07-03-2024

De cursus voortgezet imkeren

In Enschede wordt de basiscursus en de cursus voortgezet imkeren gegeven door collega docent imkeren Stephanie Eidhof. Ik geef haar graag het woord om uitleg te geven over de voortgezette cursus imkeren. Later deze week volgt er weer een eigen video over de voorjaarscontrole van spaarkasten. Het woord is nu aan Stephanie.

Naast de basistraining voor Bijenhouden zijn we dit jaar gestart met de vervolgcursus Voortgezet Imkeren.

Elf enthousiaste cursisten die minimaal twee jaar geleden bij een imkervereniging in de regio de basiscursus hebben gevolgd en inmiddels twee of meer bijenvolken hebben, zitten vol met vragen en twijfels! Waar ze in de basiscursus en het jaar daarna nog richting kregen hoe ze moesten imkeren, moeten ze nu hun eigen keuzes maken.

Het in leven houden van een gezond honingbijenvolk was het belangrijkste. Maar ja, de omstandigheden en invloeden zijn telkens anders. "Hoe ga ik hier nu mee om?” Nu leren ze beter te kijken naar deze omstandigheden in relatie met de natuur en hoe ze hierop kunnen anticiperen.

Biodiversiteit van zowel de flora als van andere insecten komt aan bod. Ook binnen de imkervereniging (Enschede) zijn er diverse imkers die expertise hebben en een item in de cursus kunnen geven bijvoorbeeld over de Aziatische hoornaar of over de natuur. 

De kracht van de bijeenkomsten is de samenwerking van de cursisten, het leren van elkaar en alle geleerde vaardigheden toepassen op de eigen bijenvolken. De cursisten zijn in groepjes van twee of drie ingedeeld. Ze voeren samen opdrachten uit en kijken bij elkaar op de bijenstand, zien andere kasten, andere drachtgebieden en andere bedrijfsmethoden.

Het maken van keuzes vindt men lastig. Daarom ligt de focus op; monitoren, onderzoeken, voor- en nadelen afwegen voor zowel de bijen als de imker. We lopen met de lessen voor op het bijenjaar zodat men op tijd nadenkt en plant welke acties men wil gaan nemen. 

Tijdens de lessen komen alle vragen en twijfels aan bod. Een aantal voorbeelden waar men mee kwam bij de eerste kennismaking: 

  • zal ik op 1 of 2 broedkamers gaan imkeren?
  • hoe kom ik aan een jonge koningin?
  • Ik wil biologisch imkeren. Maar hoe?
  • Ik wil op kleine cellen verder telen. Hoe kom ik daarop?
  • Mijn volken zijn verdwenen, ligt dit aan mijn varroabestrijding?
  • Ik kan moeilijk een moer vinden hoe kan ik dan toch mijn volken vermeerderen?
  • Hoe kan ik mijn drachtgebied en bijenvolken op elkaar afstemmen?
  • Wat en wanneer begin ik met mijn bijenvolken?

De lessen vinden in februari en maart plaats op een locatie van de imkervereniging met diverse bijenkasten en bijentuin. Daarna gaan we in de loop van het seizoen op bezoek op de bijenstand van een of meer cursisten en houden daar de les. Zo kunnen we nog meer inspiratie opdoen en van elkaar leren.

Tussentijds worden ervaringen, tips en foto’s/video’s  gedeeld in een Whatsappgroep. Deze appgroep is weer onderdeel van een digitale community binnen de imkervereniging. 

Van de cursisten hoor ik terug dat ze het super leuk en interessant vinden:

  • de eerder opgedane kennis wordt beter begrepen;
  • nog meer verdieping in de materie en mogelijkheden om te imkeren;
  • je krijgt niet direct een oplossing aangeboden, maar je moet zelf keuzes maken en daar de verantwoording voornemen.

Voor mij als leraar is het een feestje om met deze groep op pad gegaan, we hebben veel lol tijdens de cursus. Van hun inbreng word ik weer wijzer en het stimuleert mij ook om nog meer kennis op te doen en de wetenschap in te duiken.

Voor andere geïnteresseerden die een vervolgcursus willen doen: zij kunnen naar 

https://cursus.debijenhouders.nl/cursussen/voortgezet-imkeren voor een beschikbare cursus bij hen in de buurt.  

Gastblogger Stephanie Eidhof, imker en docent basiscursus en voortgezet imkeren

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Broekmeulen

    07-03-2024 om 13:23

    Ben gisteren in Horst begonnen met deze cursus.
    Echt een dikke aanrader!
    Het enthousiasme waarmee de les werd gegeven is top.

  • Hilda

    07-03-2024 om 23:14

    In het noorden / (Midden )Drenthe nog geen cursus helaas. Gelukkig heb ik wel een fijne mentor en een actieve imkervereniging waar je altijd kan vragen om informatie. Toch lijkt me zo'n cursus heel fijn! Hoe regel je zoiets?

    Dag Hilda, het is toch de imkervereniging die een dergelijke cursus moet organiseren. Dus stap met een groepje beginnende imkers op het bestuur af in de regio en laat hen een bijenteeltleraar erbij zoeken.
    Iedere bijenteeltleraar mag de voortgezette basisopleiding geven. Hierbij werk je groepsgewijs in de eigen volken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.