13-07-2021

De dracht op Terschelling

Helaas weigert de foto om in de juiste landscape richting geplaatst te worden;-). Komt later goed!

Vrijwel overal ligt de zomerdracht achter ons, behalve op de waddeneilanden. De spaarzame lindebomen hier zijn net begonnen  te bloeien of staan nog in de knop. De imkers verhuizen hun volken deze week naar de lamsoor (zie foto). Het wad kleurt lilapaars van deze fraaie bloemen. 

De zoete geur dwarrelt soms door de lucht, dit geldt ook voor de liguster. Deze struik lijkt het vooral goed te doen in de kustgebieden. Ze staan massaal in bloei, net als de witte en rode klaver. Ook de rode klaver wordt op Terschelling bevlogen. 

Zijn dit de carnica's van imker Klaas of zijn het de lokale donkere eilandbijen, die zich lokaal aangepast hebben? Ook hier kwam ik Topkasten tegen van een jonge enthousiaste imker Jos. 

Inmiddels begint de jonge struikheide ook te kleuren. Een lange drachtperiode tot in september is hier de hoofddracht.  

Als vaste land imker word je jaloers op zo ontzettend veel natuur en vooral de biodiversiteit. Hier barst het van de hommels en andere solitaire insecten. Ook in de directe omgeving van bijenstanden zie je heel veel wilde bijen. Per slot van rekening hebben alle insecten hun eigen plaats in de natuur. 

Wanneer echter natuur ontbreekt, ontstaat er een probleem. Gelukkig is hier nog natuur genoeg. Laat dit een voorbeeld zijn voor het vaste land. Met meer natuur is er geen voedselconcurrentie tussen dieren, ze houden de onderlinge samenwerking mooi in evenwicht. 

Foto's van Terschellinger drachtplanten (de planten langs de waddendijk heten Zeekool):  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Maurits Tax

    15-07-2021 om 17:58

    Dag Ben,
    Helemaal met je eens. Op Terschelling - en gelukkig ook elders- zie je 'natuur genoeg'. Voor mij kan het niet genoeg zijn;-) Het dispuut over de relatie honingbijen en wilde bijen is te herleiden tot schaarste. Schaarste aan natuur. Bij schaarste - welke dan ook- beginnen veel geschillen, vaak leidend tot erger. Laten we ons als imker inzetten voor het terugkrijgen/het bevorderen van natuur, te beginnen in eigen omgeving. Daar doen alle partijen hun voordeel mee, te beginnen de bijen, van welke aard dan ook. Groet, Maurits

  • mellifera

    15-07-2021 om 21:00

    Ik doe mijn best om te communiceren zonder te belerend te zijn, woon in een omgeving van intensieve veeteelt in het noorden des lands( koeien, kippen en geiten) en dan is het uiterst moeilijk om diversiteit te promoten en te handhaven.

    Ha Mellifera, ja dat is lastig. Veel boeren willen in hun hart wel anders, maar ze zitten vast in het systeem. Het is moeilijk om dan het roer om te gooien naar biologische landbouw. De omstelkosten zijn te hoog. Misschien dat Brussel ze hierin in de een of andere manier gaat ondersteunen.
    Gelukkig produceren ze nog voedsel. Er zijn ook boeren in Gelderland en Drente die hun weilanden verpachten voor de teelt van leliebollen. Groet, Ben




  • Philippe

    16-07-2021 om 01:50

    Even een heel andere vraag: ik had al moeite met het verversen van de BK-ramen., maar met het eenbaksimkeren is dat er niet eenvoudiger op geworden.

    Kan ik nu bij een sterk volk het broednest in tweeën hakken en verdelen over twee BKs, links en rechts aanvullen met kunstraat en die bakken met een moerrooster ertussen weer op elkaar zetten? Na twee weken is een van de twee broedloos en is bij de ander de kunstraat uitgebouwd en in gebruik genomen. Van de broedloze kan ik dan de lege ramen wegnemen en de boel weer tot één bak verenigen.

    Denk je dat dit een geschikte manier is?

    Ha Philipe, lijkt me geen goede methode. De broedwarmte daalt op deze manier en de mijten vermenigvuldigen zich beter. Je kunt in het voorjaar altijd 2 kantramen vervangen door kunstraat en dat moet half augustus ook lukken wanneer het broednest gekrompen is. Een derde moment is wanneer je eventueel een broedaflegger gemaakt hebt. Groet, Ben

  • Kirsten

    16-07-2021 om 07:33

    Leliebollen is niet echt een verbetering lijkt me. Is een teelt met veel gif…

  • Andrés

    16-07-2021 om 09:08

    Nu hopen dat 5g niet op Terschelling komt. Als je de berichten moet geloven zou dit fataal voor onze vliegende meiden zijn.

    Lekker die lamsoorhoning btw

  • Mirjam

    16-07-2021 om 10:38

    Ik heb samen met mijn man een snijheesterkwekerij. Dit jaar heb ik voor het eerst zelf bijen. (Hier voor huurde we volken) Maar ook hier zie je ook veel verschillende hommels en solitaire insecten.
    Maar er staat ook nog heel veel in bloei. De Hypericum, Symphoricarpos en rozenbottels.
    We zijn een regulierbedrijf (niet biologisch) maar spuiten zo beperkt mogelijk. En altijd bij vriendelijk.
    De volken groeien nu ook nog steeds.

    Ha Mirjam, ik heb ook wel eens in Rossum op dezelfde teelt gestaan, enorme hoeveelheden stuifmeel. Gezonde volken. Door de kleinschaligheid kun je extra aandacht besteden aan de toepassing van gewasbestrijdingsmiddelen. Dan kan er niets mis gaan. Groet, Ben

  • Jab.

    16-07-2021 om 14:26

    Hallo Ben,
    We volgen het Bijenjournaal op de voet en het is leuk nu een gezicht bij je blogs te zien ;)
    Groet:

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.