10-03-2022

De boswilg bloeit

De boswilg bloeit prachtig tegen de strak blauwe lucht in de Achterhoek. Mogelijk dat het noorden en zeker de waddeneilanden nog een paar weken geduld moeten hebben. De kruipwilg en knotwilg bloeien als laatste. De komende 3 tot 4 weken kunnen de bijenvolken hun broednesten weer opbouwen en daarmee de winterverliezen van oude versleten bijen compenseren. De komende dagen zal de sleedoorn zich ook versieren met heerlijk ruikende bloesem om zodoende allerlei insecten aan te trekken om de bestuiving te verzekeren. 

Probeer je nieuwsgierigheid nog even te bedwingen, de weersomstandigheden zijn met 15 of 16 graden volgens de gangbare imkerspelregels weliswaar voldoende, maar het is nog erg vroeg in het jaar. De broednesten zijn gemiddeld nog klein en kwetsbaar. Het verschil tussen broed van 35 graden en een buitentemperatuur van 15 graden blijft nog steeds 20 graden. Wat zou je er zelf van vinden wanneer de temperatuur in de woonkamer tijdens het avondeten ineens daalt van 20 graden naar het vriespunt? 

In geval van dreigende honger moet je uiteraard ingrijpen, de groeiende populatie larven en de koude nachten vragen veel voer. Volgens de kastweegschalen bij imkercollega Jorgen zie ik nog steeds het gewicht van de volken met 1 kilo per week afnemen. De bloeiende wilgen zorgen nu vooral voor stuifmeel, de nectarafgifte komt pas bij hogere temperaturen op gang. Pas in de tweede helft van maart zal hier wellicht zicht op zijn. 

Meer info over het uitvoeren van een korte voorjaarscheck, die meestal in de tweede helft van maart uitgevoerd wordt, vind je in de blogcategorie "online imkerpraktijk". Voor de voorjaarcheck kun je HIER klikken. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

https://instagram.com/stories/imkerij_green_spirit/2791045013002395760?utm_medium=share_sheet

Deel dit bericht

Reacties

  • Jab.

    10-03-2022 om 14:01

    Hallo Ben, ik kan ook niet wachten! Kijk vaak op de vliegplank of ze vliegen.
    Vraagje:
    Ik wil graag een 6 raams + hk verenigen op een spaarkast maar het probleem is altijd dat de bk uit één deel bestaat, dan moet je ze overhangen. Heb je daar een slimme oplossing voor?
    Ik ben benieuwd, groet:

    Ha Jab, ik begrijp je probleemstelling niet. Je zegt dat het probleem is dat de bk uit 1 deel bestaat. Wat is daar het probleem van? Je kunt op de bk toch een 2e lege bk zetten en de ramen inderdaad overhangen?
    Je kunt ook een 10 raams dekplank op de zesramer leggen en de bk er bovenop zetten. Later reorganiseren. Groet, Ben

  • Roel

    10-03-2022 om 15:52

    Hallo Ben,

    Kan ik deze dagen ook al volken verenigen? Ik heb een kast die klein de winter is uitgekomen en waar geen stuifmeel gehaald wordt. Op die locatie heb ik een 6-ramer staan die het wel goed doet. De ene staat met vlieggat naar oosten, 11R naar westen op een pallet. Ik kan ze ok beide meenemen naar een andere locatie en dan daar verenigen. Wat is het beste en wanneer?

    Op een andere locatie een 11-ramer die ik niet vertrouw, matig vliegt en al dagen geen stuifmeel haalt. Hier direct naast staat ook een 6-ramer. Kan ik de 11R deze dagen op het warmste moment controleren op broed en bij geen broed verenigen met de 6R ernaast?

    In beide gevallen de 6R overhangen in een 11R en dan eronder of erboven?

    Groeten Roel

    Ha Roel, de volken kun je nu goed verenigen. Je kunt ze eventueel verplaatsen als je dat liever hebt. De volken in de 10 ramer met slechte moer moet je wel eerst ontdoen van de moer. Daarna ruimte maken voor de zes ramen bijen uit de zesramer. Ik zou die overhangen in de 10ramer, je kunt er ook een 2e bk opzetten en daar de zesramer in overhangen. Maar dan zitten ze wellicht te ruim. Groet, Ben

  • Hero

    10-03-2022 om 18:02

    Dag Ben, een imker wil een aantal volken van mij overnemen, maar het probleem is ik werk met simplexramen en hij met langstroth, Hoe krijg ik mijn ramen in zijn kast? Wat zou jij doen? Groet en alvast bedankt voor het antwoord. BuckfastHero.

    Ha Hero, je kunt volgens mij de simplexramen aan de langere toplatten van een langstroth raam binden of schroeven. Dus langstroth toplatten zonder zijkanten en onderkant. Soms moet je met een snoeischaar een stukje van 1 of 2 oren afknippen, maar waarschijnlijk hoeft dat niet. Met dadant us - gelijke lengte als langstroth - lukt het me wel. Groet, Ben

  • Hero

    10-03-2022 om 19:33

    Ben maar de langstroth ramen zijn waarschijnlijk ook nog hofmanramen, dus zonder afstandstrippen , dus daar zit ik ook nog mee. Je idee van die toplaten bevalt me wel, nu ook nog de afstand van de ramen, tja het zij zo. Groet Hero.

    Ha Hero, hij kan toch zelfbouw langstroth ramen kopen? Hij kan ook bij de bouwmarkt latten kopen en die op de juiste lengte zagen als toplat. Met name broedramen overhangen of 2 voerramen en de rest afslaan en langstroth kunstraat bijhangen tegen het broed. Groet, Ben

  • Herman Hulleman Harderwijk

    11-03-2022 om 19:34

    Dag Ben,

    Top, dat het bijenseizoen weer wat in beweging komt. Afgelopen najaar heb ik voor het eerst geëxperimenteerd door de lege honingkamers (met de ramen) als een toren in de schuur te zetten, en een bakje ijsazijn (gekocht in het Bijenhuis) in deze toren te zetten. Afgedekt, zodat er zo min mogelijk andere zuurstof bij kon komen. .Af en toe gekeken of het al verdampt was en of er toch nog wasmot in zou zitten. Gelukkig niet !
    Mijn vraag is nu, hoe ga ik nu te werk; want die lucht is best intensief. Bakje met ijsazijn eruit en dan de kasten een paar dagen buiten 'luchten ? 'Heb je hier ervaring mee ?
    Groet, Herman

    Ha Herman, dat spul verdampt volgens mij alleen boven de 15 graden. Dus daarom zit er mogelijk nog iets in je bakje. Je moet de bakken drie dagen open zetten terwijl het lekker doortocht in je schuur. Daarna kun je ze weer gebruiken.
    Niet buiten zetten want dan komen de bijen er mogelijk op af.
    Groet, Ben

  • Patrick

    11-03-2022 om 19:42

    Hallo Ben,
    Ook ik heb nog n vraag over ramen.
    Ik had je afgelopen week al een keer gevraagd hoe precies te imkeren met combi ramen.
    Jouw antwoord hierop is duidelijk,zet t volk krap(alleen ramen met broed)en 2 ramen voer.
    Maar nu
    Ik wil graag mijn volken van spaarkast naar combi ramen overzetten.
    Is het aan te raden om dit nog voor de voorjaarsdracht te doen,dit gaat waarschijnlijk ten kosten van de honing opbrengst.
    Of is het beter dit tussen de voor en zomerdracht te doen.
    Groetjes,patrick

    Ha Patrick, je kunt ze natuurlijk nu al overhangen naar 1,5 bakken, dan bouwen ze later de onderkant uit met darrenraat. Je kunt ook iedere week 1 combi kunstraat tegen het broed aanplaatsen. Maar het bouwen van raat kost natuurlijk honing.
    Misschien moet je pas 1 kunstraat plaatsen nadat de bijen bezig zijn in de 1e hk. Zo doe je dat ook bij dadantkasten. Nadat de 1e is uitgebouwd en belegd de 2e plaatsen. Groet, Ben

  • Hugo

    12-03-2022 om 18:41

    Overgaan van simplex naar langstroth. Ze de langstroth kast op de simplexkast. Tussen beide kasten een plaat, die buiten de afmetingen van beide kasten komt.In deze plaat een opening zagen.bv 40x40 cm. of kleiner. De bijen uit de simplexkast verhuizen geleidelijk naar de langstroth kast. Wanneer de KO goed aan de leg is in de langstrothkast en in de langstroth kast zit, tussen beide kasten een rooster plaatsen.Na enige tijd is het broed in de simplexkast uitgelopen. Nu kan de simplexkast weggenomen worden.

    Ha Hugo, dit is inderdaad ook een mogelijkheid. Maar voordat de moer boven aan de leg is, duurt een paar weken. Daarna nog 3 weken wachten voordat het broed is uitgelopen. In die periode heb je geen honingkamer en dus geen honing. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.