de boswilg bloeit al weer
Reacties
-
Rob W. le Mair
22-02-2019 om 14:48de gele kornoelje (Cornus Mas) bloeit bij mij in de tuin.
-
Renée
22-02-2019 om 17:59Els en hazelaar. Ik zie er alleen geen bijen op vliegen. De dames komen wel binnen met oranje, geel en beige stuifmeel.
Ben, hoe weeg jij je Topbarhives?
Renée, ga eens onder de hazelaars en elzen staan, je hoort ze zoemen. Ik weeg mijn TBH's niet. Ik schat de voorraad honing in medio augustus en vul het aan met invertsuiker. Nu kun je de lege raten wegnemen en zien of er nog verzegeld voer in zit. Groet, Ben
-
Bram
22-02-2019 om 18:23Bij mij bloeien de hazelaars. Heel veel stuifmeeel maar ik geloof niet dat de bijen het halen. Klopt dat ?? Wel sneeuwklok en krokus.
Bram, ga in de middag eens onder die hazelaars staan, je hoort ze gonsen. Groet, Ben -
Gert Valk
22-02-2019 om 20:00Bij mij in Flevoland nóg geen bloeiende boswilg. Wel katjes.. nog 1 week denk ik.
Ze halen veel stuifmeel op hazelaar, zwarte els(stuifmeel is ook echt geel, viel mij op. Wat geeft deze ook veel stuifmeel zeg), krokus, winterakoniet en sneeuwklokje.
Alle volken halen stuifmeel. Meeste volken elke seconde 1 bij met stuifmeel. Ongelooflijk hoe veel ze al halen! -
gpwe
23-02-2019 om 08:38Ben, ik wilde de Honingkamers weghalen. Staan onderop. Zitten allemaal bijen in. Maar bovenop zetten zonder rooster?
gpwe, zet ze bovenop met een bijenuitlaat er onder, dan zijn ze 24 uur later weer leeg. Groet, Ben -
Gert
23-02-2019 om 09:24Inderdaad,
wacht met de 1e inspectie tot na 15 maart. Er valt immers genoeg te zien en af te lezen van de activiteiten op de vliegplank. En daar waar niets vliegt kan je de dekplank, bij een lekker zonnetje, snel oplichten om te kijken of je leven ziet. Groet. -
Erick
23-02-2019 om 11:15Volop hazelaars hier in Altena, ze hebben het er druk mee.
Ben zó nieuwsgierig naar de nieuwe kast. Kan je vooruitlopend op de presentatie alvast wat meer vertellen?? Lage Landen kast, ik blijf het een mooie naam vinden.... -
Gaby
23-02-2019 om 13:44Ben, voor mijn begrip...mijn volken voelen ook wat licht, maar er komt boven de 8 graden Celsius toch al nectar binnen nu? Dus bijvoeren met deze temperaturen niet doen toch? (ondanks mijn zorg)
Gaby, er komt nu alleen stuifmeel en water binnen. Water om het wintervoer te verdunnen tot opneembaar voedsel. Echte nectar komt pas volop binnen indien de wilgen echt bloeien.
Dus leg maar apifonda op het voergat als je kast echt te licht is. Grote volken kunnen in februari/maart dood gaan van de honger, zwakke niet. Want die hebben nog genoeg voer. Groet, Ben
-
Peter
23-02-2019 om 19:39Heel veel krokussen in bloei waarmee ik een aardhommelkoningin probeer te lokken voor in mijn hommelkastje.
Helaas alleen nog maar honingbijen gezien.
Misschien een leuk onderwerp voor een volgende column: "wilde bijen hebben het moeilijk door voedselschaarste en oneerlijke concurrentie van honingbijen".
Peter, oneens met die stelling. ALLE bijen hebben voedselschaarste vanwege een groot tekort aan natuur. ALLE bijen hebben het moeilijk vanwege hun concurrentie met de traditionele landbouw en de verstedelijking. Alleen de honingbijen blijven in leven vanwege de zorg van imkers. Het probleem is dus het tekort aan echte natuur. Honingbijen zijn helemaal niet het probleem, de mens en de landbouw zijn het probleem. Groet, Ben
PS voor dergelijke discussies is het NBV-Imkerforum bedoeld. -
Gert Valk
23-02-2019 om 20:29Dag Ben,
Bij 2 van de 7 volken heb ik vorige week de onderbak weggenomen.
Klein beetje stuifmeel en aardig wat water zat er in.
Bij de andere 5 volken laat ik de onderste bak maar staan(honingkamer of broedkamer) het geeft aardig onrust als ik dit wil veranderen nu, aangezien het vol met bijen zit. (Afgelopen week veel stuifmeel al gehaald) Vanochtend bij 2 graden gekeken door het plexiglas maar alle 10 de straten vol met bijen. Dus bijen door de hele kast.
Ik laat het nu maar gaan. Bij de voorjaarscontrole haal Ik de bak wel weg en verhuis ik de stuifmeelramen wel naar boven in plaats van volle voerramen. Kan dit zo?
Hartelijke groet!
Ger, met de huidige weersomstandigheden zou ik - indien de bovenste bak al volledig bezet is - de onderbak niet meer weghalen. Ik zou bij de voorjaarscontrole de overtollige voerramen uit de bovenbak helemaal weg halen en vervangen door kunstraat tegen de zijkant van het broednest. Gelijk een bouwraam op positie 2. De voerramen later gebruiken voor de vegers en broedafleggers. Groet, Ben -
Peter
23-02-2019 om 20:54Natuurlijk, bloemenschaarste is het echte probleem. Maar dat los je niet op door nog meer mensen er toe aan te zetten om imker te worden, hiermee vergroot je het probleem alleen maar. Immers; nog meer honingbijen betekent nog meer oneerlijke concurrentie voor de wilde bij (en deze heeft het al zo moeilijk). Vertel het eerlijke verhaal, Ben.
Peter, misschien helpt het dat de nieuwe imkers gemiddeld er minder volken op na houden. Daarnaast worden ook steeds meer mensen zich bewust van de enorme achtergang van de insectenmassa. Hiermee komen ook de insectenetende vogels in gevaar. Het tij moet gekeerd worden. Vooral samenwerken en verbinden zal helpen! Groet, Ben -
Geertje
24-02-2019 om 07:30in zuidoost Friesland bloeiende elzen, hazelaars en wilgen :-)
-
Edwin
24-02-2019 om 11:46Peter
Met een zin als"Vertel eens het eerlijke verhaal" beschuldig je iemand van liegen. (je suggereert namelijk dat iemand een niet eerlijk verhaal vertelt). Dat vindt ik nogal wat. Dit is toch ook helemaal geen plek om dat te doen. Het gaat hier over al-dan-niet bloeiende wilgen en andere bomen struiken en bloemen.... -
Peter
24-02-2019 om 12:16Edwin, met "vertel eens het eerlijke verhaal" bedoel ik precies dat.
Nogmaals; de problemen rondom de bloemenschaarste e.d. los je niet op door nog meer mensen er toe aan te zetten imker te worden, integendeel.
Vertel cursisten het eerlijke verhaal en profiteer niet van hun onwetendheid ; )
-
Peter
25-02-2019 om 08:02Veel mensen horen via allerlei media dat het slecht gaat met "de bij".
Zonder het besef dat "de bij" niet bestaat, zonder het besef dat er alleen al in Nederland honderden soorten veelal solitair levende bijen rondvliegen en zonder zich ook maar enigzins in de materie te verdiepen besluiten deze "weldoeners" imker te worden.
Wat deze "natuurvrienden" niet beseffen is dat ze onbedoeld en ongetwijfeld goedbedoeld de problemen alleen maar groter maken.
En mijn inziens maken imker- en bijenhoudersverenigingen hier over de rug van "de bij" misbruik van, de onwetendheid van deze mensen brengt immers geld in het laatje.
Als je "de bij" echt wilt redden word dan zeker geen imker!
Peter, In de opleiding van imkers wordt juist aandacht besteed aan biodiversiteit en het belang van alle bestuivers en de voor bijen van belang zijnde drachtplanten. Niet alle deelnemers aan een basisopleiding worden overigens imker. Maar iedereen is zich na deze opleiding bewust van het belang van alle bestuivers en de ruimte die we in acht moeten nemen met onze honingbijen naast andere insecten. Iedere imker is zich na deze opleiding er juist van bewust dat ieder insect zijn eigen rol vervult in een groter geheel. Er is tevens een nieuwe NBV-opleiding 'ambassadeur Biodiversiteit'!
Hiermee sluit ik deze discussie definitief af. -
Marc
25-02-2019 om 09:04Kom net terug van London. Door stond de kers al in de bloei.
Marc, zeker weten? Was het niet de sleedoorn, die in bloei staat? De kers bloeit in Nederland pas in april. Groet, Ben -
Peter
25-02-2019 om 12:43Ben, laten we het hier maar bij laten inderdaad.
Als jij met een rein geweten - wetende dat jouw honingbijen in deze tijden van bloemenschaarste dag in dag uit de concurrentiestrijd aangaan met wilde bijen -
jouw hobby kunt uitoefenen wie ben ik dan om daar wat van te vinden ; ) Gr, Peter
Peter, Einde discussie = einde discussie, dus kap ik deze nu af. Wil je verder gaan dan verwijs ik naar het NBV-Imkerforum. Groet, Ben -
Jan
25-02-2019 om 20:58…………………………………………………….
Jan, ik respecteer je mening en deel die ook. Maar ik wil de discussie niet verder doorzetten.
Ik heb de laatste reactie van Peter en anderen ook weg gehaald.
We gaan het hier verder gezellig hebben over honingbijen. Op het imkerforum mag iedereen een discussie opzetten. Dit Blog is daar niet voor bedoeld.
Groet, Ben -
Hendriks Jan
28-02-2019 om 09:16Naast de al genoemde drachtbronnen bloeien bij mij in Brabant de Iep waar deze week massaal op gevlogen werd en de abrikoos begint ook al te bloeien.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.