14-08-2016

De darrenslacht

De darrenslacht

Er wordt gestreden alsof er Olympisch goud te behalen valt. Jaarlijks wordt er op de vliegplank of op de grond voor de kasten eenzelfde ceremonie doorlopen. Ieder volk kiest hiervoor zijn eigen tijd. Vandaag was mijn eerste kast aan de beurt.  

Vorige week zag ik de darrenslacht al bij een paar volken van de buurman op de hei. De term darrenslacht is zwaar aangezet, er wordt niets geslacht. Maar uiteindelijk is consequentie van het buiten de deur zetten van de darren hetzelfde. Ze verhuizen in veel gevallen tijdelijk naar andere kasten, die nog wel darren toelaten. Voor de imker is het enerzijds een positief teken, het volk zegt hiermee dat de moer blijkbaar in orde is. Anderzijds vind ik het een aandoenlijk en pijnlijk tafereel. Meerdere werksters, die de mannen aan hun poten naar buiten trekken. De darren zouden uiteindelijk toch vanwege hun leeftijd het loodje leggen? 

De volken, die hun darren uiteindelijk nog handhaven, hebben mogelijk te maken met een lopende stille moerwisseling. Het is een teken dat de moer niet goed niet. In uitzonderlijke gevallen kom je later in het jaar nog wel een enkele dar tegen in de volken. Blijkbaar zijn deze aan de aandacht ontsnapt. 

Vanmorgen heb ik weer een video gemaakt van de kontrole van een volk in een Dadant US kast. In dit volk zijn twee weken geleden twee ramen met kunstraat geplaatst, om te bezien of het aanwezige losmiddel op kunstraat invloed heeft op de raatbouw en het beleggen door de koningin. Ik heb 1 raam gereinigd met een borstel met water en het andere raam niet. Vanmorgen waren beide ramen keurig uitgebouwd en was het raam, dat ik NIET schoon gemaakt had, was keurig belegd met eitjes en larfjes. Het andere raam zal volgende week wel belegd zijn. Ondanks de matige weersomstandigheden en dus ook de slechte dracht op de heide was de 2016-koningin gewoon doorgegaan met het beleggen van het broednest. Vanmorgen was er wel sprake van dracht, hopelijk zet dit de komende week door en worden de kasten 10 tot 20 kilo zwaarder. 

Het was toch weer genieten op de hei van onze Olympisch worstelende werksters, die de mannen weer de baas waren. Terwijl ik genoot van mijn sport, waren anderen aktief aan het mountainbiken en paardrijden. Iedereen geniet van zijn eigen sport.  Wat een rijkdom!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Wim Lansdaal

    14-08-2016 om 22:58

    De heide in de duinen bij Bergen aan Zee bloeit nu ook prachtig in kleine oppervlakten. Bijen heb ik er niet gezien.
    De tekst bij de interessante blogberichten kan ik vaak moeilijk verstaan. Zijn er meer klachten of ligt het aan mijn techniek?

  • Piet

    14-08-2016 om 23:50

    Bij mij goed te verstaan.

  • birgit

    15-08-2016 om 09:47

    ha ha Ben, voel ik hier het mannelijk ego doorschemeren... De natuur is hard maar rechtvaardig zeg ik altijd maar. Leuk hoe je het beschrijft!

  • Anoniem

    15-08-2016 om 11:51

    Ik heb op 6 augustus een varroamijt behandeling gedaan. Bij openen van de lade zie ik een tiental jonge bijen liggen en veel gruis. Ik heb de camera met macrolens genomen om beter te kunnen zien wat het gruis is. Op dat moment zag ik ook (denk ik) nog zeer kleine mijten lopen. Redelijk wat. Moet ik nu nogmaals behandelen. Alle mierenzuur was verdampt. Dit heb ik weer verwijderd.

  • Ben de blogger

    15-08-2016 om 15:54

    In de komende Bijenwerk van 23 augustus beschrijf ik enige vragen, waarmee imkers zitten, na de varroabestrijding. Deze zit er ook bij: blijkbaar heeft de bestrijding zijn werk gedaan. De mijten zijn gevallen. Vertrouw er maar op dat de behandeling goed gegaan is. Te veel bestrijden pakt fout uit voor de bijen, dus controleer de natuurlijke mijtenval in september nog eens.
    Het is dan vroeg genoeg om nogmaals te behandelen indien er nog meer dan 10 mijten per dag vallen.

  • Eize

    15-08-2016 om 16:01

    Beginnersvraag: komen de honingkamers altijd "dwars" op de broedkamer? Ik dacht het anders ("in dezelfde richting") geleerd te hebben.

  • Erik

    15-08-2016 om 17:12

    Vanaf wanneer verklein je de volken voor de winterstand dmv ramen terugbrengen voor dadant?

    Hoe heb je de volken geprepareerd voor de hei?

    vr groet

  • Jacqueline

    15-08-2016 om 17:54

    Beste Ben,
    Ik heb mijn volk meegenomen naar Almere, waar ze binnenkomen met wit en knaloranje stuifmeel. De bijen waren vanaf het begin enorm druk, maar waren ook druk bezig een 2e opening te maken. Ik heb ze een handje geholpen, want dat knagen aan dat schuim leek me ook niks. Hoe bepaal je hoe groot de vliegopening moet zijn? MvrGr

  • Ben de blogger

    15-08-2016 om 19:29

    Jacq, een standaard opening in een dadantkast is ongeveer 15 x 7 mm. Half mei tot half augustus zet ik ze vaak over de hele breedte (50 cm) open. Hoe kleiner je volk, hoe slechter ze zich kunnen verdedigen en daarop pas je de vliegopening aan. Jouw volk is blijkbaar toe aan een iets grotere vliegopening.

  • Ben de blogger

    15-08-2016 om 19:34

    Erik, in een ander BLOG-bericht schreef ik dat ik voor het inwinteren probeer enige oude donkere ramen naar de andere kant van het sluitbord te verhuizen. Deze worden in augustus/september leeg gesnoept en dan kun je ze wegnemen. Je vraag over de heide voorbereiding heb ik beschreven in Bijenwerk 2014 of 2015. Waarschijnlijk de juli/augustus editie. Het voert te ver dit hier te beschrijven. Bijenwerk en heel veel andere zaken worden ook beschreven in het boek dat ik heb uitgebracht.

  • Ben de blogger

    15-08-2016 om 19:40

    Elze, dit betreft uitsluitend houten Dadant US kasten. Dit type kast is vierkant. Bij andere kasten kun je de HK's niet draaien, want dan passen ze niet meer. Vanwege het gemak gebruik ik Dadant kasten, de broedkamer is namelijk groter, dus heb je er maar 1 nodig in tegenstelling tot spaarkasten.

  • Harry

    15-08-2016 om 20:00

    Ik heb vandaag ook even mijn kasten bekeken.
    En inderdaad zag ik dat de darren naar buiten werden gewerkt door de werksters.

  • Hanneke

    19-08-2016 om 18:05

    Hai Ben,
    Ik zag deze week meerdere kleine doppen in de mijn kast. Hoe kan dat dan? Wel een stuk of 10.

  • ben de blogger

    19-08-2016 om 18:25

    Hanneke, wat voor doppen? Waar zitten ze? Zijn ze belegd? Eitjes of larven?
    Nog eitjes in de kast?
    Wanneer was je vorige kontrole?

  • Nico Reynders

    30-08-2016 om 11:37

    Je hebt het over een stille moerwissening,
    Ik heb dat nu ook. Worden deze moeren nog wel bevrucht en komen ze nog voldoende aan de leg om een broednest te maken dat de winter kan overleven ?

  • Ben de blogger

    30-08-2016 om 13:52

    Nico, ze worden meestal nog wel bevrucht, er zijn nog voldoende darren in de lucht, zeker met dit warme weer. Of ze een voldoende groot broednest maken, is een goede vraag. Dat blijft afwachten. Je mist natuurlijk wel een paar weken....

  • Erik

    19-07-2017 om 14:47

    Hallo Ben,
    2 dagen geleden heb ik een volk in een TBH geplaatst en omdat ze geen koningin had een raampje met eitjes toegevoegd. Gisteren avond trok een luidruchtig zoemend geluid van meerdere bijen mijn aandacht. Ik zag dat dit veel grote darren waren die samenschoolde bij de opening en zo nu en dan liep er een binnen. Ik zag ook dat de werksters ze buiten zette of zelfs aanvielen buiten de TBH.

    Valt dit onder dit onderwerp of is er iets anders aan de hand?

  • Anoniem

    19-07-2017 om 16:17

    Erik, de darrenslacht vindt uitsluitend plaats bij moergoede volken. Dit kan dus jou niet het geval zijn. Het lijkt ook nog te vroeg voor de darrenslacht.waarschijnlijk kwamen bij toeval meerdere darren tegelijk thuis.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.