05-04-2024

De bouwdrift komt op gang

De bouwdrift komt op gang

Wanneer de omslag van winterbijen naar voorjaarsbijen gemaakt is, zie je de aantallen jonge bijen in rap tempo toenemen en daarmee komt ook de specialisatie van de ratenbouw op gang. Geef je ze in het voorjaar ruimte om vrij te bouwen, zoals in de vrije ruimte van een bouwraam, dan worden er gegarandeerd darrencellen gebouwd. Tenzij het volk slechts over een beperkt broednestje beschikt en je het bouwraam toch tegen het broednest parkeert, dan wordt er meestal werksterraat gebouwd. Het kleine volk is nog niet aan voortplanting en darren. 

Dus plaats het bouwraam altijd naast het kantraam links of rechts. Plaats altijd één bouwraam tegelijk, eventueel een tweede een week later mits de eerste is uitgebouwd, want de darrenlarven zijn maar drie dagen aantrekkelijk voor de mijten. Omdat de moer er een paar dagen overdoet, voor alle darrencellen belegd zijn, vormt het bouwraam dus ongeveer een week een biotechnische valkuil voor de mijten. 

 

Plaats het bouwraam dus naast het kantraam aan de binnenkant (positie 2) en plaats kunstraat voor werksterbroed tegen het broednest aan. Probeer ook eens 5,1 mm kunstraat. Vrijwel alle volken bouwen deze kunstraat goed uit. Het scheelt wel veel extra cellen.

Een broedkamer met 10 ramen standaardcellen omvat 54.560 cellen en een broedkamer met 11 ramen 5,1 mm cellen omvat 64.900 cellen. Het verschil is wel 2 volle ramen met 5,4 cellen. 

Ik hoor het graag wanneer de celbouw op 5,1 mm niet goed verloopt. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Erik

    05-04-2024 om 14:41

    Hoi Ben.
    Vorig jaar begonnen met overstappen naar 5.1 met 11 ramen zonder problemen. (Met hoekje er af ,waar darren raat wordt gebouwd)
    Je spreekt hier weer van bouwraam inhangen, toch beter misschien.
    Vorig jaar niet meer behandeld, en maar 1 van 6 verloren.
    Gr. Erik

    Ha Erik, wanneer je het kleine cellen systeem hanteert, moet je het bouwraam inderdaad achterwege laten. Tevens moet je de mijtenval monitoren om verantwoord de mijtenbestrijding over te kunnen slaan. Niet zonder controle op de besmetting niet behandelen. Hartelijke groet, Ben

  • Sander

    05-04-2024 om 19:33

    Ha Ben,

    Mijn volken zijn toch wat kleiner de winter uitgekomen dan verwacht. Ze zijn echter moergoed, en ik had er wat extra ingewinterd. Nu wil ik eigenlijk nog wat volken samenvoegen, om zo de voorjaarsdracht mee te pakken, gezien ik ook een aantal honingklanten heb, en toch nog wat minder volken wil. Kan ik de volken die ik wil samenvoegen nog bloksgewijs naast elkaar hangen morgen? En dan de Q die ik niet wil houden opzoeken en ruimen?

    Dan nog een vraag: ik heb een volk op 5.1 mm en 4.9 mm zitten (zitten in de overgang van 5.1 naar 4.9). Toch merk ik duidelijk een achterstand qua broed. Ik heb het volk niet behandeld deze winter, de mijtval zat onder de 5 mijten per 7 dagen. Nu zie ik dat de Q nog niet lekker aan de leg komt (nj 2 raam broed), en in tegen stelling tot andere volken vliegt dit volk nauwelijks. Het volk zit met 32mm afstand tussen de ramen, in een spaarkast met 12 ramen. Er is voldoende voer aanwezig, en ook voldoende legruimte. Weet jij wat hier aan de hand kan zijn? Kan het gewoon aan de Q liggen, en zou ik haar moeten vervangen? Als ik ga samenvoegen heb ik toch Q's over. Morgen wil ik graag nog een keer in dit volk kijken.

    Hoor het graag!

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, de r zit nog in de maand dus hang maar rustig volken bij elkaar.
    Ik denk dat je de moer moet vervangen in je 4,9/5.1 volk, geef ze maar extra broedramen plus een moer van 2023. Groet, Ben

  • Sander

    05-04-2024 om 20:31

    Bedankt voor het snelle antwoord. Kan ik de andere moer van 2023 morgen invoeren met een kluisje met suikerdeeg, direct na het vernietigen van de oude moer, of is even wachten beter?

    Groet,
    Sander

    Ha Sander, gelijk invoeren. Groet, Ben

  • Jonah

    05-04-2024 om 21:23

    Hoi Ben,

    Vandaag de 2e HK geplaatst! Ze waren er goed aan toe, gelukkig nog op tijd want de honing was nog niet verzegeld. Ik wil graag een volk langzaam overzetten naar 5,1 cellen. 11 ramer spaarkast. Hoe kan dit het beste? Na kunstzwerm enkele 5,1 ramen inhangen en volgend jaar de rest? Imker op 1 BK.

    Groetjes!

    Ha Jonah, inderdaad ieder moment dat je kunstraat nodig hebt, gewoon 5,1 inhangen. Vlak voor het inwinteren, zijn er soms ook nog 1 of 2 lege oude ramen te vervangen. Groet, Ben

  • Philippe

    06-04-2024 om 03:02

    Dag Ben,
    Ik blijf het moeilijk vinden om verse ramen in de BK te hangen. Alle ramen zijn in gebruik met óf voer, óf broed. Hoe doe ik dat nu. Moet ik dan 1 of 2 ramen broed weggooien om er nieuwe ramen in te kunnen hangen? Dat klinkt zo dramatisch…

    Ha Philippe, nooit broed weggooien uiteraard. Hoeveel ramen voer heb je? Toch wel drie of vier? Nou dan neem je er 1 of 2 uit en die bewaar je voor een broedaflegger of veger. Tijdens het maken van een broedaflegger kun je er ook weer 3 of 4 ramen kunstraat aan toevoegen. Midden augustus ook weer. Groet, Ben

  • Japs

    07-04-2024 om 01:21

    Ben, zouden we niet het woord startraat gebruiken dit jaar? En dan eens kijken of lage kamer/hoge kamer aanslaat als duidelijkere benaming voor BK/HK.
    Alhoewel de gehele imkerij dan waarschijnlijk omver valt vanwege de verwarrende afkortingen...

    Ha Japs, eens. Startraat is al een mooi woord, waswafels ook, iets minder. Voor bk/hk toch maar een leenwoord gebruiken. Het woord deep en super zijn lastig te vertalen in pakkende begrippen. Nog even broeden. Groet, Ben

  • Arnold

    07-04-2024 om 19:02

    Dag Ben, ik keek vanmiddag in de broedkamer van mijn eenbaksvolk, ik heb er een 2 weken geleden een honingbak op gezet. Het volk was explosief gegroeid, onder de ramen veel uitbouw! Ik heb dat weggehaald. Vraag: toch maar zo doorgaan of toch een tweede broedbak? Groeten arnold

    Dag Arnold, ik neem aan dat de hk al bezet is met bijen. De enige ruimte die ze nu hadden, was onder de ramen. Waarom zette je er geen hk met kunstraat op. Snel doen, dat voorkomt overbevolking. Groet, Ben

  • Barbara

    07-04-2024 om 21:43

    Dag Ben,
    Ik ben beginner en ik denk dat er veel darrenbroed. De bovenste BK zit vol honing, nog niet gesloten en de onderste BK dus darrenbroed. Ik zag ook al darren rondlopen. Klopt dit wel en wat doe ik nu, het darrenbroed eruit halen?

    Dag Barbara, door de hogere temperaturen in de afgelopen maanden zijn de volken al verder in hun ontwikkeling dan in voorgaande jaren. Darrenbroed en al uitgelopen darren is normaal in april, echter er moet zeker ook vlak werksterbroed aanwezig zijn. Zonder werksterbroed heb je vermoedelijk te maken met een darrebroedige koningin.
    Dus check goed of er gewoon werksterbroed aanwezig is en misschien moet je ze een extra honingkamer geven. Dan krijgt de koningin beneden meer ruimte om eitjes te leggen. Groet, Ben

  • Peter van de Vondervoort

    10-04-2024 om 09:47

    Dag Ben, ik heb twee hoofdvolken (elke verenigd met een wat kleiner volk omdat ik maar maximaal vier volken door het seizoen heen wil stallen). Het enen hoofdvolk is door haaldrift bezeten, het ander vliegt ook goed, maar sinds een week zit er kleine plukjes bijen op de vliegplank 'te niksen'. Wat kan hier aan de hand zijn?

    Dag Peter, waarschijnlijk zijn dit nog de oude winterbijen, die nog net thuis gekomen zijn en de vliegplank gemist hebben en op de koude grond verkleumen en samen clusteren. Ik zie nu dat je schrijft dat ze op de vliegplank zitten te niksen. Het kan ook te maken hebben met een darmparasiet zoals Nosema, maar zonder aanvullend microscopisch onderzoek is dat niet vast te stellen.
    Let eens op of het komend weekend bij hogere temperaturen nog steeds gebeurt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.