29-04-2016

De Eik

De Eik

De komende dagen komt eindelijke de zon er weer bij. Gisteren vlogen de bijen weer een paar uurtjes en kwamen ze vooral met groen stuifmeel binnen, vermoedelijk afkomstig van bloeiende eiken. Volgende week zullen deze bomen massaal in bloei komen en kun je genieten van een gonsende massa bijen rond de kasten. De afgelopen dagen kwam ik regelmatig verkleumde en dode bijen in de paardenbloemen tegen. Zodra de zon verdween, was het erg koud en < 8 graden raken bijen in coma.

Laten we hopen op een snelle stijging van de temperatuur, zodat de paardenbloem ook weer nectar gaat geven, want onder de 14 graden doen ze dat niet. De Eik levert overigens alleen stuifmeel, bij een prachtige zomer kan hij later nog via de luizen bladhoning opleveren. Inmiddels begint de appel ook voorzichtig zijn eerste bloemen te tonen. De volken zijn inmiddels op volle sterkte, dus laat de zon maar komen! 

Deze week heb ik de volken met rust moeten laten vanwege het koude weer, ik ben benieuwd of er al zwermcellen belegd zijn, vorig jaar was dit wel het geval in de eerste week van mei. Speeldoppen waren er vorige week al volop aanwezig, maar nog onbelegd, dus nog geen zwermdrift, speeldopjes zijn er eigenlijk altijd wel te vinden. Ik ben erg benieuwd naar de gevolgen van een week koud weer!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Mathijs

    29-04-2016 om 15:02

    Ik hoor van veel imkers dat de eik helemaal geen drachtplant is. Jij zegt nu al voor de tweede keer dat de eik stuifmeel geeft, dus altijd mooi meegenomen.

    Vorig jaar vertelde een imker mij dat er bij hem in de eik zoveel bijen op de luizen vlogen dat het klonk alsof er een zwerm in zat.

  • Ben de Blogger

    29-04-2016 om 15:21

    Voor veel imkers wordt een plant een drachtplant, indien er nectar op gehaald kan worden. Stuifmeel is echter nog belanglijker dan nectar, alhoewel ze natuurlijk niet zonder brandstof (honing) kunnen. Maar jonge bijen moeten veel gevarieerd stuifmeel eten om een goede voederbij te worden en van een lang leven te kunnen genieten. Zonder stuifmeel worden larven slecht verzorgd en leven ze korter.

  • Anoniem

    29-04-2016 om 16:08

    Ik houd mijn hart vast, volgende week een weekje vakantie. Dit was gepland met het idee dat het vooraf mogelijk zou zijn de zwermplannen van de volken te beoordelen. Met het koude weer echter weinig kunnen inspecteren. De laatste keer echter geen speeldoppen gezien.

    Vorig jaar kwam van één van onze volken op 5 mei een zwerm af....

  • Ton S

    29-04-2016 om 19:53

    Beste Anoniem,
    Maak net voor je op vakantie gaat van elk volk een veger. Over 10 a 12 dagen breek je de doppen , want dan ben je terug van je vakantie. Zwermen voorkomen!!

  • Eugenie

    30-04-2016 om 12:17

    Voor mij geldt ook: vakantieplannen. Kan een vlieger ook? want ik weet zo gauw geen plek om een veger >4 km verderop te zetten.

  • Ben de Blogger

    30-04-2016 om 17:31

    Eugenie, een veger kun je ook naast je hoofdvolk plaatsen. Je moetvdan alleen een sterkere veger maken. Bijv. 10 ramen afslaan in de vegerkast. Wel voeren tegen de avond! Ik vind het nog vroeg voor vegers of vliegers.
    Heb je dan al belegde doppen?

  • Maria

    30-04-2016 om 21:22

    Wij hadden op 2 april in 1 volk al 2 belegde speeldopjes.
    Raad je ons aan om hiervan z.s.m. een aflegger te maken?
    Dit volk heeft vorig jaar ook 2x gezwermd.

  • Ben de Blogger

    30-04-2016 om 21:32

    Maria, de zwermdrift zit blijkbaar verankerd in de genen van de moer. Hiermee kun je blijkbaar geen groot volk opbouwen voor de zomerdracht. Ik zou 1 of 2 broedafleggers maken, na 9 dagen alle moerdoppen wegbreken en nieuwe jonge moeren invoeren van een andere imker met zwermtrage bijen.

  • Ton S

    01-05-2016 om 22:36

    Een vlieger kan uiteraard ook. Verplaats je hoofdvolk en laat het volk afvliegen naar de oude plaats. Zet daar een 10 raams kast neer en hang er een raam openbroed in met kunstraat en voer/stuifmeel en uitgebouwde raat.
    De vliegbijen gaan direct op het broed moerdoppen aanzetten. De oude moer gaat verder met alleen kast(jonge) bijen. Geen zwermdrift meer en op de oude plek gaan de vliegbijen doppen aanzetten en krijg je na 15/16 dagen je nieuwe moer. Wel na 10 a 12 dagen alle doppen op 2 na wegbreken;anders gaan ze alsnog zwermen. Succes.

  • Ben de Blogger

    03-05-2016 om 09:36

    Ton, zoals jij de vlieger beschrijft is het niet een vlieger zoals beschreven wordt door Schotman. Zowel de veger als de vlieger behouden de oude moer!
    Ook je timing is niet helemaal correct. De bijen trekken redcellen aan op larfjes, die zijn al 4 dagen geleden gelegd als eitje. Dus op dag 13 wordt er al een tuter geboren.

  • Ton C.

    03-05-2020 om 17:31

    Ik ben ruim 20 jaar Imker maar het valt me dit jaar voor het eerst op hoe massaal mijn bijen op de eik vliegen. Echt élk jaar is weer anders :-).

  • Celle

    09-06-2022 om 01:11

    Dat van onder de 8 graden gaan bijen in coma kan je rustig op je buik schrijven,ik heb hier sinds voorjaar 2021 een schepvolk dat bij zonnig weer al vanaf 3° c begint te vliegen,bij donker weer van 5°C,is de voorbije zachte winter niet in winterrust geweest en beresterk uit de winter gekomen.Nu ,aanvang juni doen ze het nog steeds uitstekend en hebben al twee honingoogsten binnen gebracht.

    Ha Celle, het in coma geraken gebeurt alleen wanneer de bijen doodstil zitten. Bijen, die vliegen, houden met hun vliegspieren hun lichaam op een hoge temperatuur. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.