06-03-2018

De boswilg bloeit

In Doetinchem is het zover. De boswilg bloeit al, gezien deze foto, die ik ontving van imkercollega Rutger. Alhoewel deze groep wilgen ieder jaar uitzonderlijk vroeg is, komt het voorjaar toch in zicht. De landelijke verschillen zijn echter groot, het kan nog wel 3 tot 4 weken duren voordat de wilgen in het noorden bloeien. Bij onze zuiderburen bloeien er mogelijk al meer wilgen. De bijenvolken zullen dit voorjaar later tot ontwikkeling komen. Ieder voorjaar is de verhouding tussen de broedverzorgende bijen en het aantal te verzorgen broedcellen al scheef. Echter de late vorst begin maart heeft voor een broedstop gezorgd. De koningin kon vanwege de zeer compacte tros geen kant op en is dus nagenoeg gestopt met eitjes leggen. Inmiddels is het weer beter en zullen er de afgelopen dagen weer aardig wat eitjes gelegd zijn. Vanaf 25 maart zullen er dus weer volop jonge bijen geboren worden. In april zullen de volken weer gaan groeien, de nieuwe generatie bijen neemt het stokje over van de winterbijen. Tot die tijd moeten we zorgen voor een goede warmteisolatie op de dekplank/folie en de schuifladen dienen geplaatst te zijn. Laat het broednest vooral met rust en geniet de komende weken van de binnenkomende kleuren stuifmeel. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bénédicte

    06-03-2018 om 19:44

    Hallo Ben,
    vandaag zag ik bruine sporen van uitwerpselen op de kast (smurrie en druppelvormig). Ik vrees voor een Nosema infectie. Wat kan ik nu doen om het volkje te ondersteunen?

    Bénédicte, het zou ook dysenterie kunnen zijn. Bij de voorjaarsinspectie later kun je zien of ze ook binnenshuis de zaak vervuild hebben. Indien dit niet het geval is, dan valt de schade wel mee. Vaak is dysenterie een eenmalig verschijnsel na een lange winterzit en kan het veroorzaakt worden door enigszins gegist wintervoer.
    Aan Nosema kun je overigens niets doen, medicatie is in NL verboden. D.m.v. microscopisch darmonderzoek naar de sporen van Nosema kun je Nosema vaststellen, Groet, Ben

  • Anneke van Pelt

    07-03-2018 om 09:43

    Van een compacte wintertros een paar dagen geleden zijn de bijen als bij donderslag enorm actief geworden. Er worden diverse kleuren stuifmeel binnengehaald. Wat mij opvalt bij inspectie van de schuiflade dat er naast veel donkere mul (uitlopend broed?) ook opeens heel veel witte korreltjes zijn van opengebeten wintervoer. En dat over het hele oppervlak van de lade. Net of ze opeens heel veel behoefte hadden aan voer.

    Anneke, de grote voorjaarsschoonmaak is begonnen. Bijen zijn super hygiënisch en ze hebben natuurlijk schone babykamertjes nodig voor het groeiende broednest. Groet, Ben

  • Julian

    07-03-2018 om 12:33

    Beste Ben,

    Ik heb altijd geleerd de schuifladen zoveel mogelijk eruit te halen, tenzij je mijtenval wilt monitoren. Je adviseert ze juist te plaatsen.

    Wat is jouw advies hierin? 's Winters plaatsen ivm de kou en 's zomers niet? Of anders? Groet Julian

    Julian, de meningen zijn verdeeld over dit onderwerp. Maar als ik kijk naar de bijen, dan zie ik dat de bijen de gaasbodems na verloop van jaren helemaal dicht kitten. Blijkbaar geven ze in ons klimaat de voorkeur aan een dichte nestholte, dus met dichte bodem.
    Op 1 extreem vochtige bijenstand (komt ook geen zonlicht) laat ik de schuifladen eruit. Bij alle andere volken blijft de schuiflade erin. Groet, Ben

  • Mathijs

    07-03-2018 om 13:58

    Dag Ben,

    Ik dacht dat een mogelijke oplossing tegen Nosema in het voorjaar is te zorgen dat dat volk wat er last van heeft veel divers stuifmeel moet krijgen.

    Tijdens de vorst zag ik veel eitjes op de schuiflade liggen. Vooral bij mijn F2 zwarte volk, die toch wel op 6/7 straatjes is bij 10 °C vielen er wel tot wel 5 per dag. De tros was ook goed compact, ik denk 4 straatjes bij lichte vorst.

    Groeten Mathijs.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.