan DHL betalen.

  Maar het vraagt wel een grote investering om alles nieuw te moeten kopen. Veel plezier daar en laat iets van je horen. Het blog werkt ook in Spanje ;-). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.