10-07-2015

De distel

De distel
 

De Flevopolder stond er vroeger vol mee, prachtige velden distels en harig wilgeroosje. De honingbijen haalden er in deze tijd van het jaar volle honingbakken op. Tegenwoordig is het meer "bijgoed". Opvallend is het voorkomen van zo veel verschillende soorten solitaire bijen in onze tuin. Al deze foto's maakte ik hier vanmiddag. Van concurrentie tussen honingbijen en de solitaire bijen is absoluut geen sprake. Ondanks de tientallen bijenkasten, die hier staan, zie ik op de bloemen meer solitaire bijen, hommels en vlinders dan honingbijen. Het lijkt alsof ieder bloemetje zijn eigen vaste bezoekers heeft, zoals de Lathyrusbij op de vaste Lathyrus. Echt een aanrader die plant, die als waardplant voor dit bijtje dienst doet. Prachtig!

Tijdens de lunch op het bankje naast de vijver, zag ik uit een bevruchtingskastje een gele moer nummer 90 komen, dit was 1 van de moeren, die afgelopen zaterdag geboren was. Ze is dus nu 6 dagen oud en ging op orientatievlucht, want ze kwam na korte tijd weer terug. Duidelijk herkenbaar aan de gele stip op haar rug. Een mooie waarneming!

Genieten op zo'n mooie zomerse dag. Het wordt blijkbaar een goed wespenjaar, er zijn ontzettend veel wespen, zelfs de apidea's worden er door belaagd. Gelukkig bijten de wachters van zich af!

 

Ben Som de Cerff, docent bijen- en koninginnenteelt en hobby-imker

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • De Bijenkweker

    10-07-2015 om 17:04

    Inderdaad, ook in België geen distels meer te vinden. Wie er nog laat staan in zijn tuin of weiland, kan er zelfs boetes voor krijgen. Er is in België specifieke wetgeving die het niet vernietigen van distels, bestraft.

    Vandaar dat we nu zelf onze bijenplanten moeten zaaien. Momenteel is het het ideale tijdstip om nog phacelia te zaaien : http://www.bijenkweker.be/bijenplanten/help-de-bijen-zaai-nu-phacelia/

  • Jan van Cadsand

    10-07-2015 om 18:00

    Als je over een maand de witte pluizen als sneeuw over je akkers ziet waaien, en je weet de gevilgen voor volgend jaar, dat is met de hand spuiten, en trekken en kappen, Dan vind je de distels opeens niet zo mooi meer !!! Op die akkers wordt ook UW voedsel geproduceerd !!!

  • maeghtje

    10-07-2015 om 18:14

    ik ben zelf imker en landbouwer. Ik zaai ongeveer 5 ha phacelia en nog wat bloemenmengsels maar die distels wil je echt niet hebben en ik vind de verplichte bestrijding dan ook volkomen terecht. Er zou zelfs wat meer controle mogen zijn.

  • Frans Maenhout

    11-07-2015 om 09:44

    In België geen distels? Natuurgebieden noem ik distelgebieden, voor de bijen interessant maar voor de boeren een ramp. Ik vind het hypocriet: miljoenen distels laten uitzaaien en dan de boeren verwijten dat ze teveel sproeien!

  • Rijo

    12-07-2015 om 10:36

    Ben, is het ook mogelijk om eens wat foto's van je tuin te laten zien als voorbeeld?

  • Bert en Gerda Burgers

    12-07-2015 om 15:30

    Op onze volkstuin ook heel veel solitaire bijen te zien, nog geen wesp echter!
    Goed nieuws; er mag een bijenschans gemaakt worden op de volkstuinvereniging.
    Ook hier eindelijk het besef dat bijen goed voor de tuinen zijn en niet agressief hoeven te zijn

  • Femke

    13-07-2015 om 15:51

    Gisteren nog in een natuurgebiedje bij Vlaardingen geweest, veel distels, prachtig om te zien! Ik vind het werkelijk een schitterende plant, ruikt ook zo lekker. Trekt volgens mij meer hommels aan dan honingbijen. Er was trouwens ook veel bloeiende berenklauw, daar zag ik wel honingbijen op.

  • sik

    15-07-2015 om 02:08

    schapen en geiten eten distels.

  • Frans Maenhout

    19-07-2015 om 08:11

    Ik denk dat Sik zelf geen schapen heeft. Misschien als je ze 14 dagen zonder eten stelt, mijn schapen willen in elk geval geen distels eten.

  • Anoniem

    24-06-2018 om 10:43

    In onze verwaarloosde tuin staat het momenteel vol met distels. Het zijn prachtige bloemen en het is er ontiegelijk druk, het zoemt van de bijen en hommels. Ik moet ze eigenlijk z.s.m. weghalen, want de buren klagen steen en been. Maar het begroot me de tenen uit, helemaal nu het zo slecht gaat met de bijen en hommels. Dan kan iemand wel zeggen, dat op die akker ook mijn voedsel groeit. Maar dat voedsel moet dan wel weer bestoven worden. Als de bijen en hommels uitsterven, zijn we binnen 4 jaar allemaal dood. Dan maar liever wat distels bestrijden.

  • Ben de blogger

    24-06-2018 om 11:18

    In de vroegere Flevopolders en nu nog in Frankrijk zie je veel akkerdistels bloeien in juli op de extensief begraasde weilandjes. Blijkbaar kan het daar wel. Van die rommelhoekjes moeten de insecten het juist hebben om de dracht na de lindebloei aan te vullen.
    Zijn akkerranden en zonnebloemranden misschien een eigentijdse alternatieve oplossing voor onze intensieve vee- en akkerbouwers?

  • Mike Watson

    11-07-2020 om 13:15

    Ik heb een prachtige hoge distel in mijn tuin. Het is DE attractie trekker voor bijen, wespen en vliegen! Maar de bij en de hommel is het meest aanwezig. En een bijzonder bezoek was wat ik denk een wespen koningin!

    De twee distels zijn verreweg de drukst bezochte planten met tientallen klanten. Supermooi om te zien en iets bij te dragen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.