16-06-2015

De braam

De braam

De braam bloeit inmiddels volop en wordt goed bevlogen door allerlei insecten voor zowel stuifmeel als nectar. Zodra de temperatuur hoog genoeg is kunnen de bijen ook op de witte klaver vliegen. De rode klaver vergt een langere tong, waardoor dit een echte hommelplant is. Van de Carnicabij wordt gezegd dat die wel uit de voeten kan met rode klaver.

De Pseudoacacia begint overal te verkleuren en uit te vallen. Locaal is er tijdens de extreem warme dagen toch nog veel nectar afgekomen. Komende week kan die heerlijke honing geslingerd worden. De volgende echte zomerdracht zit er aan te komen, wellicht bloeien de eerste zomerlindes al in zuidelijk Nederland? Hier in de Achterhoek duurt het nog een weekje. De tamme kastanje staat ook tegen bloeien aan. De komende 4 weken is het kermis voor de bijen.

De imker kan wat meer achter over leunen en wellicht met vakantie gaan. Zorg wel voor voldoende ruimte, zowel voor het broednest als voor de opslag van honing. De zwermperiode ligt in de regel achter ons. Dat geldt overigens niet voor alle volken met overjarige moeren, die kunnen na 5 a 6 weken weer in zwermstemming komen.

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

  • Martien Tholen

    16-06-2015 om 21:17

    Zondag zag ik hier in Boxtel achter het ziekenhuis de eerste lindebloemetjes . Deze boom bloeide vorig jaar al de laatste dagen van mei. Het is hier in het zuiden wel heel erg droog, ik hoop dat de bomen voldoende water aan kunnen om nectar te produceren. De Linde is drachtplant van de maand juni op onze site bijeninboxtel.nl.

  • Wim Lansdaal

    16-06-2015 om 22:16

    Hier in Kennemerland zie ik eveneens veel bijen op de bramen.
    Het verbaast me ook dat ik de bijen nu massaal zie water halen, een teken dat door de droogte de bloemen weinig nectar kunnen produceren.

  • Anoniem

    17-06-2015 om 12:29

    Wat wordt bedoeld met "na 5 a 6 weken weer in zwerm stemming komen", 5 a 6 weken na wat?

  • Anneke

    17-06-2015 om 16:51

    En wat is de leeftijd van een overjarige moer ?

  • Ben SdC

    17-06-2015 om 17:03

    Indien je van een hoofdvolk een sterke veger of vlieger maakt of indien je een voorzwerm met oude moer (een overjarige moer d.w.z. van vorig jaar of nog ouder) in een kast stopt, dan loop je kans dat dit volk 5 a 6 weken nadat het ontstaan is, nogmaals gaat zwermen. Zo'n zwerm heet dan een maagdenzwerm.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.