30-10-2017

De eerste wintertros

Vanmorgen was het behoorlijk fris tijdens het fotograferen van de schuifladen. Via weerplaza zag ik dat de minimumtemperatuur hier in de Achterhoek 2,3 graden Celcius was geweest en op klomphoogte was er zelfs de eerste vorst van minus 0,2 graden gemeten. Bij het afnemen van de daken zaten alle volken - met uitzondering van het zwaar met mijten besmette volk - op de wintertros. 
Pas na het vormen van de wintertros is de sterkte van de volken goed te observeren, tenminste indien ze direct onder het folie zitten, hetgeen bij mij vrijwel altijd het geval is. Bij strenge vorst duiken ze wel dieper weg, maar wanneer en hoe lang vriest het tegenwoordig nog streng? De volken zijn inmiddels (1 november) allemaal omgevormd tot wintervolken. De kortlevende zomerbijen zijn verdwenen. 
Het aantal straatjes was dus goed waarneembaar, klik maar op de onderstaande foto's. Uit ervaring weet ik dat er gedurende de winter soms nog een straatje verdwijnt. Maar al met al zijn deze volken voldoende sterk om de winter te overleven. Mocht ik een 3 of 4 straatjes-volk tegenkomen en staan er twee van dergelijke zwakke volk op dezelfde bijenstand, dan worden ze alsnog samengevoegd. Hiermee verminder je het risico op wintersterfte, want de zwakste volken zijn het eerste aan de beurt. 
Uiteraard nooit natelen van dergelijke volken, want deze moeren missen blijkbaar iets in hun kwaliteiten en/of gedragingen. 
De wintertros is overigens zeer dynamisch. Zodra de temperatuur weer oploopt, lost de wintertros weer op en lopen de bijen vrije over de ramen. Het lijkt of ze dan hun winterjas(de beschermende laag, die de wintertros isoleert) weer uittrekken.
 

Foto 1 en 3 zijn spaarkasten, 2 en 4 zijn dadant kasten.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Christel

    30-10-2017 om 16:00

    Een mooi gezicht. Heb het zelf nog niet gezien bij mijn bijen. Ga ook maar zo'n folie aanschaffen

  • Anoniem

    30-10-2017 om 16:15

    prachtig!!

  • Anoniem

    30-10-2017 om 17:58

    Leuk als je de bijen kunt zien , maar op 30oktober laat een imker zijn bijen met rust . En wat de plastic betreft , die hoort niet in een bijenkast.. gewoon een goede dekplank van vol hout isoleert en neemt het vocht op.

  • Ben de blogger

    30-10-2017 om 19:19

    Gelukkig neemt een gepropoliseerde houten dekplank geen of nauwelijks vocht op, want anders zou er een koudebrug ontstaan waar vanaf waterdruppels zouden vallen op de wintertros. Met folie of plexiglas kun je ook na 1 september nog wekelijks genieten van de bijen en veel leren over de wintertros zonder ze te storen.
    Met een houten dekplank duurt het seizoen slechts 5 maanden. Maar gelukkig mag iedereen zijn eigen voorkeur volgen.

  • Marc

    30-10-2017 om 20:58

    Het is en blijft een meerwaarde om deze blog te volgen !!
    Ivm het samenvoegen van volkjes op 3 à 4 ramen rond deze periode van het jaar, moet er dan één van de koninginnen verwijderd worden, of moeten de volkjes het zelf maar uitzoeken ?
    Ik vroeg het gewoon af omdat ik andere in de kasten moet gaan rommelen, en dit bij deze temperaturen.

    Alvast bedankt

  • Ben de blogger

    31-10-2017 om 08:06

    Marc, bij het samenvoegen van zwakke volken moet je vooral het eventueel nog aanwezige broed bij elkaar en tegen elkaar hangen, omsloten door de ramen wintervoer en stuifmeel. Naar de moeren hoef je om te kijken, die lossen het onderling wel op. De jongste wint meestal.
    Denk van te voren even na over welke kast je wil aanhouden en ga dan schuiven en overhangen. Je kunt de bak met lege, halflege en volle ramen, die je overhoudt ook als onderste bak plaatsen op het eind. Duidelijk?

  • Marc

    31-10-2017 om 21:27

    Schitterende reactie, duidelijk en begrijp nu zeer goed hoe dit te doen.

    Terug bedankt !!

  • Ben Bes

    04-11-2017 om 09:52

    Ben ik zie grote verschillen in de tussenruimte tussen de ramen m.n. 1&3 vergeleken met 2&5. Is er een reden en zie je bij kleinere afstand dat ze de ramen minder aanelkaar vast maken middels bruggen en erger?

  • Ben de blogger

    04-11-2017 om 22:13

    Ben Bes,
    Ik denk dat de breedte van de toplatten een vertekend beeld geeft. De toplatten van de dadant kast zijn dikker en breder dan die van een spaarkast. Kast 5 zijn 4,9 mm cellen, daarbij is de afstand inderdaad kleiner namelijk 3,2 cm. In de broedkamers heb ik eigenlijk nooit last van bruggetjes (dwarsverbindingen). Komt wel eens voor in de dadant honingkamers.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.