23-10-2016

De eerste vorstdag

De eerste vorstdag

Vanochtend was het weer krabben, de eerste vorstdag was volgens het KNMI een feit. Een maand eerder dan vorig jaar. De bijen reageren op de lage temperatuur door zich meer samen te trekken in de vorm van het begin van een wintertros. Hierdoor ontstaat een beschermende winterjas van bijen, waarbij de bijen daar binnen een hogere temperatuur kunnen handhaven. Vanmiddag werd er gewoon weer gevlogen.

De clustering bij verschillende buitentemperaturen is door het plexiglas goed te zien. De onderstaande foto's zijn gemaakt op resp 17 oktober, 21 oktober en vanmorgen 23 oktober van hetzelfde volk. Op de foto van vanmorgen zijn nog 7 straatjes zichtbaar. Op grond hiervan weet ik dat dit volk het voorjaar voor 99% zeker gaat halen. 

Dit volk is een overjarig productievolk met een 2016 F1 Buckfast moer. Indien dit volk 4 straatjes of minder zou bevatten bij lage temperaturen zoals vanmorgen, dan zou ik overwegen om het alsnog samen te voegen met een vergelijkbaar zwak volk. Dit advies om volken samen te voegen geldt niet voor laat opgezette zwermen of late broedafleggers, die nog in zesramers zitten als reservevolken en nog 4 of 5 straatjes bezetten. Deze kunnen in het voorjaar weer goed ingezet worden om te verenigen met zwakke uitgewinterde volken of ter vervanging van darrebroedige moeren. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    23-10-2016 om 19:51

    Hallo Ben,

    Heb nog wat mooie volken op twee zesramers
    Zitten die wil graag in een segenberger 11
    Raams zetten.
    Wat zou jij doen?

    Gr.

    Harry

  • Ben de blogger

    23-10-2016 om 20:02

    Harry, nieuw opgezette volken overwinteren uitstekend in een 6-ramer. Ik zou ze altijd laten zitten en pas eind maart overhangen naar een 11-ramer. Of zijn het nu zwakke volkjes met 2 of 3 straatjes? Waarschijnlijk niet, want je spreekt over mooie volken.

  • Anoniem

    23-10-2016 om 20:57

    Ben dank voor je antwoord

    Gr. Harry

  • Tanja

    25-10-2016 om 13:08

    Ha Ben

    Bedankt voor de blogs ik lees ze met veel plezier en gebruik de info die van pas komt.Maar zit nu toch een beetje met een vraag.Ik heb een klein volk dat bewoont een rand van een miniplus.Door het gedoe met de kunstraat die ik natuurlijk had aangekocht is het niet goed uit de blokken gekomen door broedsterfte.
    Er is wel honing opgeslagen .Ze hebben t broednest op drie /vier straatjes.Niet in t midden.De temperatuur is 15 graden .Nu de vraag, kan ik het geheel niet beter in de schuur zetten ? Daar zit een toom kippen (hoewel de haan misschien teveel stoort)die de temperatuur positief beïnvloeden.De schuur houd windval tegen.
    Dit volk is eind eerste week augustus geformeerd.
    Hartelijke groet Tanja

  • Ben de blogger

    25-10-2016 om 14:34

    Tanja, normaal gesproken moet je twee randjes MiniPlus bezet met bijen hebben om de winter goed te komen. Dus 1 is te weinig voor een goede warmteregulatie. Ik heb vorig een apidea volkje door de winter gered door het kastje uitsluitend bij vorst van meer dan 2 graden onder nul in de garage te zetten (wel dicht zetten ;-). Zodra de vorst weg was, heb ik het kastje weer buiten gezet. Dat zou jij ook kunnen proberen. Dus laat het kastje bij vorstvrij weer maar lekker buiten staan.

  • Tanja

    25-10-2016 om 19:48

    Okee Ben
    Het volkje en ik, we gaan er voor.
    Dank je voor het advies.
    Groet Tanja

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.