06-05-2022

De broedaflegger

Om een definitief einde te maken aan de zwermdrift kun je een kunstzwerm maken. Aangezien je dan de moer en een aanzienlijk deel van de bijen uit het hoofdvolk haalt, is de zwermdrift daarmee ten einde. Een andere veel toegepaste methode om de zwermdrift te vertragen of te beieindigen is het maken van een broedaflegger. In deze video zie je hoe je dit doet. Twee ramen met broed en bijen en een voerraam is voldoende voor een opstartend volkje in een zesramer. Zorg wel voor een mooie rijpe zwermcel of breng na 9 dagen een jonge moer in. Het is niet echt verstandig om zo'n klein volkje via een redcel een nieuwe moer op te laten groeien. Daarvoor ontbreekt het aan voldoende verzorgende bijen en krijg je geen kwalitatief goede moeren. 

In de video zie je een eenbaksvolk in een spaarkast broedkamer. Totaal geen last van zwermdrift, datzelfde zag ik ook in de volgende twee volken op een andere locatie in eenbakskasten. Het eenbaksimkeren bevalt mij zeer goed. 

Bij het maken van de 3 raams broedaflegger kun je direct 3 nieuwe ramen kunstraat inbrengen. Zodra deze weer belegd zijn, kun je verplaatsen naar het centrum van de kast. Zo werk je de helft of eenderde van de oude ramen eruit.

Je kunt broedafleggers ook combineren tot een verzamelbroedaflegger (VBA). Daarmee maak je van 5 volken slechts 1 nieuw volk. Dat scheelt. Daarover meer in het volgende blogbericht.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Luc Verachtert

    07-05-2022 om 08:19

    Hoi Ben, gisteren ook een broedaflegger gemaakt. Toen ik deze maakte, bleken er al zwermcellen aanwezig te zijn in het moervolk. Hoeveel moerdoppen breng je dan in de broedaflegger, 1 of meer? In het moervolk breek je dan alle moerdoppen?
    Bedankt voor je antwoord

    Ha Luc, in de broedaflegger kun je wel meerdere zwermcellen laten staan, want de tuter steekt de kwakers wel dood. In het hoofdvolk breek ik alle belegde cellen voor 100% weg en controleer dan over 7 dagen weer. Desnoods maak ik nog een keer een broedaflegger. Soms heb je pech en komt er toch vervroegd een voorzwerm af. Maar aangezien 95% van mijn moeren geknipt zijn, komen de bijen wel terug. Groet, Ben

  • Gosse

    07-05-2022 om 08:54

    Hallo Ben, wat betekenen de V en de S op jouw ramen. Je zet deze markering ook niet allemaal dezelfde kant op. Daarnaast mist er een hoekje uit je nieuwe kunstraat.

    Ha Gosse, de V heeft te maken met Housel positionering (even googlen) en de S met kleine cellen (small). Bij het maken van de broedaflegger maakt de volgorde nog niet uit, dan corrigeer de komende weken wel. Groet, Ben

  • Jaap Hendriksen

    07-05-2022 om 10:44

    Ben, wat is nu het verschil tussen een kunstzwerm, broedaflegger en vlieger. Ik bedoel wanneer pas je welke toe?

    Ha Jaap, een kunstzwerm heb je in 2 vormen, veger en vlieger en hierbij gaat de Q mee naar de kunstzwerm. De broedaflegger is een manier om de zwermdrift af te remmen en soms komt er van uitstel afstel, maar dat is niet zeker.

    Een veger pas je meestal toe na de voorjaarsdracht en een vlieger vaker tijdens de dracht. Alhoewel de vlieger in alle opzichten makkelijker is. De kunstzwerm maakt een definitief einde aan de zwermdrift, echter je krijgt wel een extra volk. Vele broedafleggers kun je samenvoegen tot 1 verzamelbroedaflegger, zodat het aantal volken minder hard groeit. Groet, Ben

  • Jan Willem Vlaanderen

    07-05-2022 om 13:00

    Ik gebruik al jaren de methode "zuigeling". Tot volle tevredenheid en heel gemakkelijk. Waarom lees/ hoor ik daar zo weinig over?

    Ha Jan Willem, de zuigeling wordt ook wel toegepast net als de tussenaflegger. Echter volgens de leidraad, die leraren bijenteelt volgen bij de basiscursus is de zuigeling geen onderdeel van het lesprogramma in NL. Daarom kennen de meeste imkers deze methode niet. Groet, Ben

  • Jan Michiels

    07-05-2022 om 14:18

    Dag Ben,
    Waarom moeten in een verzamelbroedaflegger tbv koninginnenkweek zo verschrikkelijk veel bijen zitten?
    Als ik nu 8 koninginnen wil kweken in een verzamelbroedaflegger van 6 ramen DN, moeten daar dan ook zo enorm veel bijen inzitten?
    Groeten,
    Jan

    Ha Jan, je moet inderdaad een overdaad aan jonge voedsterbijen hebben om kwalitatief goede moeren te krijgen met een hoge eilegproductie. Hiermee zijn haar andere kwaliteiten ook beter. Zes ramen DN of simplex is in feite te weinig voor hoogwaardige KT. Groet, Ben

  • Jasper

    07-05-2022 om 14:55

    Hallo Ben,
    Hartelijk dank voor je filmpjes en uitleg!
    Vorige week zaterdag heb ik een vlieger gemaakt, die al 1 belegde zwermcel had. Bij de controle vandaag heb ik het vermoeden dat de nieuwe koningin is uitgelopen (onderkant van deze cel lijkt open geknaagd), maar ik zag haar niet en hoorde ook geen tuten of kwaken. Ik heb daarom maar 3 andere redcellen laten staan.

    Ik merk dat ik het lastig vind wat nu te doen. Enerzijds weet ik redelijk zeker dat er een jonge (nog onbevruchte) koningin in zit, dus neig ik ernaar de redcellen weg te breken om nazwermen te voorkomen. Anderzijds wil ik geen hopeloos moerloos volk maken.

    Wat zou jij doen?

    Bedankt!

    Ha Jasper, die redcellen kunnen hoogstwaarschijnlijk geen kwaad. Zodra de tuter daar leven in hoort of aanvoelt, steekt ze die jonge moeren waarschijnlijk wel dood.

    Bij de volgende keer zou ik bij een uitgelopen zwermcel alle redcellen gewoon wegbreken. Een mooi rond gaatje aan de onderkant is echt een uitgelopen moer. Groet, Ben

  • Judith

    07-05-2022 om 22:55

    Hoi Ben,
    Waar zet je de broedaflegger neer? Kan dat gewoon naast de bak waaruit de ramen komen? Of moet er een bepaalde afstand zijn?
    Groetjes judith

    Ha Judith, om eenvoudig de juiste sterkte te krijgen, is 3 a 4 km verplaatsen wel makkelijk. Laat je de aflegger op de oude stand sla dan 2 ramen extra bijen af want de haalbijen vliegen weer terug.
    Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    08-05-2022 om 08:47

    Bedankt Ben

  • Gerard

    08-05-2022 om 19:16

    Elk jaar per volk minstens éénn aflegger/kunstzwerm maken om het zwermen in de hand te houden geeft toch een enorme groei in je aantal volken? Die moeren die daar uit komen zijn een generatie verder. Hoeveel verder ga jij in generaties en wat doe je met al die volken die erbij komen? Ik zit altijd met een flinke rem erop te imkeren omdat ik die groei in volken niet wil. Vaak laar ik ze gewoon zwermen, dan maar minder honing, maar het is zonde als die zwerm het niet overleefd en die kans is aanzienlijk als de zwerm niet gevonden wordt of binnen bereik is.

    Ha Gerard, ik maak zelf nooit kunstzwermen. Uitsluitend een verzamelbroedaflegger van meerdere volken, indien er na 2x doppen breken nog steeds zwermdrift is. Dat levert slechts 3 of 4 vba's op, die ingezet worden voor de koninginnenteelt. Daar hou ik dan een paar reservevolken aan over om winterverlies te compenseren of een enkel volk te verkopen. Zwermen krijg ik slechts weinig, want vrijwel alle moeren zijn geknipt. Dat geeft meer tijd voor maatregelen. Groet, Ben

  • Esmee

    11-05-2022 om 08:27

    Dag Ben,

    Ben ik weer met een vraag! Ik zit erover te denken om een onbevruchte F1 Buckfast moer in te laten lopen bij een van mijn volken om deze zwermtrager te maken. Dit volk neemt graag de benen lijkt het wel. Omdat ik in een woonwijk sta kan dit eigenlijk niet. Wat is de beste manier om dit te doen? Kan dit bij een broedaflegger van het volk en dan aan het eind van het seizoen de aflegger vereniging met het hoofdvolk en de nieuwe koningin behouden?
    Of...?

    Ha Esmee, je kunt inderdaad het beste een broedaflegger van dit volk maken en op dezelfde stand laten staan zodat die defensieve haalbijen terug vliegen. Wel na 2 dagen kijken of er nog wel voldoende bijen inzitten om het broed warmen te houden (3 ramen broed + voerraam + 2 kunstraat), anders nog een raam open broed afslaan. Op dag 9 alle redcellen breken en dan een jonge F1 moer invoeren. 3 weken later checken. Eind augustus oude moer dood knijpen en verenigen met broedaflegger. Groet, Ben

    Groeten,
    Esmee

  • Henk

    17-05-2022 om 01:00

    Hallo Ben, dank voor steeds weer die mooie verslagen.
    Vraag: wanneer spreek je van een mooie rijpe zwermcel. Hoe ver in de popstadium moet deze zijn om geschikt te zijn om te gebruiken voor een broedaflegger?

    Ha Henk, wanneer deze gesloten is, dan is de voedingsfase afgerond. Groet, Ben
    .

  • Schepens Benny

    17-05-2022 om 21:11

    Beste Ben,

    Eindelijk een duidelijk filmpje met de uitleg die ik zocht!
    Morgen aan de slag.
    Dank je wel!

  • Alexandra Aarts

    05-06-2022 om 10:19

    Hoi Ben,
    Bedankt voor je mooie video en uitleg, super.
    Wat ik me nog afvroeg:
    Laat je de aflegger nu dicht zitten? En waar zet je hem neer? Ik doel hierbij op het voorkomen van het afvliegen van de vliegbijen.

    Wat ik me ook afvroeg is waarom je op je ramen een V en een S hebt geschreven.

    Ik hoor erg graag van je.
    Mvg Alexandra

    Ha Alexandra, de broedafleggers voeg ik samen in een grote dadantkast, die thuis staat. Dus de broedafleggers verhuizen een paar kilometer omdat ik de haalbijen ook mee wil nemen om de zwermdrift uit het betreffende volk te krijgen.
    De S heeft te maken met de kleine cellen (4,9 mm) en de V met de richting waarin ik de kunstraat plaats (Google maar op Housel Positioning). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.