06-01-2023

De eerste pollen van 2023

Dankzij het zonlicht en 11 graden Celcius beginnen de meeste bijenvolken weer aktief te worden. De hazelaar bloeit hier volop en blijkbaar hebben de bijen deze snel gevonden. Menige winterbij krijgt de voorjaarskriebels en komt met geel stuifmeel terug. een Op de foto's hieronder zie je:

1. een bij, die bloeiende vogelmuur in de moestuin gevonden heeft

2. volop bloeiende hazelaars

3. een schuifla waarop te zien is dat dit volkje dat blijkbaar dood of verdwenen is, ontdaan is van zijn wintervoorraad

4. volken, die sterk zijn ingewinterd en hoogstwaarschijnlijk ook zo sterk zullen uitwinteren

(klik op de foto's om uit te vergroten) 

Het is nog te vroeg om feitelijk iets te kunnen zeggen over de uitwintering. Deze tussenstop in de winter zorgt dat de bijen hun endeldarm kunnen legen, de gaasbodems kunnen kuizen van dode bijen en ondertussen vers stuifmeel kunnen halen voor de eerste jonge larven. Dieren en dus ook onze honingbijen zijn zeer flexibel en spelen direct in op veranderende omstandigheden. Nieuwjaarsdag zagen we bij Eemnes duizenden kievitten. Blijkbaar vonden die het ook warm genoeg om weer (tijdelijk?) terug te keren naar de polders. 

Je hoeft je echt geen zorgen te maken over de vliegende bijen en het voergebruik. Het broednestje blijft nog klein en het ontwikkelt zich pas goed in de loop van februari en maart wanneer er weer meer bolletjes in bloei staan en het aantal dagelijkse vlieguren toeneemt. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Janske

    06-01-2023 om 20:23

    Hallo Ben, rond de kerstdagen was ik behoorlijk ziek van de griep, ook erna nog, heb dus geen druppelmethode kunnen doen, terwijl ik alles ervoor in huis had, de temperaturen zijn nu te hoog, ik durf niet in de kasten te kijken, maar wanneer kan ik nog de druppelmethode doen, als het een dag regent en alle bijen binnen zijn, of toch afwachten of er nog een koude periode komt. Ik heb dichte bodems dus kan niet zien of er nog mijten vallen.

    Ha Janske, het heeft nu geen zin meer om te oxalen, want de mijten zitten voor een deel al weer in het broed. Bovendien heeft oxalen geen invloed op de overwintering, dat heeft de zomerbehandeling wel.
    Voor de volgende keer kun je beter begin december oxalen, dan heb je iets meer speelruimte. Beterschap! Groet, Ben

  • Claudio

    06-01-2023 om 20:46

    Hi Ben,

    Nu het zo zacht weer is. Ga je dan ook eerder over tot het wegnemen van de ½ bak mits je de volken heb ingewinterd op 1 ½ bak. Normaliter doen we dan rond einde februari
    Groetjes

    Ha Claudio, omdat het nog best streng kan gaan vriezen in februari is het toch beter te wachten tot eind februari.
    Groet, Ben

  • Robin

    06-01-2023 om 21:35

    Hier eerste roverij van een zwakkere volk .
    Geen dracht dus zoeken ze iets anders.

    Ha Robin, ja, onbeschermde honing/wintervoer is ook dracht voor de speurbijen. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    07-01-2023 om 07:35

    Goedemorgen Ben,
    ook hier al redelijke drukte wat ik wel prettig vind daar de maanden februari en maart hier de koudste maanden zijn.

    Ha Jan, veel Elfstedentochten werden in februari gereden ;-) dus hier kan de winter ook zo maar terugkeren in februari.
    Groet, Ben

  • Henk

    07-01-2023 om 11:08

    Om nu nog varroa te bestrijden zou je aan oxaalzuur/glycerine strips kunnen denken. Deze werken 6-8 weken. Goede ervaringen mee.

    Ha Henk, dit middel is uitsluitend bestemd voor de zomerbehandeling en niet voor de winterbehandeling! Toepassing van de bestrijding na 1 januari geeft risico op contaminatie van de voorjaarshoning. In Duitsland is behandeling na 1 januari zelfs verboden. Groet, Ben

  • marlou van essen

    07-01-2023 om 12:46

    Hoi Ben, Nog een Gezegend en bijenblij 2023 gewenst!
    De twee volken die nog in leven zijn daarvan kan mijn man goed activiteit horen, hij heeft zeer goede oren en, zag recent ook wat activiteit buiten de kasten, opruimen dode bijen. Ook ik ben geveld geweest door een zware griep en kon niet veel.
    Ik wordt zo blij door de activiteit maar volgens mij bloeien hier de hazelaars nog niet behalve Toverhazelaar en een wintersneeuwbal.
    Dankjewel voor zoveel goede info en altijd reageren, echt heel bijzonder! Blessings! Marlou

  • Dave

    07-01-2023 om 13:32

    Hoi Ben, gisteren tot groot plezier bij alle kasten vliegende bijen. Zeker omdat ik niet behandel tegen de varroa. Wel bijna allemaal jonge moeren, misschien dat dat scheelt.Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik de bijen kan laten zwermen en deze dan uit mijn boomgaardje kan scheppen. Lijkt erop dat mijn bastaardjes een redelijke tolerantie hebben opgebouwd. Nu nog tot eind februari wachten om alles op een bak te zetten. Groeten uit het Zeeuwse.
    Dave

    Ha Dave, vooral de mijtenval monitoren en de minst besmette volken voorkeur geven bij de vermeerdering van volken. Bij de slechte de moeren vervangen door jonge van de betere volken. Groet, Ben

  • Henk

    08-01-2023 om 15:05

    Even terugkomend op de oxaalzuur/glycerine strips: In Duitsland gelden hele andere regels en procedures en is men behoorlijk conservatief. Denk aan oxaalzuur 60 en 85%, verplaatsen van volken, kastregistratie en AVB besmetting. In de VS is er meerjarig wetenschappelijk onderzoek geweest en is er geen verhoogde OZ belasting van de honing waargenomen, ook niet bij toepassing tijdens de dracht. Een toelating is in voorbereiding.

    Ha Henk, in Europese landen en zeker in Duitsland is men gewoon voorzichtiger met de toelating van bestrijdingsmiddelen. De Duitse veterinaire diensten houden zich actief bezig met bijengezondheid en uit voorzorg controleert men op het voorkomen van sporen van AVB voordat men gaat reizen met volken. In Duitsland en België worden mede hierdoor jaarlijks vele gevallen van AVB geconstateerd en in Nederland slechts een incidenteel geval. Het laat zich raden waar dit verschil vandaan komt. In de VS zijn de regels veel minder streng en zijn er veel meer bestrijdingsmiddelen en genmodificaties toegelaten. Helaas is de wintersterfte in de VS veel hoger dan in Europa. Hetgeen overigens een veelheid van verschillende oorzaken heeft. Groet, Ben

  • Henk

    09-01-2023 om 11:58

    hallo Ben,
    Helaas ga je voorbij aan de uitkomst va het onderzoek in de VS. De strips zijn een effectief middel en een welkome aanvulling van onze mogelijkheden van bestrijding. Oxaalzuur komt van nature in honing voor en neemt niet toe door het gebruik van deze strips blijkens de uitkomst van de onderzoeken. Ook zijn mijn volken de laatste jaren nog nooit zo vitaal door de winter gekomen. Groet Henk

    Ha Henk, ik ging slechts in op de verschillen tussen Europa en de VS m.b.t. de toelating van geneesmiddelen. Ik denk met jou dat de glycerine/oxaalzuur strips een welkome en eenvoudige zomerbehandeling mogelijk maken. De eenmalige toepassing gedurende 42 dagen zonder verhoging van residuen maakt het een eenvoudig toe te passen zomerbehandelingsconcept. Met een 93% effectiviteit wellicht voldoende om de winterbehandeling over te slaan. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.