26-02-2024

De boswilg is extra vroeg dit jaar

De bloei van de hazelaar ligt in de Achterhoek al weer achter ons. Wellicht dat het Noorden en onze Waddeneilanden nog kunnen profiteren van de aanstaande weersomslag en de bloei van de hazelaars en elzenbomen. Deze bloeiende windbestuivers met stuifmeelverzamelende bijen blijven een fascinerend gezicht.

Het lijkt erop dat we de komende week de zon weer wat vaker gaan zien en dat is voor onze bijen een feestje. De boswilg en de sleedoorn komen nu namelijk volop in bloei. Tien jaar geleden was dat in de Achterhoek omstreeks 10 maart. Met deze drachtplanten krijgen de bijen de wind in de rug en zullen zich explosief ontwikkelen. Dit geldt natuurlijk alleen voor sterk uitgewinterde volken, de zwakke broeders hebben meer tijd nodig om te herstellen. 

Toch blijft het ondanks de voorjaarsdracht oppassen geblazen met de winterreserves. Hazelaars en elsen geven geen nectar, terwijl de behoefte aan voer vanwege de groeiende broednesten sterk toegenomen is. Houd de volken dus in de gaten en voer als de temperatuur richting de 15 graden gaat een verkorte voerinspectie uit. Check de buitenste 2 ramen en vervang lege ramen door overtollige voerramen uit andere volken. Zolang er twee volle voerramen in een volk zitten, kun je de komende 4 weken met een gerust hart het voorjaar afwachten en genieten van de ijverige haalbijen. 

Indien je geen voerramen hebt uit andere volken, kun je uiteraard ook suikerdeeg op het voergat leggen. De bijen zullen dit dieet zelf wel aanvullen met stuifmeel, gezien de gunstige weersverwachting. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • mark

    26-02-2024 om 18:33

    Hoi Ben, ik heb de honing die bij het slingeren in de opvangbak valt niet gezeefd dit jaar. Staat toch een paar dagen open en bloot. Stof, vocht, etc. Ik heb alles in 2 kilo diepvrieszakken (10 stuks) gedaan en gekeken of het niet ging gisten. Vervolgens is het gekristalliseerd. Dat heb ik allemaal in de diepvries gelegd. Kan ik dat (na op kamer temperatuur komen) op de kasten leggen. Of moet ik dat vloeibaar maken? Vraag 2. Wanneer, en waar, moet de de AH vallen zetten. Bij de kasten, of juist ervandaan? Dank wederom voor de leuke vlog!

    Ha Mark, je kunt deze zakken gekristalliseerde honing nu al op de voergaten leggen. Een paar gaatjes prikken in de zakken is voldoende. Wel zoals je al zegt op kamertemperatuur brengen.

    Het plaatsen van de AH-vallen doe je vanaf eind maart, wanneer de temperatuur weer stijgt tot boven de 12 graden. Dan worden de koninginnen weer actief. Zet ze vooral in de omgeving van de bijenstal, dat blijft een trekpleister. Groet, Ben

  • Judith

    26-02-2024 om 20:57

    Hoi Ben, bedankt voor je blog. Zo fijn om mee te liften. Ik ben mijn 5.1 mm raat aan het voorbereiden. Ik las in je boek een hoek van 8% eraf halen. Is dat dan lengte x breedte en van dat totaal 8% in een driehoek plaaten?

    Ha Judith,
    Ik heb het net even een simplexraam nagemeten. Ik neem een driehoek van 13,5 x 9,5 cm (de benen van de driehoek) weg van de hoek links of rechts onder. Dat is iets meer dan 8%. Groet, Ben

  • Marcel Elshout

    26-02-2024 om 21:50

    Ik heb nog een honingbak gevuld met honing van 2023, wil deze plaatsen op of onder een enkele goed uitgewinterde spaarkast met broed. Mijn vraag is dus de honingbak onder de enkele tienramer plaatsen of boven de broedbak?

    Dag Marcel, je kunt hem er wellicht beter bovenop zetten, omdat onderop plaatsen risico's met zich meebrengt op beroving. De kans is wel groot dat de honing al gekristalliseerd is. Dus het zal niet snel opgenomen worden en straks ook niet slingerbaar zijn. Groet, Ben

  • Paulus

    26-02-2024 om 22:09

    Heb je nog advies hoe om te gaan met deze vreselijke natte omstandigheden? Bij is is de bijenstand kletsnat. Schimmel op de bodemplaat, overal oorwormen en ander ongedierte. De dames doen het goed maar hebben zichtbaar moeite om schimmelvorming in de bijenkast tegen te gaan.
    Heb je advies?

    Dag Paulus, ik heb ook in tegenstelling tot andere jaren heel veel naaktslakken en pissebedden in mijn volken. Blijkbaar zijn ze voor het grondwater gevlucht. Je kunt er voorlopig niets aan doen. We moeten echt wachten op warmer weer en vooral zon.
    Ik denk dat de dames er geen last van hebben. Bij de voorjaarscontrole in maart kun je beter de beschimmelde kantramen vervangen door kunstraat tegen het broednest te hangen. Groet, Ben

  • Jeroen

    27-02-2024 om 09:47

    Ik heb mijn levende bijen in de drie kasten behandeld na de vorst met oxaalzuur. Nu zijn de drie volkeren overleden, ondanks voldoende voer in de kasten. Kan dat door de oxaalzuur komen?

    Ha Jeroen, jammer voor de bijen. Het oxaal kan de oorzaak zijn. Maar dan moet ik weer weten over je manier van behandelen, dosering etc en de sterkte van de volken. Groet, Ben

  • Thea

    27-02-2024 om 11:23

    Hallo Ben ,vraagje hoe kan ik in mijn topkast suikerdeeg bijvoeren ?in de segeberger gewoon erbovenop maar hoe zit dat met de topkast? Groeten Thea.

    Ha Thea, je kunt het op de bodem leggen en doorschuiven tot onder het broednest waar de bijen zitten. Groet, Ben

  • Rob.

    27-02-2024 om 16:56

    Hoi Ben,
    Vanmiddag onderbakken HK. weggenomen en bodems verschoond.
    Alle volken 8 raten bezet. Onderbakken leeg, veel schimmeldraden en slakken.
    Wellicht volgend jaar proberen toch in najaar weg te nemen en thuis op te bergen. Ramen zijn nu op enkele na niet meer bruikbaar.
    Is het bij het eenbaks imkeren wenselijk om een HK onder de BK te zetten?
    Voorjaarsdracht hier Wilgen, Fruit, Sleedoorn, Meidoorn, Paardenbloem, Kastanje, Hazelaar , Elzen. Mogelijk nog klein veld koolzaad.
    Alles staat op 11 ramen 5,1
    Met vriendelijke groet, Rob.

    Ha Rob, Ik geef mijn volken geen halve onderbak, niet in de winter en niet in de zomer. Soms ontstaat er midden augustus wanneer ik de laatste hk wegneem wel baardvorming vanwege de afgenomen dracht en de vele oude haalbijen. Maar met twee weken is de baardvorming verdwenen. Groet, Ben

  • Jeroen

    27-02-2024 om 21:16

    Ben, weet jij of er collega imkers zijn die bijenvolkeren over hebben of die ik kan overnemen ( kopen). ? Zie mail hierboven.

    Ha Jeroen, zie hier boven. Laat even je achternaam hier achter, dan vraag ik dat ook aan Mieke. Groet, Ben

    Ha Jeroen, nee helaas ken ik die niet. Misschien ziet iemand anders je oproep. Groet, Ben

  • Mieke

    28-02-2024 om 09:10

    Hallo Ben, ik heb wel een paar volken voor Jeroen.

    Ha Mieke, kun je je achternaam hier even achterlaten, dan vraag ik dat ook aan Jeroen en stuur ik jullie een e-mail.
    Groet, Ben

  • Rob W. le Mair

    28-02-2024 om 14:34

    Eind Mei denk ik ook wel wat volken over te hebben.
    RobWleMair@gmail.com
    Bennekom

  • Mieke

    28-02-2024 om 16:30

    Hallo Ben, kan ik ergens een emailadres vinden waarnaartoe ik kan mailen?

    Het mailadres van Jeroen: nationaalpark@hotmail.com
    Groet, Ben

  • Jeroen Heijden van der

    28-02-2024 om 19:11

    Dag Mieke,

    Dank voor je aanbod. Ik heb Rob W. gemaild.

    Mijn mailadres is: nationaalpark@hotmail.com

  • Toon Jacobs

    01-03-2024 om 17:17

    Op zoek naar bijenvolkeren?
    Deze worden op kast aangeboden op de bijenmarkt van De Rosse Bie op 17 maart 2024 in Oud-Turnhout

  • Gerrit Bijvank

    06-03-2024 om 17:20

    hi Ben,
    Ik heb 2 kasten (1 baks) die al op 9-10 ramen zijn. Ze halen op dit moment al volop op de wilg. Nu HK plaatsen was enige jaren niet aan de orde. Maar nu is alles een maand vroeger. M.a.w. wanneer kun je de HK gaan plaatsen?

    Ha Gerrit, in principe kan het bij 9 a 10 bezette ramen al wel, maar het heeft alleen zin als het zonnig weer blijft en 11+ graden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.